Hyppää pääsisältöön

Simpanssit eivät rankaise toisilta ryösteleviä

Daydreaming chimpanzee by Chad Littlejohn

Simpanssit eivät rankaise toisiaan muihin kuin itseensä kohdistuvista varkauksista, saksalainen tutkimus paljastaa.

Ihmiset rankaisevat yhteisön normien rikkojia, vaikka teot eivät kohdistuisi heihin itseensä. Kolmannen osapuolen rankaisu mahdollistaa yhteistyön ihmisyhteisöissä. Simpanssien on huomattu puuttuvan ryhmän sisäisiin tappeluihin. Niinpä tutkimusryhmä Saksassa halusi selvittää rankaisevatko simpanssit sosiaalisten normien rikkojia samaan tapaan kuin ihmiset.

Tutkijat tarjosivat kolmelletoista vangitulle simpanssille mahdollisuuden rankaista niitä simpansseja, jotka varastivat ruokaa toisilta. Rangaistuskeinoihin kuuluivat varkaan alustan romahduttaminen ja varastetun ruoan poistaminen varkailta.

Dominoivat simpanssit rankaisivat alistuvia simpansseja useammin niitä, jotka varastivat ruokaa heiltä itseltään. Simpanssit eivät kuitenkaan rankaisseet niitä yksilöitä, jotka varastivat ruokaa toisilta simpansseilta, vaikka varkauden kohteena olisi ollut sukulainen.

Simpanssit ovat bonobojen lisäksi ihmisiä lähin eläinlaji.  Tutkimusryhmän mukaan kolmannen osapuolen rankaiseminen kehittyi mitä luultavimmin vasta ihmisten sukupuussa.

Tutkimus tehtiin saksalaisessa Max Planck Institute of Evolutionary Anthropologyssa, ja siitä kerrotaan Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -julkaisussa.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?