Hyppää pääsisältöön

Kehitysvammaisten seksuaalisuus edelleen tabu - toteutuvatko seksuaalioikeudet Suomessa?

YleX Etusivun toimittaja Eve Väyrynen keskusteli seksuaaliterapeutti Kirsimaria Luoma-ahon kanssa muun muassa siitä, miksi kehitysvammaisten nuorten seksuaalisuus on edelleen julkisuudessa hankala aihe.

Rakkautta haussa. // Kuva: EPA/JIM HOLLANDER

Seksuaaliterapeutti Kirsimaria Luoma-aho työskentelee kehitysvammaisten nuorten kanssa.

- Haluan puhua ennemmin ihmisen seksuaalisuudesta enkä kehitysvammaisen seksuaalisuudesta. ihminen on ihminen ja seksuaalisuus on meissä jokaisessa. Se perustarve on myös hieno ja onnellinen voimavara, Luoma-aho korostaa.

Aihealueesta ei julkisuudessa edelleenkään puhuta ja siihen liittyy negatiivisiä pelkoja muun muassa hyväksikäytöstä.

- Vammattomiin verrattuna ei karkeaa hyväksikäyttöä ole enempää kuin vammattomien parissa. Jos asiaa katsotaan siitä näkökulmasta, että toteutuvatko vammaisten seksuaalioikeudet, kaltoinkohtelua varmasti on. Ei esimerkiksi ole annettu lupaa tai yksityisyyttä ja on haluttu sammuttaa se puoli ihmisessä kokonaan.

Vaikkaa aihe edelleen on tabu, muutosta on vuosien varrella tapahtunut.

- Pitkään ajateltiin, ettei kehitysvammainen ole seksuaalinen ollenkaan tai sitten hän oli hillittömän seksuaalinen, jota pitää vain estää. Puhumattomuuden taustalla on edelleen huoli ja pelko. Usein myös keskustelussa ajaudutaan puhumaan kehitysvammaisen lisääntymisterveydestä ja pystyykö tämä huolehtimaan lapsesta, jolloin näkökulma muuttuu heti.

Kuuntele alla olevasta haastattelusta, mitä pitää ottaa huomioon seksuaalikasvatuskursseilla ja millaisia tuntemuksia kehitysvammaisilla nuorilla itsellään on seurustelusta.

Lähteet: YleX Etusivu