Hyppää pääsisältöön

Tarkka pari sukeltaa ilman ongelmia

Kun kalojen katselu pinnan tasosta ei enää riitä, moni päättää mennä astetta syvemmälle ja hankkia sukelluskortin. Varsinkin Egyptin ja Thaimaan kaltaisissa suosituissa etelän lomakohteissa koulutusta järjestävät useat eri sukellusseurat.

Ensimmäisen asteen sukelluskortin voi hankkia yleensä kolmessa päivässä. Koulutus koostuu teoriaosuuksista, altaassa tai matalassa vedessä tehtävistä harjoituksista sekä avovesisukelluksista. Kurssin päätteeksi on myös teoriakoe.

Laitesukeltamiseen liittyy myös vaaroja, joten sukeltajan täytyy olla terve niin fyysisesti kuin henkisestikin päästäkseen hengittelemään pinnan alle. Esimerkiksi pieni flunssa estää sukeltamisen, sillä tällöin paineita on hankala tasata korvissa ja kipu käy sietämättömäksi. Pintaan noustessa on tiedettävä oikea nopeus, jottei saa hengenvaarallista sukeltajantautia.

Suomenruotsalainen Melinda lähti nuortenohjelma Station T:ssä toteuttamaan unelmaansa sukelluskortista. Vaikka hengittäminen veden alla jo sinänsä jännittää monia, oli asia ahtaanpaikankammoiselle Melindalle vieläkin hermostuttavampi.

Vaikka tyttö välillä halusi luovuttaa ja lopettaa sukelluskoulun, palkitsi Punainenmeri silti rohkean tytön värikkäine kaloineen ja koralleineen. Suomessakin voi sukeltaa, vaikka näkyvyys ei aina ole yhtä hyvä tai värikäs kuin etelän maissa.

Sukelluskurssin käytyä sukeltaa voi yhdessä vaikka kiinalaisten kanssa, sillä kaikki veden alla käytetyt merkit ovat kansainvälisiä. Suomenkielisille on keksitty oiva loru ennen veteen menoa: Tarkka pari sukeltaa ilman ongelmia. Tämä lause auttaa sukelluspareja muistamaan, mitkä kaikki asiat on tarkistettava molemmilta ennen veteen menoa. ”Tarkka” tarkoittaa tasapainotusliiviä, ”pari” painovyötä, "sukeltaa” solkia, ”ilman” tarkoittaa ilman kulkemista ja lopulta ”ongelmia” on sama kuin "ok, voimme lähteä".

Kun turvallisuus ja pari ovat kunnossa, voi nauttia painottomuuden tunteesta ja vedenalaisesta kiehtovasta maailmasta.

Teksti: Sonja Fogelholm

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto