Hyppää pääsisältöön

Ravut herrojen herkusta koko kansan pöytään

Rapujuhlat kuuluvat suomalaiseen loppukesään. Jos rapujen hinnat huimaavat päätä, voi niitä ostaa halvemmalla ulkomailta tuotuna. Saksiniekkojen syönti on sosiaalista puuhaa, ja aika ajoin korotetaan snapsi ja luritetaan laulu.

Ravustuskausi alkaa joka vuosi 21. heinäkuuta ja päättyy lokakuun viimeisenä päivänä. Ravustajan on maksettava kalastuksenhoitomaksu ja hankittava vesialueen omistajan lupa. Kaikille ravustuslupia ei kuitenkaan myönnetä: usein luvat heltiävät vain vesialueiden osakkaille.

Rapujuhlissa rapujen syönti on varsin juhlallista ja välillä kohotetaan malja ryyppylaulun saattelemana. Täysin oikeaa tapaa kuoria rapu ei ole, mutta esimerkiksi Kesäkeittiössä Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson opastavat yhden kelpo tavan. Nauvossa rapujuhlilla vierailleet ruotsalaiset näyttävät suomenruotsalaisille oman tapansa syödä rapu.

Jos kuitenkin rapuvesille pääsee, voi laskea rapumerrat veteen tuoretta kalaa syöttinä käyttäen. Hyviä ravustuspaikkoja ovat esimerkiksi vesien kivikot.

Jokiravut viihtyvät lähempänä rantaa kuin Yhdysvalloista Suomeen istutetut täpläravut. Täpläravut tuotiin Suomeen, koska suomalaisiin jokirapuihin oli iskenyt rapurutto ja ne olivat hävinneet vesistä lähes kokonaan. Täpläravuilla oli jo valmiiksi rapuruttovirus.

arenan:26-81808]

Täpläravut tunnistaa niiden molempien saksien välissä olevista valkeista tai sinisistä täplistä. Ne ovat jokirapuja sileämpiä ja niillä on isommat sakset. Reviiristä kiistellessä täpläravut ovat jokirapuja aggressiivisempia. Kaupassa hennot jokiravut ovat täplärapuja kalliimpia. Rapujen kappalehinnat vaihtelevat kahdesta eurosta melkein kymmeneen euroon.

Kun kerran ravut ovat levinneet herrojen herkusta koko kansan pöytään, voisiko niitä hyödyntää myös matkailumainonnassa? Saksassa potentiaalisille turisteille järjestettiin rapujuhlat, jossa tarjolla oli Koskenkorvaa ja snapsilaulut taipuivat tietysti suomeksi.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto