Hyppää pääsisältöön

Lahdessa tuntui hyvältä vuonna 1989

Vuonna 1989 Suomi saalisti Lahden MM-hiihdoista kaikkien aikojen mitalisaaliin. Perinteisen suomalaisen urheilujournalismin nimissä mitalisankarit saivat vastata siihen kaikista tärkeimpään kysymykseen: miltä nyt tuntuu?

Lahti toimi hiihdon MM-kilpailujen isäntänä jo viidettä kertaa vuonna 1989. Suomi sai jaossa olleista mitaleista peräti kolmasosan. Ilman mitalia jäätiin ainoastaan yhdistetyssä.

Parhaiten isäntämaa menestyi naisten hiihdossa ja mäkihypyssä, jossa Puikkosen suurmäen voittoa täydensi Ari-Pekka Nikkolan normaalimäen hopea ja Matti Nykäsen suurmäen pronssi. Suomi vei voiton myös joukkuemäessä.

Suomen menestyneimpiä urheilijoita olivat hiihtäjät Marjo Matikainen (2 kultaa, 1 hopea, 2 pronssia), Marja-Liisa Kirvesniemi (2 kultaa, 1 hopea) ja Harri Kirvesniemi (2 kultaa) sekä mäkihyppääjä Jari Puikkonen (2 kultaa).

Kisojen jälkeen mitalisteilla oli hymy syystäkin herkässä. Urheiluruudun haastattelupotpurin omaperäisimmät kommentit kuullaan Matti Nykäseltä. Kysymykseen ammatistaan entinen urheilukentän hoitaja totesi: ”Enköhän mä yhdenlainen liikemies ole… Mä edustan itseäni.”

Kysymykseen yhteistyön kariutumisesta Keke Rosbergin kanssa Nykänen vastaa: ”Mun on turha työntää rahaa Monacoon. Mä haluan senkin rahan pitää itte.”

Teksti: Ville Matilainen & Jukka Lindfors

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto