Hyppää pääsisältöön

Siiri Angerkoski oli lipsauttaa sotasalaisuuden

Valistusfilmi vuodelta 1940 muistuttaa suun supussa pitämisestä sota-aikana. Siiri Angerkosken esittämä juoruileva naisihminen on vähällä lipsauttaa kahvilassa sotasalaisuuden tarkkojen korvien kuunnellessa viereisessä pöydässä.

Sota-ajan valistusfilmissä Siiri Angerkosken ja Uuno Laakson esittämät hahmot jutustelevat kahvilan pöydässä. Tai oikeastaan nainen puhuu vilkkaasti ja mies sujuvasti kuuntelee, mutta juttu kiinnostaa myös naapuripöydän lehden takana piilottelevaa miestä.

Kovaääninen naishenkilö on juuri saanut kuulla meheviä uutisia rintamalta lomalla käyneestä Mäkisen pojasta ja on vähällä paljastaa tämän palveluspaikan.

Valpas seuralainen kuitenkin paukauttaa pöytään esitteen, jossa käsketään vaikenemaan sotasalaisuuksista. Se, mitä esitteessä tarkkaan ottaen sanotaan, jää tässä arkistoissa säästyneessä filminpätkässä salaisuudeksi. Todennäköisesti kyseessä oli esite, jossa muistutetaan: "Kuulut kotirintamaan – tukahduta jokainen kuulopuhe - juoru - huhu".

Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta
Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta Kuulut kotirintamaan -juliste 1940-luvulta Kuva: Suunnittelija Urho Aarnio julisteet,sota-aika,valistus (keskinäinen toiminta),propaganda,Kotirintama,kotirintama,1940 (musiikkikappale)
Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto