Hyppää pääsisältöön

Siiri Angerkoski oli lipsauttaa sotasalaisuuden

Valistusfilmi vuodelta 1940 muistuttaa suun supussa pitämisestä sota-aikana. Siiri Angerkosken esittämä juoruileva naisihminen on vähällä lipsauttaa kahvilassa sotasalaisuuden tarkkojen korvien kuunnellessa viereisessä pöydässä.

Sota-ajan valistusfilmissä Siiri Angerkosken ja Uuno Laakson esittämät hahmot jutustelevat kahvilan pöydässä. Tai oikeastaan nainen puhuu vilkkaasti ja mies sujuvasti kuuntelee, mutta juttu kiinnostaa myös naapuripöydän lehden takana piilottelevaa miestä.

Kovaääninen naishenkilö on juuri saanut kuulla meheviä uutisia rintamalta lomalla käyneestä Mäkisen pojasta ja on vähällä paljastaa tämän palveluspaikan.

Valpas seuralainen kuitenkin paukauttaa pöytään esitteen, jossa käsketään vaikenemaan sotasalaisuuksista. Se, mitä esitteessä tarkkaan ottaen sanotaan, jää tässä arkistoissa säästyneessä filminpätkässä salaisuudeksi. Todennäköisesti kyseessä oli esite, jossa muistutetaan: "Kuulut kotirintamaan – tukahduta jokainen kuulopuhe - juoru - huhu".

Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta
Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta Kuva: Suunnittelija Urho Aarnio julisteet,sota-aika,valistus (keskinäinen toiminta),propaganda,Kotirintama,kotirintama,1940 (musiikkikappale)
Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto