Hyppää pääsisältöön

Kirjailijaseurueen hilpeä matka Tukholmaan 1961

Hymy oli herkässä, savukkeet tuprusivat ja aina löytyi aihe maljalle, kun nimekäs kirjailijaseurue matkasi Suomenlahden yli Tukholmaan vuonna 1961.

Matkaan lähdetään Helsingin rautatieasemalta. Savuisissa kuvissa vilahtavat Tuomas Anhava, Pentti Holappa, Paavo Rintala, Paavo Haavikko, Arvo Turtiainen, Jörn Donner... Myös moni puoliso on lähtenyt matkalle mukaan.

Turussa astutaan laivaan, m/s Birger Jarliin. Laivan salonki tarjoaa oivat puitteet maljojen nosteluun ja vilkkaaseen keskusteluun. Aamupala nautitaan vakavammin ilmein. Ennen laivan saapumista satamaan ehtii osa seurueesta vierailla vielä baarin puolella.

Perillä Tukholmassa seurue tutustuu Paul Kleen näyttelyyn Moderna Museetissa. Kamera seuraa teokselta teokselle eteneviä jalkapareja. Näyttelyn jälkeen seurue lounastaa, kuvissa nähdään mm. ujonoloinen Pentti Saarikoski.

Lounaan jälkeen ohjelma jatkuu cocktail-tilaisuudella Suomen suurlähetystössä. Mm. Paavo Rintalaa haastatellaan. Juhlallinen illallinen nautitaan ravintola Richessä.

Seuraavana päivänä skoolataan vielä isännille Tukholman kaupungintalossa.

Valitettavasti filmi on mykkä.

Teksti: Petra Himberg

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto