Aurinkokuntamme planeetat saivat alkunsa sekasortoisen törmäilyn seurauksena, kun vastasyttyneen Auringon lähellä olevat hiukkaset alkoivat tiivistyä. Maa sai alkunsa lähes 4 600 miljoonaa vuotta sitten, ja siitä lähtien se on ollut jatkuvassa muutoksessa. Kuinka maan ikä on onnistuttu selvittämään? Millainen planeettamme oli vaikkapa miljoona vuotta sitten? Milloin elämä alkoi?
Vastasyttynyttä Aurinkoa kiertää kaasu- ja pölykehä, joka on sisäosiltaan kuuma ja tiheä, ulospäin se ohenee ja viilenee. Auringon lähellä olevat hiukkaset tiivistyvät. Ne ovat raskaita aineksia, joilla on korkea sulamispiste. Kauempana hiukkaset ovat kevyempiä ja viileämpiä, ne alkavat kasautua. Suuresta kehästä muodostuu vähitellen renkaita.
Törmäyksiä tapahtuu kaikkialla. Kasaumia syntyy lisää ja ne kasvavat. Niiden painovoima lisääntyy kasvun myötä, ja Auringon vaikutus vähenee. Kehän renkaat ovat yhä selvempiä, niihin syntyy pieniä alkuplaneettoja, jotka jatkavat kasvuaan. Mitä isompi kappale on, sitä suurempi on sen painovoima ja sitä suuremmaksi se kasvaa. Niin syntyvät planeetat. Etäisimmillä kiertoradoilla ne ovat kaasukertymiä, Auringon lähellä taas kiinteitä pikkuplaneettoja.
Maapallon synty
Maa sai alkunsa lähes 4 600 miljoonaa vuotta sitten, ja siitä lähtien se on ollut jatkuvassa muutoksessa. Kuinka maan ikä on onnistuttu selvittämään? Millainen planeettamme oli vaikkapa miljoona vuotta sitten? Milloin elämä alkoi? Milloin ensimmäiset ihmiset ilmestyivät maan päälle? Saadaksemme vastauksen näihin kysymyksiin on tutustuttava eri tieteenaloihin, sellaisiin kuin geologia, fysiikka, biologia, arkeologia ja paleontologia.
Perustuu ohjelmiin: Avaruuskansiot vuodelta 2004 sekä ohjelmaan Didavision.