Hyppää pääsisältöön

Levymyynti ei enää vaurastuta muusikkoja – näin artistit rikastuvat nykyään

Levymyynti ei enää rikastuta artisteja entiseen malliin, siksi monet keksivät muita tapoja ansaita leivän pöytään.

Raha // Kuva: YLE Kuvapalvelu

Musiikkilehti Rolling Stone listasi yhdeksän tapaa, joilla muusikot lihottavat tilipussiaan.

Merkkarit eli oheistuotteet

Oheistuotteista on tullut erittäin merkittävä osa bändien tulonlähteistä. Varsinkin teineihin vetoavat popparit, kuten One Direction ja Justin Bieber saavat kaupaksi melkein minkä tahansa tuotteen, jossa söpöläiset poseeraavat.

Potentiaalinen palkka: Yhtyeistä riippuen jopa satoja tuhansia per show.

Elokuvamusiikki

Tv-sarjoissa ja elokuvissa käytetään paljon musiikkia. Yksi tapa saada taaloja taskuun, on myydä biisi leffaan tai sarjaan.

Tästä on useita esimerkkeja, kuten Green Day. Bändin kappale 99 Revolutions myytiin leffamusiikiksi Will Ferrelin The Campaign -elokuvaan.

Potentiaalinen palkka: Rolling Stone -musiikkilehden arvion mukaan, tästä voi tienata 250 000 – 600 000 dollaria. Palkkio jaetaan tekijöiden ja tuottajien kesken.

Muoti

Varsinkin Amerikassa monet popparit ryhtyvät myös muotisuunnittelijoiksi musiikkiuransa lisäksi. Esimerkiksi Jessica Simpson on tienannut noin 15 miljoonaa dollaria vaatteillaan.

Potentiaalinen palkka: Miljoonia.

Tuoksu

Monet tähdet markkinoivat nimikkohajuvesiään, kuten Justin Bieber, Beyonce ja Britney Spears. He saavat kertakorvauksen lisäksi viidestä kymmeneen prosenttia tuotosta.

Potentiaalinen palkka: 3-5 miljoonaa ja prosenttiosuuden tuotosta päälle.

Sijoitukset

Muun muassa Bono on sijoittanut rahojaan kasvuyrityksiin. Hän on rahoittanut muun muassa Facebookia. Justin Timberlake sen sijaan luottaa MySpaceen.

Potentiaalinen palkka: Vaihtelee suuresti ja sisältää riskejä.

Joukkorahoitushanke

Entinen Dresden Doll -jäsen Kekseliäs jenkkiartisti keräsi yli miljoonan fanien avulla – uusi ennätyspyrkii rahoittamaan levyt ja kiertueet yleisön avulla. Hänen fanit voivat tukea artistin suunnitelmia netissä Kickstarterin avulla.

Potentiaalinen palkka: Noin miljoona.

Youtube

Ainakin Amerikassa on mahdollista tienata jopa satoja tuhansia Youtube-videopalvelun avulla. Arvioiden mukaan miljoonasta katselukerrasta voi saada 1500 dollaria mainoksien avulla ja vielä enemmänkin, jos tekee omia sponsorisopimuksia.

Potentiaalinen palkka: Satoja tuhansia.

Nettikeikat

Muun muassa RHCP ja Pearl Jam ovat rikastuneet nettikeikoilla. He kuvaavat peruskeikkojaan ja tarjoavat ne faneille myöhemmin netissä 10-15 dollarin hintaan.

Potentiaalinen palkka: 5000 keikkaa kohden.

Talk Show’t ja tosi-tv-ohjelmat

Muun muassa The Roots on soittanut talk show-yhtyeenä Jimmy Fallonin ohjelmassa ja Mariah Carey on liittynyt American Idolin tuomaristoon.

Potentiaalinen palkka: The Rootsin keikkaliksa ei ole vuotanut julkisuuteen, mutta Carey tienaa noin 17 miljoonaa dollaria tv-esiintymisestään.

Lähteet: Rolling Stone

 • WEEKEND FESTIVAL 2018: Stefflon Donin keikka oli näyttävän viikonlopun piilotettu helmi

  Yleisö voi laskea kuuluvansa pieneen onnekkaaseen joukkoon.

  Weekend Festivalin kolmas päivä läheni loppuaan, kun Stefflon Don, eli Stephanie Victoria Allen, pyöräytti käyntiin YleX:n hostaamaan Vice–lavan viimeisen keikan. 26-vuotiasta artistia oli saapunut katsomaan muutama sata kävijää, vaikka päällekkäisellä slotilla kuulijoista kilpaili päälavalla juhlakansaa liekittävä Martin Garrix.

 • Big Shaq viraali-ilmiö esiintyi Weekend Festivalilla – hahmon luominen kesti Michael Dapaahilta 18 kuukautta

  Michael Dapaah kertoo taustoja hahmon synnystä.

  Big Shaq, eli Michael Dapaah esiintyi lauantaina Weekend Festivalilla. Viime vuonna Man’s Not Hot –viraalihitillään kansainväliseksi netti-ilmiöksi noussutta koomikkoa saapui katsomaan pieni yleisömeri, joka täytti Valintalavan teltan äärimmilleen. Big Shaq on fiktiivinen hahmo, joka pyrkii menestymään ja luomaan uraa rap-artistina Lontoon musiikkimaailmassa.

 • BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

  Räppäri nähtiin Blockfestien lauantai-iltapäivässä.

  24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin. Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida. Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylis

 • Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

  Keikka on kuin gourmet-ruokaa.

  Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella. Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu ha