Hyppää pääsisältöön

Suomen huonosuuntavaistoisin -kisa ratkeamassa!

 

Suomen huonosuuntavaistoisin -kisa 

 

Kesän alussa Prisma Studio etsi Suomen huonosuuntavaistoisinta ihmistä. Sellaista henkilöä, joka eksyy vaikka suoralla tiellä tai kadottaa suunnan kotikulmillaan.

Hakemuksia tuli kymmenittäin ja niiden mukana hauskoja, jopa liikuttavia tarinoita esimerkiksi seikkalusta kartta ylösalaisin.  Tai harhailuista kellareissa ja kotipuutarhoissa. Yllättävän moni oli ilmoittamassa kisaan puolisoaan, useimmiten aika hyvin perustein. Kiitoksia kaikille näistä loistokkaista kirjoituksista!

Tarinoiden joukosta valitsimme kaksi finalistia, jotka laitoimme todelliseen testiin kisaamaan himoitusta Suomen huonosuuntavaistoisin -tittelistä. Finalistit ovat Aurora Vasama Helsingistä, joka pääsi mukaan tarinallaan eksymisestä omalla työpaikallaan. Häntä vastaan asettuu Esa A. Luukkainen Joensuusta, joka onnistui eksymään jopa kotonaan.

Huonosuuntavaistoisin -kisan finalistit

Suomen huonosuuntavaistoisin 2012 -kisan finalistit Esa ja Aurora. Keskellä kilpailua tuomaroinut toimittajamme Tiia Nurmilaakso.

Tarkkaan ottaen ihmisen suunnan hahmotuskyky ei ole "vaisto", vaan se on yhdistelmä monia erilaisia ominaisuuksia ja taitoja. Ja sitä voi myös harjoittaa. Tunnetuin esimerkki on Lontoon taksikuskien aivot, joiden hippokampuksen on todettu kasvavan ammattiin opeteltaessa. Siinä hommassa kun joutuu suunnistamaan noin 25 000 kadun sokkeloissa.

Ihmisten välillä on siis näissä kyvyissä eroja, joten tässä asiassa meitä voidaan asettaa jonkilaiseen paremmuusjärjestykseen. Nyt puhutaan koko ajan terveiden aivojen toiminnasta -asiaan liittyvät sairaudet ovat eri asia, niihin ei tässä "hupikisassa" menty.

Suuntavaiston taso ei kerro myöskään mitään henkilön muusta lahjakkuudesta. Esimerkiksi tiedemaailman suurimmista neroista monet ovat olleet varsinaisia "Professori Tuhatkaunoja", jotka kyllä tekevät ihmiskunnan suurimpia oivalluksia, mutta saattavat samalla eksyä omassa laboratoriossaan.

Tästä minulla on muuten oma kokemuskin, vaikka se ei suuntavaistoon liitykään. Muistan elävästi opiskeluajoilta, miten professori Martti Lindqvist saapui pitämään aamuluentoa roskapussi kädessään. Työsalkku löytyi myöhemmin jätesäiliöstä.  Keskittyminen "oleelliseen" saattaa hyvin viedä huomion arkisemmista asioista, kuten siitä missä päin sitä nyt oikein ollaan.

Suomen huonosuuntavaistoisin 2012 -finaali nähtiin Prisma Studiossa tiistaina 4.9. klo 20 .00, TV1. Finalistit kohtaavat mm. komeassa colourscape -labyrintissa. Ohjelmassa puhutaan myös siitä, miten me ihmiset oikeasti hahmotamme suuntia. Ja siitä, miksi useimmat eläimet ovat tässä lajissa niin paljon parempia kuin me. Haastamme myös Suomen parhaan kirjekyyhkyn kisaamaan toimittajaamme vastaan.

Jakso katsottavana myös Areenassa:

[areena]http://areena.yle.fi/tv/1628020[/areena]

Ei muuta kuin vedonlyönti käyntiin!

 Suomen huonosuuntavaistoisin 2012

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede