Hyppää pääsisältöön

Laatokan ympäri henkilöautolla huristellen

Dokumentaristi Arvo Tuominen kiersi Euroopan suurimman järven Laatokan ympäri henkilöautolla. Matkan varrelta löytyi historiallisia monumentteja, linnoituksia ja kauniita karjalaiskyliä.

Tervetuloa elämysmatkalle Euroopan suurimman järven ympäri! Venäjää taitava Arvo Tuominen kiertää Laatokan ympäri autolla ja pysähtyy kymmenessä paikassa eri puolilla järveä. Laatokka on 207 kilometriä pitkä ja 130 kilometriä leveä. Syvimmillään vettä on 230 metriä.

Tuomisen matka alkaa Slisselburgista Pähkinälinnasta, jossa sijaitsi myös valtiollinen vankila "Venäjän Alcatraz". Vankilassa hirtettiin Leninin anarkistiveli Aleksandr Uljanov, mistä johtuen Lenin tiettävästi radikalisoitui. Tuominen tekeekin rohkeita päätelmiä, että ilman veljen teloitusta Leninistä olisi saattanut tulla pankkiiri, jolloin Venäjä olisi säästynyt vallankumoukselta, Saksa Hitleriltä ja maailma sodalta.

Seuraava pysähdys on Venäjän vanhimmassa ensimmäisessä pääkaupungissa, Staraja Ladokassa. Samalla se on myös maan vanhin kaupunki. Viikingit kulkivat kaupungin kautta Kaspianmerelle saakka, ja alueelta onkin löydetty Euroopan vanhimmat Arabian keskiajan kolikot.

Lotinapellossa Tuominen vierailee Venäjän sotalaivaston synnyinsijoilla sekä Aleksanteri Syväriläisen luostarissa. Sieltä matka jatkuu kahteen hiljaiseen karjalaiskylään Aunukseen ja Viteleen. Viteleen jälkeen vuorossa on Sortavala ja Valamon luostari.

Yhdeksän tuhannen asukkaan Lahdenpohjassa ihmisten tulevaisuuden näkymät ovat suotuisat kiitos suuren vaneritehtaan, joka vaikuttaa suoraan joka kolmannen lahdenpohjalaisperheen elämään. Tehtaalla valmistetaan myös Ikean huonekaluja.

Käkisalmi on karjalaisuuden syntysija, ja se on perustettu paikalle, jossa kuultiin käen kukkuvan ensimmäistä kertaa. Paikka oli Ruotsin vallan alla sata vuotta, jonka aikana ruotsalaiset pyrkivät käännyttämään käkisalmelaisia ortodokseja luterilaisuuteen.

Losevossa on hyvät harrastusmahdollisuudet. Esimerkiksi Vuoksen virroissa voi meloa kajakilla. Losevo on varsin hyvinvoiva kaupunki, joka hyötyy läheisestä sijainnistaan Pietariin nähden. Koko Laatokan läntinen puoli onkin itäistä puolta vauraampi juuri Pietarin läheisyydestä johtuen.

Viimeinen pysäkki on pikkukaupunki Rahja, joka on saanut nimensä suomalaisen vallankumousmies Eino Rahjan mukaan.

Teksti: Sonja Fogelholm

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto