Hyppää pääsisältöön

Urheilulehden Esko Seppänen: Suurin osa suomalaisurheilijoista ei näissäkään kisoissa ymmärtänyt mistä on kyse

Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen vieraili YleX Etusivun vieraana maanantaina olympialaisten jälkimainingeissa, eikä säästellyt mielipiteitään suomalaisurheilun tilasta.

Lontoon olympialaiset -ilmakuvaa // Kuva: Yle Uutiset

Esko Seppänen oli viime viikolla sitä mieltä, ettei olympialaisista olisi tarvinnut tulla Suomeen yhtäkään mitalia. Mies antaa Lontoon olympialaisille kuitenkin täyden kympin. Suomalaisurheilijoiden suoritukset eivät kuitenkaan saa Urheilulehden uutispäälliköltä täyttä kymppiä.

- Suurilta osin aikamoinen pohjanoteeraus, jos ajatellaan asenteellisesti ja siltä pohjalta miten edustetaan Suomea ulkomailla kun lähdetään kilpailemaan. Osa jätti kilpailun pois, mutta näköjään kaikki on sitten hyvin kun tuli mitalitavoite täyteen.

Esko Seppäsen mukaan menestyksestä voidaan ”aina jauhaa”.

- Siitä voidaan heittää kaikenlaisia ajatuksia ilmaan, mutta keskeisin pohja kaikessa on se että lähdetään kilpailemaan. Ymmärretään se mikä kilpailutilanne on, mitä se vaatii ja mitä se hetki vaatii kun sinun pitää saada se paras suoritus irti suurella estradilla. Suurin osa suomalaisurheilijoista ei näissäkään kisoissa ymmärtänyt mistä on kyse.

Seppänen sanoi aiemmin, ettei toivo Suomelle yhtäkään mitalia Lontoosta. Miehen mukaan hän toivoi käynnistävänsä kommentilla avointa keskustelua.

- Ilokseni olen huomannut tiukkoja avauksia, vaikka tuli nää kolme mitalia, niin silti on avattu suu tän asian tiimoilta. ”Nyt on pakko tehdä jotain, ettei tällä meiningillä voida jatkaa”.

"Kun lapsilta viedään nauru ja itku pois urheilusta, niin siihen ei jää enää mitään pohjaa"

Seppäsen mukaan, jos urheilijat ovat eläneet ”pullassa ja jeejee-meiningissä” koko lapsuutensa, he eivät voi tietää miten toimia olympialaisissa.

- Kaikki on yhtä hyviä ja kaikilla on kivaa. Kun lapsilta viedään nauru ja itku pois urheilusta, niin siihen ei jää enää mitään pohjaa. Silloin voidaan lopettaa tulosten pitäminen ja maalien laskeminen. Näin Nuori Suomi -järjestöt ovat tehneet suomalaiselle urheilulle. Ajatellaan, että on ok epäonnistua, on ok alisuorittaa. Taputetaan selkään, että ”ei se mitään, toivottavasti huomenna menee koulussa hyvin”. Se on ihan kiva arvo, että ollaan hyviä koulussa, mutta silloin on turha puhua huippu-urheilusta.

Mitä nyt sitten pitäisi Esko Seppäsen mielestä tehdä?

- Laitettais ihan kylmästi vaikka kesälajien olympiaedustajat arvojärjestykseen. Lyötäis vaikka 23. nimen kohdalta lista poikki ja näihin 23:een satsattaisiin kaikki suurin ja merkittävin rahamäärä, mitä Suomessa kuitenkin on paljon jaossa Veikkauksen jakamin varoin. Näihin satsataan ja asetetaan tavoitteeksi Riossa kultamitalit, hopeamitalit ja pronssi. Ei puhuta mistään pistesijoista tai mistään, Urheilulehden uutispäällikkö tykittää.

Lähteet: YleX Etusivu