Hyppää pääsisältöön

Aikamatka interwebsiin – tältä netti näytti vuonna 1996

Yhdysvaltalainen Wayback Machine on arkistoinut internet-sivuja vuodesta 1996 alkaen. Eric Karjala ansioituneesti listasi hilpeyttä ja myötähäpeää aiheuttavia sivustoja internet-ajan kivikaudelta.

Internet // Kuva: iStockphoto

16 vuotta sitten kyhätyt suuryritysten nettisivut saavat tänä päivänä lähinnä silmät sattumaan. Lastenkengissä olevat käyttöjärjestelmät tuottivat nettisivuja, jotka näyttävät nykyisten alakoululaisten ATK-kurssien tuotoksilta.

Virvoitusjuomayritykset ja pikaruokafirmat olivat ensimmäisinä panostamassa nettisivuihinsa, ja esimerkiksi Pepsi erottui erittäin, hmm, aikanaan kenties innovatiivisella grafiikallaan joukosta. Mutta annettakoon aikakauden nettisuunnittelijoille anteeksi. Vuonna 1996 suurimpia saavutuksia olivat GIF-animaatiot, eikä Internet Explorerin kanssa selainkilpasilla ollut Netscape Navigator pyörittänyt edes Java-sovelluksia.

Vuoden 1996 sivuihin voi käydä tutustumassa täällä. Kehitys oli kuitenkin parissa vuodessa ottanut melkoisia harppauksia, kaikkien aikojen ensimmäinen WWW-sivu nimittäin näytti tältä.

Lähteet: Wayback Machine