Hyppää pääsisältöön

Sturm und Drangin levy äänitettiin erämökissä - laulaja Losissa!

Sturm und Drangilta ilmestyy odotettu albumi syyskuun 21. päivä. Pitkään työn alla olleen levyn valmisumisprosessi on ollut monitahoinen!

Uusi Sturm und Drang // Kuva: Ville Juurikkala / Sturm und Drang / Facebook

Edellisen levynsä neljä vuotta sitten julkaisseen Sturm und Drang-yhtyeen André, Calle ja Jani kävivät YleX:ssä jututettavina tulevan levynsä tiimoilta. Pitkä levytystauko selittyy osin sillä, että tuottaja vaihtui pari kertaa prosessin aikana. Lopulta hommaan valikoitui aiemmat levyt tuottanut Jimmy Westerlund.

- No olihan se kiva, kun se on vanha tuttu. Äänitettiin esimerkiksi pari biisiä Ron Nevisonin kanssa, mutta ne ei toimineet. SIllä oli jopa liian kasarimeininki, "Sturmarien" kitaristi Jani Kuoppamaa kertoo.

Urallaan Led Zeppeliniä, The Whota ja Survivoria miksailleen ja tuottaneen studiolegendan äänityksistä ei lopulta levylle päätynyt sellaisenaan yksikään. Kokonaisuudessaan Sturm und Drang työsti syyskuussa julkaistavalle albumille 30 biisiä, joista 20 päätyi roskiin.

Äänitysprosessi amerikkalaistuneen Jimmy Westerlundin kanssa oli myös oma tarinansa.

- Äänitettiin levy talvella Jimmyn erämökissä Närpiössä, keskellä metsää, rumpali Calle Fahlund nauraa.

Syy leiritykseen on vaasalaisyhtyeen löysähkö ja venyvä ajankäsitys - toisin sanoen: soitetaan kun halutaan. Närpiön mökissä pojat soittivatkin yöt ja nukkuivat päivät.

- Mutta oli aika kovaa, kun joulukuussa vesi oli katkaistu, ainoa vessa oli ulkohuussi ja oli niin kylmä, että piti nukkua ulkovaatteissa, Kuoppamaa muistelee.

Nokkamies André Linmanin jopi oli kuitenkin muuta bändiä helpompi: lauluosuudet hoidettiin rapakon takaa, Amerikan Los Angelesista.

- Jimmy asuu nykyään Losissa. Mä lensin sinne ja lauloin sen kämpiltä, Linman naureskelee yhtyeen kansainväliselle äänityslinjastolle.

Lähteet: YleX