Hyppää pääsisältöön

Simpanssit eivät rankaise toisilta ryösteleviä

Daydreaming chimpanzee by Chad Littlejohn

Simpanssit eivät rankaise toisiaan muihin kuin itseensä kohdistuvista varkauksista, saksalainen tutkimus paljastaa.

Ihmiset rankaisevat yhteisön normien rikkojia, vaikka teot eivät kohdistuisi heihin itseensä. Kolmannen osapuolen rankaisu mahdollistaa yhteistyön ihmisyhteisöissä. Simpanssien on huomattu puuttuvan ryhmän sisäisiin tappeluihin. Niinpä tutkimusryhmä Saksassa halusi selvittää rankaisevatko simpanssit sosiaalisten normien rikkojia samaan tapaan kuin ihmiset.

Tutkijat tarjosivat kolmelletoista vangitulle simpanssille mahdollisuuden rankaista niitä simpansseja, jotka varastivat ruokaa toisilta. Rangaistuskeinoihin kuuluivat varkaan alustan romahduttaminen ja varastetun ruoan poistaminen varkailta.

Dominoivat simpanssit rankaisivat alistuvia simpansseja useammin niitä, jotka varastivat ruokaa heiltä itseltään. Simpanssit eivät kuitenkaan rankaisseet niitä yksilöitä, jotka varastivat ruokaa toisilta simpansseilta, vaikka varkauden kohteena olisi ollut sukulainen.

Simpanssit ovat bonobojen lisäksi ihmisiä lähin eläinlaji.  Tutkimusryhmän mukaan kolmannen osapuolen rankaiseminen kehittyi mitä luultavimmin vasta ihmisten sukupuussa.

Tutkimus tehtiin saksalaisessa Max Planck Institute of Evolutionary Anthropologyssa, ja siitä kerrotaan Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -julkaisussa.

Kommentit