Hyppää pääsisältöön

Kaksi kulttuuria - keskustelua humanistien ja luonnontieteilijöiden välisestä juovasta

Brittiläinen lordi C. P. Snow väitti vuonna 1959 esseessään "Kaksi kulttuuria ja tieteellinen vallankumous", että luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välinen juopa vaaransi jo länsimaisen kulttuurin kehityksen. Aiheesta keskustellaan vuonna 1967 toimittaja Eero Saarenheimon johdolla.

Tietolaatikko

Kaksi kulttuuria on brittiläisen tieteenharjoittajan ja romaanikirjailijan C. P. Snow'n (1905-1980) vaikutusvaltaisen Rede-luennon otsikko vuodelta 1959. Luento on ilmestynyt myös omana kirjanaan. Kahden kulttuurin käsitteeseen viitataan usein keskusteltaessa tieteen asemasta yhteiskunnassa sekä luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välisestä suhteesta.

Lähde: Wikipedia

Fyysikko ja kirjailija lordi Charles Percy Snow teki esseessään Kaksi kulttuuria ja tieteellinen vallankumous vuonna 1959 jyrkän eron humanistisen ja luonnontieteellisen kulttuurin välillä. Snow väitti, että luonnontieteiden ja humanististen tieteiden keskinäisen ymmärtämyksen ja kommunikaation puute vaaransi koko länsimaisen kulttuurin kehityksen.

Ajatus on pysynyt mukana kulttuurikeskusteluissa sen jälkeenkin. Mutta siinä missä Snow moitti ennen kaikkea humanisteja linnoittautumisesta norsunluutorneihinsa, on myöhemmin oltu huolestuneita pikemminkin luonnontieteilijöiden kapeasta näkemyksestä.

Kun aiheesta Suomessa keskusteltiin, puhe keskittyi tieteen rahoitukseen ja tiedotusvälineiden rooliin. Eero Saarenheimon aiheesta toimittaman sarjan päätöskeskusteluun vuonna 1967 osallistuivat akateemikko Rolf Nevanlinna, kansliapäällikkö Heikki Hosia, eläintieteen professori Sulo Toivonen, professori Päiviö Tommila, apulaisprofessori Raimo Lehti, teatteritutkija Irmeli Niemi ja kirjailija Jouko Tyyri.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit