Hyppää pääsisältöön

Tutkija: Mies on herkempi parisuhteissa kuin nainen

Miltä kuulostaisi eräänlainen parisuhteen arjen simulaatio ilman sitoumuksia tai velvoitteita?

Sydämet // Kuva: iStockphoto

Sunnuntaipoikaystävällä viitataan suhteeseen, jossa päällimmäisenä pointtina on läheisyys. Syödään yhdessä pizzaa sylikkäin yksinäisinä päivinä ja niin edelleen. Seksiäkin voi olla, muttei välttämättä. Sunnuntaipoikaystävästä tulee harvoin oikea poikaystävä ja suhde on usein lyhytaikainen.

YleX Aamun Aleksi haastatteli juttua varten kolmea vähän päälle parikymppistä naista, jotka haluavat pysyä anonyymeinä. Lisäksi aihetta kommentoi haastattelumateriaalin pohjalta nuorten aikuisten parisuhteita tutkinut Väestöliiton perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen.

Haastateltavat määrittelevät suhteensa sunnuntaipoikaystäviin hieman erilaisin painotuksin.

- Se voi tarkoittaa kahta asiaa. Joko se on poika, joka hankitaan lauantaina sunnuntaiksi tai sitten se on poika, jonka kanssa vietetään kivaa aikaa minä viikonpäivänä tahansa. Ehkä lähempänä kaveria kuin oikeeta poikaystävää. Vähän riippuu. Sen kanssa ei välttämättä harrasteta seksiä, yksi naisista kommentoi.

- Se on jonkinlainen sympaattisempi versio yhden yön jutusta. Että se ei oo pelkkää tarpeiden tyydyttämistä, toinen naisista sanoo.

- Se ei ole vain sellainen tyyppi, jonka kanssa pelkästään pannaan. Vaan se on sellainen tyyppi, jolta saa sitä muutakin läheisyyttä tai kaikkia sellaisia parisuhteen hyviä puoli ilman minkäänlaista vastuuta, kolmas avaa.

Väestöliiton perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen pitää ilmiötä huolestuttavana.

- Ehkä olen kamalan konservatiivinen, mutta tulee sellainen surullinen olo. Mä nään tän aika epäonnistuneena yrityksenä pitää yllä sekä oma vapaus että saada sitä läheisyyttä, koska todellinen läheisyys vaatii sitoutumista, Vaaranen kommentoi.

Mihin sunnuntaipoikaystävää sitten tarvitaan?

- Jos ei halua poikaystävää, mutta ei ihan pelkkiä yhden illan juttuja.

- Varmaan sen takia, ettei ole niin yksinäinen olo, vaikkei ole onnistunut hankkimaan pysyvää parisuhdetta. Ettei tarvitse olla yksin ja ilman fyysistä tai henkistä läheisyyttä.

- No sen takia, jos ei oikeastaan halua parisuhdetta tai niitä parisuhteen huonoja puolia. Sanotaan et jos on vaikka lähdössä vuoden kuluttua ulkomaille, eikä halua siihen sotkemaan mitään mikä sotkis omia suunnitelmia.

Tutkija näkee taustalla useita pelkoja.

- Siinä on tää yksinäisyydenpelko taustalla ja sitten toisaalta se, että sitoutuminenkin olisi hyvin pelottavaa. Tää suhteiden kirjo laajenee valtavasti, se jotenkin liittyy tähän meidän sinkkujen vuosisataan. Sinkkuus on sellainen voiman näyttämö, että pärjään myös yksin. Toisaalta sinkkuudessa ei oo mun mielestä mitään sen ihmeellisempää. Se on vaihe, joka ihmisellä on erilaisten parisuhteiden välissä, Vaaranen analysoi.

Vaaranen on havainnut myös, että mies on parisuhteissa naista herkempi.

- Ainakin tutkimuksissani, joita teen Helsingin yliopistolla, tää pitkä seurantatutkimus nuorten aikuisten parisuhteet, havaitsin että mies on herkempi. Mies on sensitiivinen, mies pelkää loukata toisen tunteita ja omia tunteitaan. Minusta olisi hämmästyttävä suuntaus, jos kuulisin miesten suusta nämä samat sanat, tutkija päättää.

Lähteet: YleX