Hyppää pääsisältöön

Kannabiksen jatkuva käyttö voi vaikuttaa älykkyyteen

Dutch Weed 2 by Gerhard Taatgen Jr.

Kannabiksen pitkäaikainen käyttö saattaa olla yhteydessä neuropsykologiseen taantumiseen, kuten älykkyysosamäärän laskuun. Näin on ainakin silloin, kun kannabiksen poltto on aloitettu jo teini-iässä. Tähän tulokseen on tultu Uudessa-Seelannissa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkittavaan ryhmään kuului 1037 henkilöä, jotka olivat syntyneet Uudessa-Seelannissa sijaitsevassa Dunedinin kaupungissa vuosina 1972 ja -73. Ryhmän ihmisiä tutkittiin syntymästä aina 38-vuotiaiksi saakka. Osa alkoi polttaa kannabista enemmän tai vähemmän, kun taas toiset eivät käyttäneet sitä koskaan.

Tutkijoiden mukaan kannabiksen pitkäaikaiskäyttäjillä älykkyysosamäärä laski iän myötä muita enemmän. Heillä oli enemmän vaikeuksia kognitiivisissa toiminnoissa, esimerkiksi keskittymisvaikeuksia ja muistiongelmia. Käyttö heijastui aivojen neuropsykologisen toiminnan eri osa-alueilla. Lopettaminen ei palauttanut neuropsykologista toimintaa normaalille tasolle silloin, kun käyttö oli aloitettu jo teini-iässä.

Vaikutus aivotoimintoihin ei johtunut vain siitä, että kannabiksen käyttäjät olisivat käyneet vähemmän kouluja ja käyttäneet mahdollisesti muitakin päihteitä. Nuoruudessa aivoissa tapahtuu äärimmäisen tärkeää kehitystä. Tutkijat arvelevat, että kannabiksen käyttö teini-iässä vahingoittaa tätä aivojen kehitystä. Siksi heidän mukaansa pitäisi tehdä enemmän työtä sen eteen, että kannabiksen käytön aloitusikää saataisiin viivytettyä. Kannabiksen käyttö on kuitenkin kasvussa ja sitä aletaan käyttää yhä nuorempana.

 Tutkimus on julkaistu amerikkalaisessa Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Kommentit