Hyppää pääsisältöön

Siiri Angerkoski oli lipsauttaa sotasalaisuuden

Valistusfilmi vuodelta 1940 muistuttaa suun supussa pitämisestä sota-aikana. Siiri Angerkosken esittämä juoruileva naisihminen on vähällä lipsauttaa kahvilassa sotasalaisuuden tarkkojen korvien kuunnellessa viereisessä pöydässä.

Sota-ajan valistusfilmissä Siiri Angerkosken ja Uuno Laakson esittämät hahmot jutustelevat kahvilan pöydässä. Tai oikeastaan nainen puhuu vilkkaasti ja mies sujuvasti kuuntelee, mutta juttu kiinnostaa myös naapuripöydän lehden takana piilottelevaa miestä.

Kovaääninen naishenkilö on juuri saanut kuulla meheviä uutisia rintamalta lomalla käyneestä Mäkisen pojasta ja on vähällä paljastaa tämän palveluspaikan.

Valpas seuralainen kuitenkin paukauttaa pöytään esitteen, jossa käsketään vaikenemaan sotasalaisuuksista. Se, mitä esitteessä tarkkaan ottaen sanotaan, jää tässä arkistoissa säästyneessä filminpätkässä salaisuudeksi. Todennäköisesti kyseessä oli esite, jossa muistutetaan: "Kuulut kotirintamaan – tukahduta jokainen kuulopuhe - juoru - huhu".

Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta.
Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta. Kuva: Suunnittelija Urho Aarnio julisteet,sota-aika,valistus (keskinäinen toiminta),propaganda,Kotirintama,kotirintama,1940 (musiikkikappale)
Kommentit