Hyppää pääsisältöön

Jeesmiehillä on munaa horjuttaa valtarakenteita

Amerikkalainen parivaljakko Mike Bonanno ja Andy Bichlbaum paljastavat viiltävällä tavalla, miten hyväuskoisia ihmiset ympäri maailmaa ovat auktoriteettien edessä. Mikä tahansa älyttömyys menee läpi, kunhan asia vain esitetään tarpeeksi vakuuttavasti.

Bonanno ja Bichlbaum kuuluvat Yes Men -aktivistiryhmään. Miehet tekeytyvät eri alojen asiantuntijoiksi, nolaavat suuryrityksiä ja huijaavat median edustajia julkistamaan temppunsa virallisina uutisina. Yes Men -ilmiö sai alkunsa Bonannon ja Bichlbaumin internetiin tekemästä pilailusivustosta, joka kopioi taitavasti Maailman kauppajärjestön WTO:n kotisivuja.

Vuonna 2001 suomalaiset menivät halpaan, ja tapaus päätyi koko maailman ihmeteltäväksi, kun miesten elokuva sai ensi-iltansa. Jäynän läpimeno oli yllätys myös aktivisteille itselleen. Vuonna 2001 Tampereella järjestettiin kansainvälinen Fibres and textiles for the future- seminaari, jossa esiteltiin tekstiiliteollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Järjestäjät uskoivat kutsuneensa WTO:n edustajan luennoimaan tilaisuuteen. Andy Bichlbaum esiintyi WTO:n edustaja Hank Hardy Unruhina, joka esitteli seminaarissa maailman kauppajärjestön kantoja tekstiiliteollisuuteen ja esiintyi yritysjohtajille suunnitellussa älypuvussa.

Bichlbaumin "älypuku" oli kultainen haalari, johon kuului jättikokoista penistä muistuttava uloke. Ulokkeen kautta tulevaisuuden johtaja voisi seurata työläisten työtehoa. Seminaarin yleisö ei huomaa jekkua vaan tekee luennon aikana muistiinpanoja ja taputtaa lopussa kohteliaasti. Myös Aamulehti uutisoi tapahtumasta, uutista komistaa valokuva älypukuisesta Bichlbaumista.

Miesten järjen ja hyvän maun rajat ylittävät pilailut naurattavat katsojaa, mutta taustalla on ajatus vakaammasta ja tasa-arvoisemmasta taloudellisesta järjestelmästä. Miehet pyrkivät herättämään tempauksillaan keskustelua ja saamaan suuryritykset varpailleen.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto