Hyppää pääsisältöön

Laatokan ympäri henkilöautolla huristellen

Dokumentaristi Arvo Tuominen kiersi Euroopan suurimman järven Laatokan ympäri henkilöautolla. Matkan varrelta löytyi historiallisia monumentteja, linnoituksia ja kauniita karjalaiskyliä.

Tervetuloa elämysmatkalle Euroopan suurimman järven ympäri! Venäjää taitava Arvo Tuominen kiertää Laatokan ympäri autolla ja pysähtyy kymmenessä paikassa eri puolilla järveä. Laatokka on 207 kilometriä pitkä ja 130 kilometriä leveä. Syvimmillään vettä on 230 metriä.

Tuomisen matka alkaa Slisselburgista Pähkinälinnasta, jossa sijaitsi myös valtiollinen vankila "Venäjän Alcatraz". Vankilassa hirtettiin Leninin anarkistiveli Aleksandr Uljanov, mistä johtuen Lenin tiettävästi radikalisoitui. Tuominen tekeekin rohkeita päätelmiä, että ilman veljen teloitusta Leninistä olisi saattanut tulla pankkiiri, jolloin Venäjä olisi säästynyt vallankumoukselta, Saksa Hitleriltä ja maailma sodalta.

Seuraava pysähdys on Venäjän vanhimmassa ensimmäisessä pääkaupungissa, Staraja Ladokassa. Samalla se on myös maan vanhin kaupunki. Viikingit kulkivat kaupungin kautta Kaspianmerelle saakka, ja alueelta onkin löydetty Euroopan vanhimmat Arabian keskiajan kolikot.

Lotinapellossa Tuominen vierailee Venäjän sotalaivaston synnyinsijoilla sekä Aleksanteri Syväriläisen luostarissa. Sieltä matka jatkuu kahteen hiljaiseen karjalaiskylään Aunukseen ja Viteleen. Viteleen jälkeen vuorossa on Sortavala ja Valamon luostari.

Yhdeksän tuhannen asukkaan Lahdenpohjassa ihmisten tulevaisuuden näkymät ovat suotuisat kiitos suuren vaneritehtaan, joka vaikuttaa suoraan joka kolmannen lahdenpohjalaisperheen elämään. Tehtaalla valmistetaan myös Ikean huonekaluja.

Käkisalmi on karjalaisuuden syntysija, ja se on perustettu paikalle, jossa kuultiin käen kukkuvan ensimmäistä kertaa. Paikka oli Ruotsin vallan alla sata vuotta, jonka aikana ruotsalaiset pyrkivät käännyttämään käkisalmelaisia ortodokseja luterilaisuuteen.

Losevossa on hyvät harrastusmahdollisuudet. Esimerkiksi Vuoksen virroissa voi meloa kajakilla. Losevo on varsin hyvinvoiva kaupunki, joka hyötyy läheisestä sijainnistaan Pietariin nähden. Koko Laatokan läntinen puoli onkin itäistä puolta vauraampi juuri Pietarin läheisyydestä johtuen.

Viimeinen pysäkki on pikkukaupunki Rahja, joka on saanut nimensä suomalaisen vallankumousmies Eino Rahjan mukaan.

Teksti: Sonja Fogelholm

Lisää ohjelmasta

Kommentit