Hyppää pääsisältöön

Viekö skientologia suomalaisten rahat ja tahdon?

Skientologia-liikkeen entiset suomalaisjäsenet ovat syyttäneet liikettä manipuloinnista ja suoranaisesta aivopesusta. Kaiken takana on monikansallinen kirkko. Artikkeliin on kerätty ajankohtaisohjelmien raportteja 1980-luvulta 2000-luvulle, joissa käsitellään tämän näennäisesti uskontoa muistuttavan liikeen toimintaa. Skientologian tärkeimpänä tehtävänä vaikuttaa olevan liikkeen oman varallisuuden kerryttäminen — jäsenten kustannuksella.

"Penni per sana on naurettavaa kirjoittamista. Jos oikeasti haluat tienata miljoonia dollareita, niin paras tapa on perustaa oma uskonto." Amerikkalaiskirjailija L. Ron Hubbardin lausumaksi väitetty kommentti 1940-luvulta kertoo samalla paljon Hubbardin elämäntyöstä eli 1950-luvulla vuosikymmen perustetusta skientologiakirkosta.

Eikä ihme. Hubbardia on tituleerattu yhdeksi maailman käännetyimmistä kirjailijoista. Suuri osa miehen kirjallisesta tuotannosta toimii pohjana skientologialle, liikkeelle, joka tunnetaan erityisesti Yhdysvalloissa rikkaiden julkisuuden henkilöiden suosimana uskontona.

Skientologia pohjautuu täysin Hubbardin oivaltamaan "itsensä kasvatukseen", joka on nimetty dianetiikaksi. Kyseessä on oikeastaan melko tavanomainen hierarkiajärjestelmä. Skientologiakirkon jäsenten psyykkinen kyvykkyys määrää millä tasolla kukin jäsen on tällä "itsensä kehittämisen tiellä". Dianetiikkaa harjoitetaan pääasiassa kahdenkeskisillä istunnoilla (auditoinneilla), joilla käytettävissä metodeissa on yhtäläisyyksiä esimerkiksi psykologisen hoidon kanssa.

Jäsenien kehitystä mitataan aika ajoin varta vasten suunnitellulla E-mittarilla, joka muistuttaa toiminnaltaan valheenpaljastuskonetta. Hierarkialle uskollisina, jäsenten pyrkimyksenä on kehittää itsensä opin korkeimmalle tasolle jossa saavutetaan nirvanamainen tila. Skientologian mukaan ihminen on tällöin muun muassa kykenevä irtautumaan ruumiistaan ja vapautumaan kuolevaisuudesta.

Rahan korostettu vaikutus itsensä kehittämisessä on tuonut liikkeelle reilusti kritiikkiä. Portaittain käytävä elämänparannus on käynyt monelle jäsenelle jopa ylivoimaisen kalliiksi. Toiminta-ajatuksena on myös peitellä salattua tietoa, joka paljastetaan jäsenille pala palalta järjestön sisällä suuria rahasummia vastaan.

Jos oikeasti haluat tienata miljoonia dollareita, niin paras tapa on perustaa oma uskonto.― L. Ron Hubbard

Uusien jäsenten houkuttelu ja näiden ”mittaaminen” ovat kaavamaista ihmispsykologiaan vaikuttamista. Ensin jäsenkokelas saa kuulla olevansa syntyjään yksi potentiaalisista valituista. Kokelaan itsetuntoa ruokitaan ja koulutuksen edetessä mukaan ujutetaan pakollisiksi väitettyjä kustannuksia. Kustannukset myös kasvavat sitä mukaa mitä pidemmälle kokelas skientologien hierarkia-asteikolla etenee ja ”kehittyy”.

Turhamaisuuteen vaikuttamisen lisäksi kirkkoa on syytetty usein myös suoranaisesta aivopesusta. Ihmisiä on valvotettu liikkeen sanomalle pyhitetyillä, yön läpi kestävillä maratonkeskusteluilla sekä saunotettu tuntikausia ”ruumiillisen puhdistuksen” nimissä. Lopulta uhri on saatu ratkeamispisteeseen, jolloin psyyke antaa periksi ruumiillisen uupumuksen mukana. Vastaavia menetelmiä on käytetty historiassa joukkojenhallinnassa ja aivopesussa. Skientologiassa on myös paljon piirteitä henkilönpalvonnasta, jossa Messiaan asemaan on nostettu kukas muu, kuin liikkeen keksijä Hubbard itse.

Skientologiakirkko aloitti lähetystyönsä myös Suomessa jo 1970-luvun lopussa. Lähes koko olemassaolonsa ajan sitä on myös moitittu palveluittensa kalleudesta ja kyseenalaisista värväysmetodeista. Liikettä vastaan on nostettu oikeusjuttuja erityisesti petoksen tuntomerkit täyttävien lainatakauksien takia. Usein näissä tapauksissa takaajat ovat itse joutuneet maksumiehiksi ja äärimmäisen vakaviin taloudellisiin ongelmiin.

Lukuisista yrityksistä huolimatta yhdistys ei ole saanut Suomessa virallisen uskonnon asemaa. Skientologia on myös jäänyt Suomessa verrattain pieneksi jäsenmäärältään. Maailmalla liike oli ollut olemassa jo kolme vuosikymmentä ennen saapumistaan Suomeen. Tietoa varoittavista esimerkeistä, skientologiakirkon piirissä sattuneista väärinkäytöistä ja uhkailuista, oli heti saatavilla kun sitä tarvittiin.


Helsingin Dianetiikkakeskus sekä muut Suomessa toimivat skientologiajärjestöt palkittiin vuonna 1991 skeptikkojärjestö Skeptis Ry:n Huuhaa-palkinnolla, joka myönnetään vuosittain taholle, jonka yhdistys katsoo kunnostautuneen näennäistieteen alalla. Vuonna 2004 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi seitsemän henkilöä petoksista Omega- ja Vega Management verkostomarkkinointiyhdistyksistä. Tuomitut henkilöt olivat skientologeja, jotka käyttivät yhdistyksiä verhona kerätäkseen rahaa mahdollistaakseen oman etenemisensä ylemmille skientologiatasoille. Skientologia on monessa yhteydessä tuomittu vaaralliseksi kultiksi, joka ei salli salaiseksi luokitteleman oppinsa tietoa vuodettavaksi järjestön ulkopuolelle. Järjestöön on liitetty aika ajoin lukuisia eri yhdistyksiä, joiden toiminnaksi on myöhemmin paljastunut silkka varainkeruu emoyhdistyksen hyväksi. Liikkeen tarkkaan varjelema "suurin salaisuus" on kuitenkin nykyisin paljastunut ja luettavissa useista eri lähteistä internetissä. Pääpiirteittäin kyseessä on tarina avaruusolioista, tulivuorista, avaruusaluksista ja ihmisten vaeltavista sieluista.

Kommentit
 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.