Hyppää pääsisältöön

Jokien vesi voimistaa hirmumyrskyjä

Hurricane aftermath at yacht club by Lil S

Joista meriin virtaava makea vesi voi tehdä trooppisista hirmumyrskyistä entistä voimakkaampia. Tulokseen on tullut ryhmä yhdysvaltalaisia ja kiinalaisia tutkijoita.

Noin 60 prosenttia maailman ihmisistä elää trooppisten hirmumyrskyjen vaivaamilla alueilla.  Hirmumyrskyjen kulkusuunta osataan ennustaa tarkasti satelliittiteknologian avulla. Sen sijaan voimakkuutta ei pystytä ennustamaan yhtä tehokkaasti. Tämä vaikeuttaa ihmisille aiheutuvan riskin ennakoimista.

Tiedämme että lämpö ruokkii trooppisia hirmumyrskyjä. Kun myrskyt kulkevat meren yli, ne imevät aluksi lämpöä merestä ja kasvavat voimakkuudeltaan. Hirmumyrskyjen voimistuessa niiden tuulet alkavat sekoittaa toisiinsa lämmintä pintavettä ja sen alla olevaa kylmempää vettä. Tällöin pintavesi viilenee. Merestä nouseva kylmyys jäähdyttää hirmumyrskyjä ja laannuttaa niiden voimaa.

Kansainvälinen tutkijajoukko havaitsi, että voima ei laannu sellaisilla alueilla, joissa meriin virtaa makeaa vettä. Näin käy suurten jokien, esimerkiksi Amatson- ja Gangesjokien, kohdatessa meren. Päinvastoin, näillä alueilla hirmumyrskyt voivat voimistua entisestään.

Tutkijat havaitsivat syyksi voimistumiseen sen, että joista virtaava lämmin ja makea vesi muodostaa erottavan kerroksen meren lämpimän pintaveden ja alemman kylmän veden välille. Meren alempi kylmä vesi ei pääse viilentämään pintavettä myrskyn myllertäessä meren pintaa. Kun pinta pysyy lämpimänä, se pumppaa lisää lämpöä ja voimaa hirmumyrskyyn. Tällöin trooppinen hirmumyrsky voimistuu keskimäärin 50 prosenttia enemmän kuin silloin, jos myrskyn kulkisi meren yli, johon ei ole sekoittunut makeaa vettä.

Tutkijat tarkastelivat 587 trooppista hirmumyrskyä, jotka olivat riehuneet läntisellä trooppisella Atlantilla, läntisellä Tyynellämerellä ja pohjoisella Intian valtamerellä aikavälillä 1998 ja 2007.

Tulokset saattavat auttaa ennustamaan paremmin hirmumyrskyjen voimakkuutta ja ihmisille aiheutuvaa uhkaa.

Tutkimuskesta kerrotaan Proceedings of the National Academy of Sciences –julkaisussa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede