Hyppää pääsisältöön

Taiteiden yönä humalluttiin, mutta myös taiteesta ja kulttuurista

Helsingin Juhlaviikkojen ja Ylen taideohjelmien yhteisprojekti esittelee Taiteiden yön tapahtumia eri puolilla Helsinkiä vuonna 1992. Tapahtumaa arvosteltiin jälkikäteen kaoottiseksi. Pahennusta aiheuttivat erityisesti kaduilla heiluneet humalaiset alaikäiset.

Ensimmäinen Taiteiden yö vuonna 1989 koostui vain parin kirjakaupan ja gallerian venytetystä aukioloajasta. Ensimmäisen tapahtuman suosio yllätti järjestäjät ja Taiteiden yö lähti suureen kasvuun. 1990-luvulla juhliminen ja sen mukana tulleet lieveilmiöt uhkasivat äityä jopa turhan suuriksi. Neljättä kertaa Helsingissä vuonna 1992 järjestetty Taiteiden yö koettiin kaoottiseksi ja liian laajalle levinneeksi tapahtumaksi. Pelättiin jopa, että Taiteiden yöstä voisi muodostua toinen vappu kaupungilla oleskelun ja alkoholinkäytön noustessa tapahtuman näkyvimmäksi osaksi.

Vaikka jälkikäteen humalaisten toilailut puhuttivatkin, oli tapahtuman pääosassa kuitenkin kulttuuri. Lähes kolme tuntisen ohjelman aikana vieraillaan muun muassa Esplanadilla, Finlandia-talolla, Kaupunginteatterilla ja Akateemisessa Kirjakaupassa tutustumassa eri alojen taiteilijoihin ja heidän taiteeseensa. Neil Hardwick, Mirja Pyykkö ja joukko toimittajia johdattelivat televisionkatsojat mukaan yön tapahtumiin ja tapasivat Helsingin keskustassa laajan joukon näyttelijöitä, kirjailijoita, tanssijoita ja muusikoita.

Tietolaatikko

Taiteiden yö on monipuolinen kulttuuritapahtuma, joka järjestetään useissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa, yleensä elokuussa. Ensimmäiset Taiteiden yöt olivat Turussa ja Helsingissä vuonna 1989.

Lue lisää:

Ensimmäisen Taiteiden yön viettoa Helsingissä 1989

Ensimmäinen Taiteiden yö sujui rauhallisesti

Helsingissä vietettiin elokuun viimeisenä torstaina vuonna 1989 ensimmäistä Taiteiden yötä, tuolloin kaupunkilaisilla oli mahdollisuus seurata erilaisia taide- ja kulttuuritapahtumia kaduilla, kirjakaupoissa, museoissa ja gallerioissa.

Kommentit