Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyä ohjelmien tallentamisesta

Ipad
Ipad iPad,koulu,oppiminen

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet Yle Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä. Opetuksessa voidaan käyttää verkkopalveluissa olevia kotimaisia ohjelmia.

Saanko tallentaa Oppimisen ohjelmia ja nettisivuilla olevia videoita?

Televisiosta tulevia Ylen opetusohjelmia saat tallentaa pysyvästi. Oppimisen nettisivuilla olevat ohjelmat ja muut videot on tarkoitettu esitettäväksi netistä käsin, eli et voi ainakaan vielä tallentaa niitä omalle koneelle. Poikkeuksena mp3-tiedostomuotoiset ääniklipit, joita voit tallentaa omalle koneelle tai soittimeen.

Saanko tallentaa muita tv-ohjelmia ja esittää niitä opetuksen yhteydessä?

Opetusministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet tv- ja radio-ohjelmien opetuskäytöstä. Saat tallentaa alla lueteltujen kanavien opetusohjelmia pysyvästi ja muita ohjelmia kahdeksi vuodeksi, poikkeuksena ulkomaiset jatkuvajuoniset sarjat, mainokset sekä kotimaiset tai ulkomaiset elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat. Näitä tai muiden kuin alla lueteltujen kanavien ohjelmia et saa tallentaa.

Yle TV1 ja TV2
Yle Teema
Yle Fem
MTV3

Tuotoksesta voi tiedustella erillistä lupaa kotimaisten elokuvien opetuskäyttöön.

Tallenteisiin on merkittävä ohjelman nimi, kesto, lähetysajankohta ja sallittu käyttöaika.

Kopiosto ylläpitää Kopiraitti-sivustoa, jonne on koottu ajankohtaisia aineistojen opetuskäyttöön liittyviä asioita ja ohjeita.

Yle Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä löytyy tietoa Kopiraitista.

Voinko tilata Ylen ohjelmia tallenteina?

Ylen ohjelmien ja arkistomateriaalin myynnistä ja hinnoista saat tietoa arkistomyynnin sivuilta.

Saanko tallentaa radio-ohjelmia?

Radiosta saa tallentaa opetuskäyttöön (vain) Yleisradion lähettämiä ohjelmia, joita saa tallentaa pysyvästi.

Saako ohjelmia tallentaa netistä?

(Ainakin toistaiseksi) Opetusministeriön hankkima opetustallennuslupa koskee televisio- tai radiolähetyksistä suoraan tallentamista. Yle tarjoaa radio-ohjelmia ladattavina podcasteina.

Kuinka kauan saan esittää tallentamiani ohjelmia opetuksen yhteydessä?

Opetusohjelmien käytölle ei ole mitään aikarajoitusta. Muita tv-ohjelmatallenteitahan saa esittää kahden vuoden ajan.

Kuinka kauan Oppimisen ohjelmat ja oppimateriaalit säilyvät netissä?

Oppimisen ohjelmat ja oppimateriaalit säilyvät netissä, elleivät pysyvästi niin ainakin toistaiseksi. Eli tarkoitus on kyllä pyrkiä säilyttämään materiaalit niin kauan kuin ne vain koetaan tärkeiksi.

Saanko esittää Oppimisesta lataamiani mp3-tiedostoja omissa esityksissäni, omilla verkkokursseillani tms.?

Saat esittää kaikkia Oppimisesta nettisisältöjä vapaasti oppitunneilla ja voit myös linkittää niihin omista esityksistäsi. Jos esität Oppimisen sivuilta lataamiasi mp3-tiedostoja erillään - siis ilman että ohjaat oppilaita linkin kautta Oppimisen sivuille, on ystävällistä, että mainitset lähteen ja laitat sen yhteyteen yleisen linkin esim. Oppimisen etusivulle.

Saako koulu tallentaa ohjelmia omalle verkkopalvelimelle?

Verkkopalvelimelle saa tallentaa, jos se on käytössä oppilaitoksen omassa sisäisessä verkossa tai sopimuksen piiriin kuuluvassa oppilaitoksia yhdistävässä suljetussa verkossa.

Saako tallennettuja ohjelmia esittää koulun juhlissa tai vanhempainilloissa?

Oppimisen ohjelmia saa esittää. Mutta koska esimerkiksi koulun juhlia tai vanhempainiltoja ei katsota opetustilanteiksi, ohjelmien julkiseen esittämiseen tarvitaan lupia. Lisätietoa kopiraitti.fi-sivustolta.

Saako netistä esittää mitä tahansa videoita oppitunnilla?

Oppimisen nettisivuilla olevia videoita, ääniklippejä ja tehtäviä saa vapaasti esittää oppitunnilla. Myös Yle Areenan ja Elävän arkiston kotimaisia televisio-ohjelmia voi esittää opetuskäytössä. Elokuvat eivät kuulu luvan piiriin, eikä niissä olevien ohjelmien tallentaminen ei ole sallittua.

Muidenkin verkkoon julkaistujen sisältöjen selailu oppitunnilla tai sivuille linkittäminen on sallittua, mutta kannattaa tarkistaa, mitä palvelujen käyttöehdoissa mainitaan yksityisestä vs. julkisesta esittämisestä. Näytelmä- tai elokuvateoksia ei saa esittää ilman lupaa edes opetustarkoituksessa. Lisätietoja saat Kopiraitin sivuilta.

Mitä muuta pitäisi tietää?

Kuuntele tai selaa Tarmo Toikkasen slidecast-esitys tekijänoikeuksista opetuksessa - se tiivistää tärkeimmät kohdat:

Tekijänoikeus opetuksessa

Muokattu 6.2.17: Korjattu linkkejä.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?