Hyppää pääsisältöön

Lahdessa tuntui hyvältä vuonna 1989

Vuonna 1989 Suomi saalisti Lahden MM-hiihdoista kaikkien aikojen mitalisaaliin. Perinteisen suomalaisen urheilujournalismin nimissä mitalisankarit saivat vastata siihen kaikista tärkeimpään kysymykseen: miltä nyt tuntuu?

Lahti toimi hiihdon MM-kilpailujen isäntänä jo viidettä kertaa vuonna 1989. Suomi sai jaossa olleista mitaleista peräti kolmasosan. Ilman mitalia jäätiin ainoastaan yhdistetyssä.

Parhaiten isäntämaa menestyi naisten hiihdossa ja mäkihypyssä, jossa Puikkosen suurmäen voittoa täydensi Ari-Pekka Nikkolan normaalimäen hopea ja Matti Nykäsen suurmäen pronssi. Suomi vei voiton myös joukkuemäessä.

Suomen menestyneimpiä urheilijoita olivat hiihtäjät Marjo Matikainen (2 kultaa, 1 hopea, 2 pronssia), Marja-Liisa Kirvesniemi (2 kultaa, 1 hopea) ja Harri Kirvesniemi (2 kultaa) sekä mäkihyppääjä Jari Puikkonen (2 kultaa).

Kisojen jälkeen mitalisteilla oli hymy syystäkin herkässä. Urheiluruudun haastattelupotpurin omaperäisimmät kommentit kuullaan Matti Nykäseltä. Kysymykseen ammatistaan entinen urheilukentän hoitaja totesi: ”Enköhän mä yhdenlainen liikemies ole… Mä edustan itseäni.”

Kysymykseen yhteistyön kariutumisesta Keke Rosbergin kanssa Nykänen vastaa: ”Mun on turha työntää rahaa Monacoon. Mä haluan senkin rahan pitää itte.”

Teksti: Ville Matilainen & Jukka Lindfors