Hyppää pääsisältöön

Pussy Riot – piikki Venäjän valtaeliitin lihassa

Pussy Riot -performanssiryhmän valtaapitäviä kritisoiva esitys moskovalaisessa katedraalissa helmikuussa 2012 nosti myrskyn Venäjällä. Ryhmä sai tempauksestaan vankeustuomion, joka puhutti laajasti ihmisiä myös ulkomaita myöten.

Alle minuutin mittainen punkesitys ei jäänyt viranomaisiltakaan huomaamatta. Nuorten naisten ryhmä sai nopeasti häädön kirkosta, ja pian sen kolme jäsentä pidätettiin. Pussy Riotin tempaus jakoi kansaa ja se herätti laajaa kansalaiskeskustelua, toteaa blogisti Taneli Dobrowolski Ajankohtaisen kakkosen (2012) haastattelussa. Vladimir Putin toivoi oikeuden päätyvän oikeaan ja perusteltuun ratkaisuun. Hän myös toivoi ryhmän jäsenten oppivan tapauksesta jotain.

Kuukausia kestäneen pidätysajan jälkeen naisille luettiin yli 200-kohtainen syytekirjelmä, jossa keskeisenä kohtana oli uskonnollisen vihan motivoima huliganismi. Lain mukaan vähimmäisrangaistus on joitakin tuhansia euroja sakkoja, enimmillään seitsemän vuotta vankeutta. Syyttäjä vaati kolmen vuoden vankeustuomiota. Puolustus piti oikeudenkäyntiä jo lähtökohtaisesti puolueellisena ja poliittisena.

Naisten esityksen katsottiin onnistuneen iskemään yhdellä kertaa useisiin yhteiskunnan ja valtaelitiin herkimpiin osiin. Kirkolle punkesitys alttarilla oli jo sinänsä häväistys, mutta iso osa esityksen kritiikistä kohdistui arkkipiispa Kirilliin ja muun muassa tämän väitettyihin läheisiin suhteisiin KGB:n johdon kanssa. Myös presidentti Putin sai osansa esityksestä, jossa sivuttiin myös homojen ja naisten asemaa.

Pussy Riotin tempaus sai aikaan laajan kansalaiskeskustelun Venäjästä ja sen tulevaisuudesta. Keskustelun mainingit ulottuivat myös ulkomaille. Tempaus myös kiihdytti tunteita ryhmän puolesta ja vastaan.


Kun viiden kuukauden kuluttua pidätyksestä luettiin tuomio, tuomarin kasvoja ei näytetty tämän saamien uhkauksien vuoksi. Pussy Riot -ryhmäläiset tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Tietolaatikko

Pussy Riot on venäläinen feministinen punk-yhtye. Yhtyeeseen kuuluu kymmenkunta esiintyjää ja viidentoista hengen tekniikasta vastaava ryhmä. Pussy Riot pyrkii edistämämään muun muassa feminismiä ja seksuaalista tasavertaisuutta Venäjällä.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto