Hyppää pääsisältöön

Taiteen mesenaatiksi viidellä eurolla? Suomen ”Kickstarter” aloittaa toimintansa

YleX Etusivu tutustui suomalaiseen Mesenaatti-palveluun, jonka tarkoitus on auttaa yhteen luovuus ja raha.

Pauliina Seppälä ja Tanja Jänicke YleX Etusivun vieraina

”Mesenaatti (lat. Maecenas) on taiteen, taiteilijoiden ja joskus myös tieteenharjoittajien suosija ja heidän taloudellinen tukijansa” kertoo Wikipedia. Nyt vähäisimmilläkin summilla voi ryhtyä mesenaatiksi ja tukea taidetta ja muita hankkeita.

Suomen ensimmäinen yhteisörahoituspalvelu Mesenaatin kautta voi pian osallistua hankkeiden ja projektien rahoitukseen vaikka kymmenellä eurolla.

- Kun sosiaalinen media tuli, huomasin miten nopeasti sana leviää ja asioita pystyi organisoimaan nopeasti. Raha alkoi myös liikkua, pystyin esimerkiksi lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen netin kautta. Raha meni kuitenkin aina ulkomaille, eikä Suomeen. Ymmärsin sen välttämättömyyden, että suomalaiset voisivat toimia näin, hankkeen perustaja Pauliina Seppälä pohtii.

Seppälän lisäksi hankkeen perustajia ovat Tanja Jänicke ja Marko Tanninen. Hankkeet voivat olla mitä tahansa kulttuuriprojekteista naapurustohankkeisiin. Loukkaavat tai laittomat hankkeet ylläpitäjät rajaavat pois, kuten myös selvästi ei loppuun asti mietityt projektit.

- Rahoitus koostuu usein koostuu monista pienistä summista. Jos vaikka joku bändi on menossa studioon, niin siihen voi heittää parikymppiä ja toinen heittää 50 euroa. Projektin tekijän tulisi tarjota vastike sponsorille, se voi olla myös osuus, osakkuus tai voittoa sijoitukselle. Yksinkertaisimmillaan vastike voi olla vaikka kutsu rahoittamansa elokuvan ensi-iltaan, Jänicke kertoo.

Mitä jos rahoitettu projekti ei toteudukaan?

- Nämä ovat aina rahoittajan ja tekijän välinen sopimus. Palvelu on avoin yhteisö ja kaikki on läpinäkyvää, eli jos kerää rahaa ja menee niiden kanssa Karibiallle, niin on turha yrittää uudestaan kerätä rahaa, Seppälä naurahtaa.

Mesenaatti löytyy täältä.

Kuuntele koko YleX Etusivun toimittama juttu:

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.

 • Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä”

  Nelli Matulan suosiolla on myös varjopuolensa.

  Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä” 24-vuotias poppari puhui YleX:lle visioista, “bränditasapainosta” ja siitä, miten noustaan Suomen tunnetuimmaksi uudeksi artistiksi. Suosiolla on myös varjopuolensa. Seiskan paparazzi päivysti kerran kaksi viikkoa pusikossa hänen etuovellaan. Stalkerit ovat piinanneet verkossa ja kasvotusten.