Hyppää pääsisältöön

Viekö skientologia suomalaisten rahat ja tahdon?

Skientologia-liikkeen entiset suomalaisjäsenet ovat syyttäneet liikettä manipuloinnista ja suoranaisesta aivopesusta. Kaiken takana on monikansallinen kirkko. Artikkeliin on kerätty ajankohtaisohjelmien raportteja 1980-luvulta 2000-luvulle, joissa käsitellään tämän näennäisesti uskontoa muistuttavan liikeen toimintaa. Skientologian tärkeimpänä tehtävänä vaikuttaa olevan liikkeen oman varallisuuden kerryttäminen — jäsenten kustannuksella.

"Penni per sana on naurettavaa kirjoittamista. Jos oikeasti haluat tienata miljoonia dollareita, niin paras tapa on perustaa oma uskonto." Amerikkalaiskirjailija L. Ron Hubbardin lausumaksi väitetty kommentti 1940-luvulta kertoo samalla paljon Hubbardin elämäntyöstä eli 1950-luvulla vuosikymmen perustetusta skientologiakirkosta.

Eikä ihme. Hubbardia on tituleerattu yhdeksi maailman käännetyimmistä kirjailijoista. Suuri osa miehen kirjallisesta tuotannosta toimii pohjana skientologialle, liikkeelle, joka tunnetaan erityisesti Yhdysvalloissa rikkaiden julkisuuden henkilöiden suosimana uskontona.

Skientologia pohjautuu täysin Hubbardin oivaltamaan "itsensä kasvatukseen", joka on nimetty dianetiikaksi. Kyseessä on oikeastaan melko tavanomainen hierarkiajärjestelmä. Skientologiakirkon jäsenten psyykkinen kyvykkyys määrää millä tasolla kukin jäsen on tällä "itsensä kehittämisen tiellä". Dianetiikkaa harjoitetaan pääasiassa kahdenkeskisillä istunnoilla (auditoinneilla), joilla käytettävissä metodeissa on yhtäläisyyksiä esimerkiksi psykologisen hoidon kanssa.

Jäsenien kehitystä mitataan aika ajoin varta vasten suunnitellulla E-mittarilla, joka muistuttaa toiminnaltaan valheenpaljastuskonetta. Hierarkialle uskollisina, jäsenten pyrkimyksenä on kehittää itsensä opin korkeimmalle tasolle jossa saavutetaan nirvanamainen tila. Skientologian mukaan ihminen on tällöin muun muassa kykenevä irtautumaan ruumiistaan ja vapautumaan kuolevaisuudesta.

Rahan korostettu vaikutus itsensä kehittämisessä on tuonut liikkeelle reilusti kritiikkiä. Portaittain käytävä elämänparannus on käynyt monelle jäsenelle jopa ylivoimaisen kalliiksi. Toiminta-ajatuksena on myös peitellä salattua tietoa, joka paljastetaan jäsenille pala palalta järjestön sisällä suuria rahasummia vastaan.

Jos oikeasti haluat tienata miljoonia dollareita, niin paras tapa on perustaa oma uskonto.― L. Ron Hubbard

Uusien jäsenten houkuttelu ja näiden ”mittaaminen” ovat kaavamaista ihmispsykologiaan vaikuttamista. Ensin jäsenkokelas saa kuulla olevansa syntyjään yksi potentiaalisista valituista. Kokelaan itsetuntoa ruokitaan ja koulutuksen edetessä mukaan ujutetaan pakollisiksi väitettyjä kustannuksia. Kustannukset myös kasvavat sitä mukaa mitä pidemmälle kokelas skientologien hierarkia-asteikolla etenee ja ”kehittyy”.

Turhamaisuuteen vaikuttamisen lisäksi kirkkoa on syytetty usein myös suoranaisesta aivopesusta. Ihmisiä on valvotettu liikkeen sanomalle pyhitetyillä, yön läpi kestävillä maratonkeskusteluilla sekä saunotettu tuntikausia ”ruumiillisen puhdistuksen” nimissä. Lopulta uhri on saatu ratkeamispisteeseen, jolloin psyyke antaa periksi ruumiillisen uupumuksen mukana. Vastaavia menetelmiä on käytetty historiassa joukkojenhallinnassa ja aivopesussa. Skientologiassa on myös paljon piirteitä henkilönpalvonnasta, jossa Messiaan asemaan on nostettu kukas muu, kuin liikkeen keksijä Hubbard itse.

Skientologiakirkko aloitti lähetystyönsä myös Suomessa jo 1970-luvun lopussa. Lähes koko olemassaolonsa ajan sitä on myös moitittu palveluittensa kalleudesta ja kyseenalaisista värväysmetodeista. Liikettä vastaan on nostettu oikeusjuttuja erityisesti petoksen tuntomerkit täyttävien lainatakauksien takia. Usein näissä tapauksissa takaajat ovat itse joutuneet maksumiehiksi ja äärimmäisen vakaviin taloudellisiin ongelmiin.

Lukuisista yrityksistä huolimatta yhdistys ei ole saanut Suomessa virallisen uskonnon asemaa. Skientologia on myös jäänyt Suomessa verrattain pieneksi jäsenmäärältään. Maailmalla liike oli ollut olemassa jo kolme vuosikymmentä ennen saapumistaan Suomeen. Tietoa varoittavista esimerkeistä, skientologiakirkon piirissä sattuneista väärinkäytöistä ja uhkailuista, oli heti saatavilla kun sitä tarvittiin.


Helsingin Dianetiikkakeskus sekä muut Suomessa toimivat skientologiajärjestöt palkittiin vuonna 1991 skeptikkojärjestö Skeptis Ry:n Huuhaa-palkinnolla, joka myönnetään vuosittain taholle, jonka yhdistys katsoo kunnostautuneen näennäistieteen alalla. Vuonna 2004 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi seitsemän henkilöä petoksista Omega- ja Vega Management verkostomarkkinointiyhdistyksistä. Tuomitut henkilöt olivat skientologeja, jotka käyttivät yhdistyksiä verhona kerätäkseen rahaa mahdollistaakseen oman etenemisensä ylemmille skientologiatasoille. Skientologia on monessa yhteydessä tuomittu vaaralliseksi kultiksi, joka ei salli salaiseksi luokitteleman oppinsa tietoa vuodettavaksi järjestön ulkopuolelle. Järjestöön on liitetty aika ajoin lukuisia eri yhdistyksiä, joiden toiminnaksi on myöhemmin paljastunut silkka varainkeruu emoyhdistyksen hyväksi. Liikkeen tarkkaan varjelema "suurin salaisuus" on kuitenkin nykyisin paljastunut ja luettavissa useista eri lähteistä internetissä. Pääpiirteittäin kyseessä on tarina avaruusolioista, tulivuorista, avaruusaluksista ja ihmisten vaeltavista sieluista.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto