Hyppää pääsisältöön

Käsityöperinteitä maailmalta

Itämaisen maton työvälineitä.
Itämaisen maton työvälineitä. Kuva ohjelmasta Taito-tv: Käsityön kieli. Itämaisen maton työvälineitä. Kuva: Taito-tv sakset,ompelutarvikkeet (ompelun työvälineet, tarvikkeet),työkalu

Kauneus, kekseliäisyys ja vaivannäkö näkyvät käsityöperinteissä ympäri maailman, ajoista ja olosuhteista riippumatta.

Albaanien käsityöperinne

Kosovon alue on tunnettu näyttävästä kultakirjonnasta. Ihmiset pukeutuivat kuin ruhtinaat, kuvaili runoilija lordi Byron romantiikan aikakaudella.

Huovutusmuistoja Kurdistanista

Käsityöt täydensivät maanviljelijän toimeentuloa Iranin Kurdistanissa. Sisarukset Anwar ja Amina Ramazani kertovat lapsuudestaan ja huovuttavat perinteisen liivin.

Käsinsolmitun maton tunnistaminen

Itämaisen maton tunnistaa solmuista, hapsuista ja reunasta.

Kelim-mattoja Iranin Kurdistanista

Iranin Kurdistanin pääkaupunki Sanandaj on kuuluisa taidokkaasti kudotuista kelim-matoista. Faranak Shokrollahpour näyttää kelim-maton kudontaa.

 

Seprakaupan vaikutus neuleperinteeseen

Suomalaisen kalan ja virolaisen viljan vaihtokauppa, niin sanottu seprakauppa, vaikutti omaleimaisen neuleperinteen syntyyn itäisellä Suomenlahdella.

 

Neuleet osana inkeriläistä kulttuuriperinnettä

Inkeriläinen käsityökulttuuri on ollut rikas ja omaperäinen. Neuleissa käytettiin jo yli sata vuotta sitten kirkkaita, teollisesti tuotettuja värejä.

 

Pitsineuleen idea

Pitsineuleen kuvio syntyy kavennuksilla, silmukansiirroilla ja langankierroilla.  Inkerinmaalta kotoisin oleva Maria Ollikainen näyttää pitsineuleen neulomista.

Huovutustekniikan juurilla

Huovutustaito on päässyt suurelta osin katoamaan mongolialaisesta arjesta. Taiteilija Tuula Nikulainen lähti Länsi-Mongoliaan opettamaan unohtunutta taitoa.

Paimentolaistuoli

Paimentolaistuoli on kekseliäs ja kevyt tilansäästäjä. Taiteilija Tuula Nikulainen huovuttaa paimentolaistuolia Afganistanista kotoisin olevien nuorten kanssa.

Punontataitoa Somaliasta

Mestaripunoja Habiba Hassan Abdul oppi taitonsa Shabeelle-joen paimentolaisilta.

Palmikoitu matto

Punonnan opettaja Maija-Riitta Jormola antaa ohjeita pyöreän räsymaton palmikoimiseen.

Perustuu ohjelmaan: Taito-tv: Käsityön kieli Toimittaja: Vuosi: 2006

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.