Hyppää pääsisältöön

Kirjailijaseurueen hilpeä matka Tukholmaan 1961

Hymy oli herkässä, savukkeet tuprusivat ja aina löytyi aihe maljalle, kun nimekäs kirjailijaseurue matkasi Suomenlahden yli Tukholmaan vuonna 1961.

Matkaan lähdetään Helsingin rautatieasemalta. Savuisissa kuvissa vilahtavat Tuomas Anhava, Pentti Holappa, Paavo Rintala, Paavo Haavikko, Arvo Turtiainen, Jörn Donner... Myös moni puoliso on lähtenyt matkalle mukaan.

Turussa astutaan laivaan, m/s Birger Jarliin. Laivan salonki tarjoaa oivat puitteet maljojen nosteluun ja vilkkaaseen keskusteluun. Aamupala nautitaan vakavammin ilmein. Ennen laivan saapumista satamaan ehtii osa seurueesta vierailla vielä baarin puolella.

Perillä Tukholmassa seurue tutustuu Paul Kleen näyttelyyn Moderna Museetissa. Kamera seuraa teokselta teokselle eteneviä jalkapareja. Näyttelyn jälkeen seurue lounastaa, kuvissa nähdään mm. ujonoloinen Pentti Saarikoski.

Lounaan jälkeen ohjelma jatkuu cocktail-tilaisuudella Suomen suurlähetystössä. Mm. Paavo Rintalaa haastatellaan. Juhlallinen illallinen nautitaan ravintola Richessä.

Seuraavana päivänä skoolataan vielä isännille Tukholman kaupungintalossa.

Valitettavasti filmi on mykkä.

Teksti: Petra Himberg