Hyppää pääsisältöön

Absoluuttinen totuus: onko lämpimässä vesijohtovedessä kylmää enemmän kuparia?

YleX Etusivun tiedesarja Absoluuttinen totuus pureutui tällä viikolla tuttuun tarinaan, jonka mukaan lämpimässä vesijohtovedessä olisi enemmän vaarallista höystettä, kuten pöpöjä ja kuparia.

Absoluuttinen totuus Onko lämmin hanavesi epäterveellistä // Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio

Tiedesarja Absoluuttisen totuuden tutkivat tiedetoimittajat Henna-Leena ja Heikki pohtivat eilen YleX Etusivussa "tiedettyä faktaa", jonka mukaan esimerkiksi juomiseen ja ruoanlaittoon kannattaa käyttää vain kylmää vettä.

- Pari väitettä olen kuullut. Toisen mukaan kuumassa vedessä on kylmää enemmän bakteereita. Toinen on se, että lämpimään liukenee enemmän kuparia putkistosta. Toki kupari on vain hivenaine, mutta jos sitä nauttii liikaa, niin ei se hyvää tee, pohtii Otaniemen mies Heikki.

Vesijohtoveden kuparipitoisuuteen vaikuttaakin hurjasti se, millaisessa talossa asuu - vanhojen talojen kupariputkistoista voi irrota paljonkin vaskia.

- Tosin, jos ei ole pitkään aikaan laskenut vettä ja asuu vanhassa asunnossa, voi hanasta aluksi tulla melkein jätteeksi luokiteltavaa tavaraa!

On siis Absoluuttisen totuuden testauksen paikka: parivaljakkomme testasi kylmän ja kuuman veden kuparipitoisuuksia Helsingin Aalto-yliopiston Kemian laitoksen analyytikko Hannu Revitzerin avustuksella. Instrumenttina käytettiin atomiabsorptiospektrometria, eli AAS-laitetta ja vetenä Espoon vesijohtovettä.

Ja tulokset ovat tässä: kylmän veden kuparipitoisuudeksi laskettiin 0,3 milligrammaa litraa kohden, kuuman veden arvon muotoutuessa 0,45 milligrammaan per litra. Kuuma vesijohtovesi on siis ainakin kuparisempaa - mutta vain hieman. EU:n asettama juomavesidirektiivin mukainen yläraja on 2,0 milligrammaa kuparia litrassa vettä, joten lämmin vesi ei Suomessa lähentelekään vaarallisia lukuja.

Vertailun vuoksi testattiin myös toinen "fakta", jonka mukaan suomalainen vesijohtovesi olisi jopa pullotettua lähdevettäkin puhtaampaa. Valitettavasti ranskalainen vuonovoda pesi Espoon veden 0,045 kuparimilligramman litratuloksellaan.

- Pitää kuitenkin muistaa, että näin maanantaiaamuna vesi on seissyt jonkin aikaa. Iltapäivänä tulos olisi eri kun vesi on hieman tasaantunut, Heikki muistuttaa.

Ensi kerralla YleX Etusivun Absoluuttisessa totuudessa jatketaan vesilinjalla: onko lämpimässä vedessä enemmän pöpöjä?

Lähteet: YleX Etusivu