Hyppää pääsisältöön

Uudelleensyntynyt Mariska teki albumin rakkaudesta ja kuolemanpelosta

YleX:n Viikon albumina soi Mariska & Pahat Sudet: Kukkurukuu.

Mariska // Kuva: Juhani Kenttämaa

Mariskan viides albumi Kukkurukuu on toinen hänen bändinsä Pahat Sudet kanssa tehty levykokonaisuus. Takana on kaikin puolin Mariskan vaikein albumisessio, jossa bändi oli entistä keskeisemmässä roolissa lopputuloksen suhteen.

- Luulin tehneeni seuraavan levyn kappaleet jo valmiiksi, mutta tuottaja Jukka Immonen sekä bändini eivät ottaneet vastaan kainalopieruhuumorilla varustettuja kappaleitani. He vaativat, että kirjoitan vakavastiotettavaa musiikkia, minkä vuoksi päätimme nostaa riman korkealle, ja tehdä kappaleet bändin kanssa yhdessä kokonaan uudestaan, Mariska valottaa tuotannollisia vaikeuksia.

Lopputuloksena syntyi naisen vahvin albumi Kukkurukuu, jonka nimi viittaa espanjalaisen elokuvaan Puhu hänelle, jossa esitetään kuubalaisen laulajan Perez Pradon Cucurrucucú paloma -niminen kappale.

- Olen valinnut aikoinaan sanan kukkaruukku Suomen kauneimmaksi, sillä se muistuttaa kyyhkysen ääntä. Ja tuo vanha kappale on jäänyt elävästi mieleen. Laulu kertoo kuolleesta miehestä, joka tulee kyyhkyn muodossa itkemään menetettyä rakkauttaan. Lisäksi kuin yhteensattumana Prado kuoli 14.9. eli albumimme julkaisupäivänä!

Albumin kantava voima onkin kuolema ja rakkaus, joista erityisesti kuolema on hyvin läheinen aihe Mariskalle.

- Ajattelen lähes päivittäin kuolemaa, sillä olen kärsinyt jo pitkään kuolemanpelosta. Nykyään olen oppinut kääntämään sen voimavaraksi, sillä osaan sen myötä arvostaa elämää. Olen päättänyt elää jokaista päivää, kuin se olisi viimeiseni: nauttia elämästä täysillä, yrittää olla aiheuttamatta turhaa eripuraa, sopia mahdolliset riidat ajoissa ja tehdä asioita tunteella. Olenkin päättänyt, että tänä vuonna teen kaikki ne asiat, joista olen unelmoinut.

Yksi käännekohta ja tavoite on nyt saavutettu, sillä Mariska on löytänyt vihdoin tavan viedä artistiuraansa eteenpäin vahvemmin kuin koskaan.

- Jouduin keksimään albuminteon aikana itseni ja artistiurani uudestaan. Huomasin, että kaikki mitä olin siihen saakka tehnyt on ollut jokseenkin teennäistä, itsestäni etääntynyttä materiaalia, johon en ole antanut kaikkeani. Toisin on _Kukkurukuu_n suhteen, sillä tein päätöksen, että haluan jatkaa vakavastiotettavana artistina, enkä nurkkahiplarina, joka tekee pikkujuttuja tai vain sanoituksia muille.

Mariskan tarinointia levystään voit kuulla alla.

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu