Hyppää pääsisältöön

Facebook poisti joukoittain cossareita - näin turvaat harrastuksesi!

Facebook ei siedä kaksoisprofiileja. Sen sai todeta tukku cosplay-harrastajia, joiden profiilit yhteisöpalvelu oli kuvineen kaikkineen varoittamatta poistanut yön aikana!

Cossaajia Tampereen Traconissa 2011 // Kuva: Ville Raikko / Tracon 2011

Sanoista costume ja play lyhennetty cosplay tarkoittaa harrastusta, jossa pukeudutaan manga-, anime, sarjakuva-, peli- ja elokuvahahmoiksi. "Cossaajat" tapaavat toisiaan alan harrastajia kokoavissa tapahtumissa ja ottavat itsestään muun muassa valokuvia muistoksi. Kuvat ladataan usein nettiin.

Amerikkalainen Iggy Tassera heräsikin kymmenien muiden cossaajafrendiensä kanssa tiistaina järkytykseen: Facebook oli täysin varoittamatta poistanut näiden cosplay-profiilit ja vuosien harrastuksen myötä kertyneen valokuvat yhteisöpalvelustaan. Ja vaikka mies tiesi, että kahden profiilin ylläpito on vastoin palvelun sääntöjä, oli tapaus todellinen kolaus:

- Periaatteessa kaikkien, joilla oli sana "cosplay" tilinsä nimessä, joutui deletoinnin uhriksi, Tassera kertoi nettilehti Daily Dotille.

- Tiedän ihmisiä, jotka käyttivät Facebookkia ainoana pukeutumisharrastuksensa dokumentoinnille omistettuna valokuvapalvelunaan ja nyt kaikki heidän muistonsa ovat poissa!

Tassera piti kahta profiilia Facebookissa, sillä halusi erottaa tavallisen elämänsä cosplay-harrastuksesta ja cossarikavereistaan. Facebookin toimintaa mies pitää epäreiluna.

- Menetin profiilin myötä noin 3000 kaveria alalta - muita cossaajia, valokuvaajia, taiteilijoita, tapahtumajärjestäjiä - tukuttain tärkeitä kontakteja, jotka riistettiin minulta täysin varoittamatta.

Suomessa cossaamista harrastetaan monien tapahtumien yhteydessä. Roolipelitapahtuma Ropeconin ja animekokoontumisena tunnetun Desuconin lisäksi suomalaisilla cosplay-pukeutujilla on täällä myös täysin oma con: parin viikon päästä Tampereella 8.-9.9. jo seitsemättä kertaa järjestettävä Tracon.

Viime vuonna Tampere-taloon pari tuhatta harrastajaa kerännyt ja kunniavieraakseen Hopeanuoli-sarjan luojan Yoshihiro Takahashin saaneen Traconin tiedottaja Santtu Pajukanta ei ole törmännyt samankaltaisiin ongelmiin Suomessa ja neuvookin cossariprofiilia miettiviä käyttämään Facebookin "page"-, eli sivutoimintoa:

- Se ei ole ristiriidassa Facebookin käyttöehtojen kanssa, että luo yksityisen käyttäjäprofiilinsa rinnalle Facebook-sivun tuomaan esille julkista persoonaansa, Pajukanta opastaa ja mainitsee tuntevansa monta maailmallakin ahkerasti seurattua suomalaiscossaajaa, joilla on oma sivunsa pukeutumistouhuille.

Lähteet: Mashable