Hyppää pääsisältöön

Käsityöperinteitä maailmalta

Itämaisen maton työvälineitä.
Itämaisen maton työvälineitä. Kuva ohjelmasta Taito-tv: Käsityön kieli. Itämaisen maton työvälineitä. Kuva: Taito-tv sakset,ompelutarvikkeet (ompelun työvälineet, tarvikkeet),työkalu

Kauneus, kekseliäisyys ja vaivannäkö näkyvät käsityöperinteissä ympäri maailman, ajoista ja olosuhteista riippumatta.

Albaanien käsityöperinne

Kosovon alue on tunnettu näyttävästä kultakirjonnasta. Ihmiset pukeutuivat kuin ruhtinaat, kuvaili runoilija lordi Byron romantiikan aikakaudella.

Huovutusmuistoja Kurdistanista

Käsityöt täydensivät maanviljelijän toimeentuloa Iranin Kurdistanissa. Sisarukset Anwar ja Amina Ramazani kertovat lapsuudestaan ja huovuttavat perinteisen liivin.

Käsinsolmitun maton tunnistaminen

Itämaisen maton tunnistaa solmuista, hapsuista ja reunasta.

Kelim-mattoja Iranin Kurdistanista

Iranin Kurdistanin pääkaupunki Sanandaj on kuuluisa taidokkaasti kudotuista kelim-matoista. Faranak Shokrollahpour näyttää kelim-maton kudontaa.

 

Seprakaupan vaikutus neuleperinteeseen

Suomalaisen kalan ja virolaisen viljan vaihtokauppa, niin sanottu seprakauppa, vaikutti omaleimaisen neuleperinteen syntyyn itäisellä Suomenlahdella.

 

Neuleet osana inkeriläistä kulttuuriperinnettä

Inkeriläinen käsityökulttuuri on ollut rikas ja omaperäinen. Neuleissa käytettiin jo yli sata vuotta sitten kirkkaita, teollisesti tuotettuja värejä.

 

Pitsineuleen idea

Pitsineuleen kuvio syntyy kavennuksilla, silmukansiirroilla ja langankierroilla.  Inkerinmaalta kotoisin oleva Maria Ollikainen näyttää pitsineuleen neulomista.

Huovutustekniikan juurilla

Huovutustaito on päässyt suurelta osin katoamaan mongolialaisesta arjesta. Taiteilija Tuula Nikulainen lähti Länsi-Mongoliaan opettamaan unohtunutta taitoa.

Paimentolaistuoli

Paimentolaistuoli on kekseliäs ja kevyt tilansäästäjä. Taiteilija Tuula Nikulainen huovuttaa paimentolaistuolia Afganistanista kotoisin olevien nuorten kanssa.

Punontataitoa Somaliasta

Mestaripunoja Habiba Hassan Abdul oppi taitonsa Shabeelle-joen paimentolaisilta.

Palmikoitu matto

Punonnan opettaja Maija-Riitta Jormola antaa ohjeita pyöreän räsymaton palmikoimiseen.

Perustuu ohjelmaan: Taito-tv: Käsityön kieli Toimittaja: Vuosi: 2006

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?