Hyppää pääsisältöön

Suomen Marsalkka -elokuva kohautti jo ennen ensi-iltaansa

Yleisradion Suomen Marsalkka -elokuva herätti kohua jo ennen ensi-iltaansa. Kaikessa hiljaisuudessa kuvattu elokuva, rävähti otsikoihin vain pari päivää ennen virallista tiedotustilaisuuttaan.

Tietolaatikko

Suomen Marsalkka -elokuvan takana on kansainvälinen työryhmä, johon kuuluu suomalaistekijöiden lisäksi kenialaisia elokuva-alan ammattilaisia sekä virolainen osatuottaja. Elokuvan on ohjannut Kenialainen Gilbert Lukalia, tuottajina toimivat Erkko Lyytinen, kenialainen Krysteen Savane sekä virolainen Ken Saan.

Tammikuussa 2012 Yleisradio ilmoitti tuottavansa fiktiivisen elokuvan C. G. E. Mannerheimin elämästä. Suomen Marsalkka -nimisen elokuvan kerrottiin keskittyvän Mannerheimin persoonaan.

Projekti sai välittömästi osakseen huomiota. Mannerheim oli elokuva-aiheena ollut tapetilla jo vuosikausia: Tuottaja Markus Selinin ja ohjaaja Renny Harlinin vuosia suunnittelema ja valmistelema Mannerheim-elokuva oli kuitenkin kaatunut useamman kerran taloudellisten vaikeuksien takia.

Ehkäpä juuri tästä syystä Suomen kansa oli enemmän kuin yllättynyt, kun Ylen tuotantotiimiltä tihkui jo saman vuoden heinä-elokuussa tieto, että Mannerheim-elokuva, Suomen Marsalkka, oli jo valmistunut — puolessa vuodessa ensimmäisestä ilmoituksesta. Samalla paljastettiin, että elokuva olisi tulossa ensi-iltaansa jo vuoden 2012 syksyllä.

Kansa oli syystäkin kiinnostunut ja lisätietoa kalasteltiin päivittäin. Ylen tuotantotiimi ilmoitti, että elokuvasta järjestetään virallinen tiedotustilaisuus, jolloin kaikki oleelliset kysymykset saavat vastauksensa.

Lopulta vain kaksi päivää ennen tiedotustilaisuutta iltapäivälehtiin oli vuotanut tieto, että Mannerheimin roolin näyttelee tummaihoinen mies.

Tieto vahvistui nopeasti ja jo seuraavana päivänä iltapäivälehdissä esiteltiin kenialainen Telley Savalas — elokuvan Gustaf Mannerheim. Samalla alkoi olla selvää, että elokuva oli kuvattu lähes kokonaisuudessaan Keniassa.

Kohu oli lopullisesti valmis.

Elokuvan virallinen tiedotustilaisuus oli vähällä muuttua todelliseksi oikeuden istunnoksi, koska kaikki salassa pidetty tieto oli jo yleistä. Pääsyytettynä oli elokuvan tuottaja Erkko Lyytinen. Yle ja Lyytinen saivat milloin syytöksiä yleisön harhaanjohtamisesta milloin kenialaisen työvoiman riistämisestä.

Lopulta vahvistettiin, että elokuvan teosta oli kuvattu samalla myös kuusiosainen televisiosarja: Operaatio Mannerheim. Suomen Marsalkan kerrottiin olevan noin 50 minuutin mittainen ihmissuhde-elokuva, joka tulisi ensi-iltaansa vielä saman vuoden syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla. Yle tulisi esittämään elokuvan samanaikaisesti Yle Areenan kautta suorana lähetyksenä.

Lue lisää:

Operaatio Mannerheim -sarja kertoo kohutun elokuvan teosta

Dokumentaarinen sarja Operaatio Mannerheim kertoo kohua herättäneen elokuvan tekemisestä ja taustoista. Sarja näyttää elokuvaprosessin haasteet, tekijöiden tuskailut ja ilon hetket. Se pyrkii myös vastaamaan siihen miksi ja miten Ylen tuottama Mannerheim-tulkinta Suomen Marsalkka -elokuva tehtiin.

Lue lisää:

Suomen Marsalkka – The Marshal of Finland

Suomen Marsalkka on kenialais-suomalais-virolainen adaptaatio Gustaf Mannerheimin elämästä. Afrikkalaiseen tarinankerrontaan perustuva elokuva kertoo yksinäisestä miehestä sankarimyytin takana.

Kommentit