Hyppää pääsisältöön

Kaksi kulttuuria - keskustelua humanistien ja luonnontieteilijöiden välisestä juovasta

Brittiläinen lordi C. P. Snow väitti vuonna 1959 esseessään "Kaksi kulttuuria ja tieteellinen vallankumous", että luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välinen juopa vaaransi jo länsimaisen kulttuurin kehityksen. Aiheesta keskustellaan vuonna 1967 toimittaja Eero Saarenheimon johdolla.

Tietolaatikko

Kaksi kulttuuria on brittiläisen tieteenharjoittajan ja romaanikirjailijan C. P. Snow'n (1905-1980) vaikutusvaltaisen Rede-luennon otsikko vuodelta 1959. Luento on ilmestynyt myös omana kirjanaan. Kahden kulttuurin käsitteeseen viitataan usein keskusteltaessa tieteen asemasta yhteiskunnassa sekä luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välisestä suhteesta.

Lähde: Wikipedia

Fyysikko ja kirjailija lordi Charles Percy Snow teki esseessään Kaksi kulttuuria ja tieteellinen vallankumous vuonna 1959 jyrkän eron humanistisen ja luonnontieteellisen kulttuurin välillä. Snow väitti, että luonnontieteiden ja humanististen tieteiden keskinäisen ymmärtämyksen ja kommunikaation puute vaaransi koko länsimaisen kulttuurin kehityksen.

Ajatus on pysynyt mukana kulttuurikeskusteluissa sen jälkeenkin. Mutta siinä missä Snow moitti ennen kaikkea humanisteja linnoittautumisesta norsunluutorneihinsa, on myöhemmin oltu huolestuneita pikemminkin luonnontieteilijöiden kapeasta näkemyksestä.

Kun aiheesta Suomessa keskusteltiin, puhe keskittyi tieteen rahoitukseen ja tiedotusvälineiden rooliin. Eero Saarenheimon aiheesta toimittaman sarjan päätöskeskusteluun vuonna 1967 osallistuivat akateemikko Rolf Nevanlinna, kansliapäällikkö Heikki Hosia, eläintieteen professori Sulo Toivonen, professori Päiviö Tommila, apulaisprofessori Raimo Lehti, teatteritutkija Irmeli Niemi ja kirjailija Jouko Tyyri.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto