Hyppää pääsisältöön

Toteutuiko Alvar Aallon unelma?

Alvar Aalto oli kansainvälisellä tasolla yksi maailman arvostetuimmista arkkitehdeistä. Siksi Aallon nimeä kantavassa symposiumissa keskusteltiin ja väiteltiin, välillä kiivaastikin, arkkitehtuurin tulevaisuudesta Jyväskylässä 1985.

Tietolaatikko

Alvar Aalto -symposium on Jyväskylässä joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen arkkitehtuurisymposium, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua modernin arkkitehtuurin taiteellisista, yhteiskunnallisista ja teknisistä ongelmista. Symposium järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1979.

Alvar Aalto oli oman aikansa suuri suomalainen, eurooppalainen ja kosmopoliitti. Aallon henkilökuva vuodelta 1985 aloitetaan Suomessa vierailevien arkkitehtien tutustumiskierroksella Aallon kesähuvilalta Muuratsalossa.

Muuratsalon kesähuvila olikin arkkitehdin todellinen koelaboratorio, jossa kokeiltuja ratkaisuja Aalto käytti myöhemmissä töissään varioiden vapaasti. Aallon tavoitteena oli suunnitella rakennuksia, joissa pieni ihminen ei pääsisi koskaan unohtumaan. Tarkoitus oli sovittaa ihminen ympäristöön luonnollisesti, säilyttäen yksityiskohtien ja rakenteiden yhteyden toisiinsa, kuin elävässä organismissa.

Vierailevien arkkitehtien keskustelun pääpaino siirtyy nopeasti arkkitehtuurin tilaan 80-luvun maailmassa. Rakennuttajien roolin kasvaessa, leijuu alan yllä pelko luovuuden rajoittamisesta ja juuri tämän pienen ihmisen unohtumisesta. Yhdysvalloissa ajan rakentajien ajattelutapa oli nimittäin rakentaa mahdollisimman pienelle tontille mahdollisimman korkea rakennus.

Henkilökuvan kartuttamista jatketaan samana vuonna 50-vuotista taivaltaan juhlivan designyritys Artekin kautta. Aalto oli yksi Artekin perustajista ja yritys rakentui alusta alkaen nimenomaan Aallon suunnittelemien huonekalujen ja valaisimien ympärille. Yritys oli kuitenkin alusta alkaen konseptiltaan ainutlaatuinen maailmassa; pikemminkin näyttämö tai elämäntapagalleria, kuin pelkkä huonekalu- ja sisustuskauppa. Tavallaan tarkoituksena oli tarjota tavallisille ihmisille valmis paketti: kauneutta arkeen kaikille arjen alueille.

Kommentit