Hyppää pääsisältöön

Viekö skientologia suomalaisten rahat ja tahdon?

Skientologia-liikkeen entiset suomalaisjäsenet ovat syyttäneet liikettä manipuloinnista ja suoranaisesta aivopesusta. Kaiken takana on monikansallinen kirkko. Artikkeliin on kerätty ajankohtaisohjelmien raportteja 1980-luvulta 2000-luvulle, joissa käsitellään tämän näennäisesti uskontoa muistuttavan liikeen toimintaa. Skientologian tärkeimpänä tehtävänä vaikuttaa olevan liikkeen oman varallisuuden kerryttäminen — jäsenten kustannuksella.

"Penni per sana on naurettavaa kirjoittamista. Jos oikeasti haluat tienata miljoonia dollareita, niin paras tapa on perustaa oma uskonto." Amerikkalaiskirjailija L. Ron Hubbardin lausumaksi väitetty kommentti 1940-luvulta kertoo samalla paljon Hubbardin elämäntyöstä eli 1950-luvulla vuosikymmen perustetusta skientologiakirkosta.

Eikä ihme. Hubbardia on tituleerattu yhdeksi maailman käännetyimmistä kirjailijoista. Suuri osa miehen kirjallisesta tuotannosta toimii pohjana skientologialle, liikkeelle, joka tunnetaan erityisesti Yhdysvalloissa rikkaiden julkisuuden henkilöiden suosimana uskontona.

Skientologia pohjautuu täysin Hubbardin oivaltamaan "itsensä kasvatukseen", joka on nimetty dianetiikaksi. Kyseessä on oikeastaan melko tavanomainen hierarkiajärjestelmä. Skientologiakirkon jäsenten psyykkinen kyvykkyys määrää millä tasolla kukin jäsen on tällä "itsensä kehittämisen tiellä". Dianetiikkaa harjoitetaan pääasiassa kahdenkeskisillä istunnoilla (auditoinneilla), joilla käytettävissä metodeissa on yhtäläisyyksiä esimerkiksi psykologisen hoidon kanssa.

Jäsenien kehitystä mitataan aika ajoin varta vasten suunnitellulla E-mittarilla, joka muistuttaa toiminnaltaan valheenpaljastuskonetta. Hierarkialle uskollisina, jäsenten pyrkimyksenä on kehittää itsensä opin korkeimmalle tasolle jossa saavutetaan nirvanamainen tila. Skientologian mukaan ihminen on tällöin muun muassa kykenevä irtautumaan ruumiistaan ja vapautumaan kuolevaisuudesta.

Rahan korostettu vaikutus itsensä kehittämisessä on tuonut liikkeelle reilusti kritiikkiä. Portaittain käytävä elämänparannus on käynyt monelle jäsenelle jopa ylivoimaisen kalliiksi. Toiminta-ajatuksena on myös peitellä salattua tietoa, joka paljastetaan jäsenille pala palalta järjestön sisällä suuria rahasummia vastaan.

Jos oikeasti haluat tienata miljoonia dollareita, niin paras tapa on perustaa oma uskonto.― L. Ron Hubbard

Uusien jäsenten houkuttelu ja näiden ”mittaaminen” ovat kaavamaista ihmispsykologiaan vaikuttamista. Ensin jäsenkokelas saa kuulla olevansa syntyjään yksi potentiaalisista valituista. Kokelaan itsetuntoa ruokitaan ja koulutuksen edetessä mukaan ujutetaan pakollisiksi väitettyjä kustannuksia. Kustannukset myös kasvavat sitä mukaa mitä pidemmälle kokelas skientologien hierarkia-asteikolla etenee ja ”kehittyy”.

Turhamaisuuteen vaikuttamisen lisäksi kirkkoa on syytetty usein myös suoranaisesta aivopesusta. Ihmisiä on valvotettu liikkeen sanomalle pyhitetyillä, yön läpi kestävillä maratonkeskusteluilla sekä saunotettu tuntikausia ”ruumiillisen puhdistuksen” nimissä. Lopulta uhri on saatu ratkeamispisteeseen, jolloin psyyke antaa periksi ruumiillisen uupumuksen mukana. Vastaavia menetelmiä on käytetty historiassa joukkojenhallinnassa ja aivopesussa. Skientologiassa on myös paljon piirteitä henkilönpalvonnasta, jossa Messiaan asemaan on nostettu kukas muu, kuin liikkeen keksijä Hubbard itse.

Skientologiakirkko aloitti lähetystyönsä myös Suomessa jo 1970-luvun lopussa. Lähes koko olemassaolonsa ajan sitä on myös moitittu palveluittensa kalleudesta ja kyseenalaisista värväysmetodeista. Liikettä vastaan on nostettu oikeusjuttuja erityisesti petoksen tuntomerkit täyttävien lainatakauksien takia. Usein näissä tapauksissa takaajat ovat itse joutuneet maksumiehiksi ja äärimmäisen vakaviin taloudellisiin ongelmiin.

Lukuisista yrityksistä huolimatta yhdistys ei ole saanut Suomessa virallisen uskonnon asemaa. Skientologia on myös jäänyt Suomessa verrattain pieneksi jäsenmäärältään. Maailmalla liike oli ollut olemassa jo kolme vuosikymmentä ennen saapumistaan Suomeen. Tietoa varoittavista esimerkeistä, skientologiakirkon piirissä sattuneista väärinkäytöistä ja uhkailuista, oli heti saatavilla kun sitä tarvittiin.


Helsingin Dianetiikkakeskus sekä muut Suomessa toimivat skientologiajärjestöt palkittiin vuonna 1991 skeptikkojärjestö Skeptis Ry:n Huuhaa-palkinnolla, joka myönnetään vuosittain taholle, jonka yhdistys katsoo kunnostautuneen näennäistieteen alalla. Vuonna 2004 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi seitsemän henkilöä petoksista Omega- ja Vega Management verkostomarkkinointiyhdistyksistä. Tuomitut henkilöt olivat skientologeja, jotka käyttivät yhdistyksiä verhona kerätäkseen rahaa mahdollistaakseen oman etenemisensä ylemmille skientologiatasoille. Skientologia on monessa yhteydessä tuomittu vaaralliseksi kultiksi, joka ei salli salaiseksi luokitteleman oppinsa tietoa vuodettavaksi järjestön ulkopuolelle. Järjestöön on liitetty aika ajoin lukuisia eri yhdistyksiä, joiden toiminnaksi on myöhemmin paljastunut silkka varainkeruu emoyhdistyksen hyväksi. Liikkeen tarkkaan varjelema "suurin salaisuus" on kuitenkin nykyisin paljastunut ja luettavissa useista eri lähteistä internetissä. Pääpiirteittäin kyseessä on tarina avaruusolioista, tulivuorista, avaruusaluksista ja ihmisten vaeltavista sieluista.

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.