Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä rikkaruohonpoistajat: Yksinkertaisuus on valttia

Voikukkarautoja
Voikukkarautoja voikukkaraudat

Kaivatko voikukkia nurmikolta pienellä muovisella puutarhalapiolla? Tai tekeekö mielesi turvautua myrkkyihin, jotta saisit rikkaruohot kuriin? Rikkaruohot saa tehokkaammin maasta kunnon rikkaruohonpoistajalla. Työkaluja kutsutaan usein myös voikukkaraudoiksi.

Kolmen kovan testiryhmä kokeili neljää voikukkarautaa reilun kahden kuukauden ajan kesällä 2012: toukokuun lopulta elokuun alkuun. Testituotteiden merkit olivat Plantagen, Gardena, Wolf ja Fiskars.

Kolme kovaa viherpeukaloa

Jaana Susimeri asuu Helsingin Viikissä. Hänen perheensä sai parahiksi ennen testin alkua oman kasvimaapalstan. Se oli sopivasti aivan täynnä rikkaruohoja…

Testaajat Lena Levander, Paavo Puhakainen ja Jaana Susimeri
Testaajat Lena Levander, Paavo Puhakainen ja Jaana Susimeri Testaajat Lena Levander, Paavo Puhakainen ja Jaana Susimeri testiryhmä

Paavo Puhakainen on harrastanut viljelyä koko ikänsä. Myös hänellä on palsta Helsingin Viikissä. Nuorempana Puhakainen tutki rikkaruohoja Tikkurilan maatalouden tutkimuskeskuksessa.

Lena Levander hoitaa helsinkiläisen rivitalonsa pihaa ja myös ystäviensä puutarhoja. Hänelläkin on pitkä ja monipuolinen kokemus puutarha-alasta.

Seisten - vai kyykyssä kykkien?

Testituotteet löytyivät suurimpien kauppojen valikoimista. Mukana on kaksi lyhyttä ja kaksi pitkää voikukkarautaa.

Lyhyet, kumartumista vaativat työkalut tulevat Plantagenilta ja Gardenan mallistosta. Pitkät, seisten käytettävät työkalut ovat Wolfin ja Fiskarsin tuotantoa.

Kestävyys koetuksella

Testaajat vertailivat työkalujen toimivuutta, käyttömukavuutta ja kestävyyttä.

Kahden kuukauden testijakson ajan kaikki työkalut kestivät ehjinä. Mutta yhteisenä testipäivänä Paavo sai voimillaan väännettyä Gardenan voikukkaraudan terää. Savinen maa oli tiivistä ja kuivaa. Myös Wolfin terä vääntyi, kun sillä väännettiin vinottain - vastoin ohjeita.

Eri tarpeisiin erilainen rauta

Testattavat työkalut eivät ole aivan yhteismitallisia: Jotkut sopivat nurmikolle ja voikukkien kitkemiseen. Toiset taas toimivat parhaiten kukka- tai hyötykasvipenkissä.

Rikkaruohonpoistaja kannattaa siis hankkia oman maan tarpeiden mukaan.

Viherpeukaloiden kikat

Kolme kovaa testaajaa antaa hyödyllisiä vinkkejä rikkaruohojen torjuntaan:

- Kannattaa kitkeä rikkaruohot mahdollisimman nopeasti. Muuten ne ehtivät kasvattaa ison juuriston ja kitkentä muuttuu vaikeaksi, Jaana Susimeri neuvoo.

- Rikkaruohot lähtevät kosteasta maasta paljon helpommin kuin kuivasta. Sateen jälkeen siis ulos hommiin! Jos on kuiva sää ja iso kitkentäprojekti tiedossa, kitkettävä alue kannattaa kastella hyvin. Sen jälkeen annetaan veden imeytyä ainakin muutaman tunnin ajan, Lena Levander vinkkaa.

- Kasvimaapalstalla rikkaruohon torjunnan A ja O on se, että maa käännetään kunnolla talikolla tai lapiolla syksyllä, ja vielä keväällä uudelleen. Kesän mittaan ei sitten tarvitse kuin vähän voikukkarautaa tai haraa heilauttaa, Paavo Puhakainen sanoo.

Entä pääseekö voikukista kokonaan eroon, jos ahkerasti kitkee? Testaajien mielestä se on turha toivo: Voikukan siemenet liitelevät ”laskuvarjojoukkoina” naapurista ja paljon kauempaakin. Ja ovathan voikukat toisaalta myös kauniita ja hyödyllisiä…

Testin tulos

Rikkaruohonpoistaja Pisteet Hinta
Gardena 4,0 11,90 e
Fiskars 3,9 52,00 e
Wolf 3,1 19,90 e
Plantagen 2,0 4,99 e

GARDENA voikukkarauta nro 8932

Lyhyt suoran terän perusmalli. Myynti: mm. K-rauta ja verkkokauppa.com. Valmistusmaa: Tsekki.

+ monikäyttöinen, sopii pihaan ja palstalle
+ pitkä terä irrottaa juuren syvältä, toimivuudeltaan testin paras
+ helppo kuljettaa mukana
+ keskihintainen
- rasittaa selkää ja polvia
- kovassa maassa ja kovilla voimalla vääntämällä terä saattaa vääntyä

FISKARS rikkaruohonpoistaja W82

Tuli myyntiin v. 2010, eroja aiempaan malliin: teleskooppivarsi, varren kahvan ergonomia. Pisimmillään 119 cm. Paino 1,7 kg. Myynti: useat liikkeet. Valmistusmaa: Suomi.

+ ei rasita selkää ja polvia, heikkovoimainenkin pystyy käyttämään
+ käyttömukavuudeltaan testin paras
+ helppokäyttöinen, kunhan käytön oppii
+ teleskooppivarsi
+ toimii hyvin voikukkien kitkemiseen nurmikolta
- ei kovin monipuolinen: lähinnä suorajuuristen rikkakasvien kitkemiseen nurmikolta
- vaatii enemmän työskentelytilaa kuin perinteiset voikukkaraudat
- painava, hankala kuljettaa mukana
- jättää maahan kolon
- liikkuvat ja muoviset osat saattavat hajota
- kallis

WOLF voikukkarauta IW-F

Terässä hakaset, joilla kierretään rikkaruoho maasta. Myynti: monet S-ryhmän liikkeet. Valmistusmaa: ei tietoa. Pituus 106 cm.

+ ei rasita selkää tai polvia
+ kevyt, helppo kuljettaa mukana
+ toimii kohtuullisen hyvin voikukkien kitkemiseen nurmikolta
- käyttö hankala oppia: saa käyttää vain pystysuorassa, ei kestä vääntämistä
- poljentatuki jalalle puuttuu
- multa jää terään kiinni, joutuu irrottamaan käsin
- vaatii voimaa
- jättää maahan kolon
- ei kovin monipuolinen: lähinnä suorajuuristen rikkakasvien kitkemiseen

Plantagen

Kaareva terä, päässä väkänen. Myynti: Plantagen. Valmistusmaa: Kiina Lyhyt malli.

+ arvioitiin testin kestävimmäksi
+ helppo kuljettaa mukana
+ halpa
- terä ei painu syvälle, toimii vain pehmeässä maassa ja pienille rikkaruohoille
- kahvan kaari saattaa painaa kättä
- terän väkäsestä ei ole hyötyä
- rasittaa selkää ja polvia

Muokattu 2.6.2014: Ulkoasukorjauksia

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.