Hyppää pääsisältöön

Simpanssit eivät rankaise toisilta ryösteleviä

Daydreaming chimpanzee by Chad Littlejohn

Simpanssit eivät rankaise toisiaan muihin kuin itseensä kohdistuvista varkauksista, saksalainen tutkimus paljastaa.

Ihmiset rankaisevat yhteisön normien rikkojia, vaikka teot eivät kohdistuisi heihin itseensä. Kolmannen osapuolen rankaisu mahdollistaa yhteistyön ihmisyhteisöissä. Simpanssien on huomattu puuttuvan ryhmän sisäisiin tappeluihin. Niinpä tutkimusryhmä Saksassa halusi selvittää rankaisevatko simpanssit sosiaalisten normien rikkojia samaan tapaan kuin ihmiset.

Tutkijat tarjosivat kolmelletoista vangitulle simpanssille mahdollisuuden rankaista niitä simpansseja, jotka varastivat ruokaa toisilta. Rangaistuskeinoihin kuuluivat varkaan alustan romahduttaminen ja varastetun ruoan poistaminen varkailta.

Dominoivat simpanssit rankaisivat alistuvia simpansseja useammin niitä, jotka varastivat ruokaa heiltä itseltään. Simpanssit eivät kuitenkaan rankaisseet niitä yksilöitä, jotka varastivat ruokaa toisilta simpansseilta, vaikka varkauden kohteena olisi ollut sukulainen.

Simpanssit ovat bonobojen lisäksi ihmisiä lähin eläinlaji.  Tutkimusryhmän mukaan kolmannen osapuolen rankaiseminen kehittyi mitä luultavimmin vasta ihmisten sukupuussa.

Tutkimus tehtiin saksalaisessa Max Planck Institute of Evolutionary Anthropologyssa, ja siitä kerrotaan Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -julkaisussa.

Kommentit
 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.