Hyppää pääsisältöön

Venäjällä kuolema kulkee sananvapauden kintereillä

Venäjä on sananvapaudelle maailman vaarallisimpia maita. Venäjää on pidetty toimittajan työn kannalta maailman kolmanneksi vaarallisimpana maana heti Irakin ja Algerian jälkeen, sillä toimittajiin kohdistuvat pahoinpitelyt ja henkirikokset jäävät usein selvittämättä. Silminnäkijä tutki sananvapauden tilaa Venäjällä vuonna 2009.

Venäjällä toimittajan työn varjopuoliin kuuluvat salakuuntelu, henkeen ja terveyteen kohdistuva uhkailu, pahoinpitely ja murhat. Tilanne on sananvapauden kannalta pahentunut entisestään Novaja Gazeta -lehden toimittajan Anna Politkovskajan murhan jälkeen syksyllä 2006.

Pahoinpitelyt ja murhat ovat yleensä tilattuja väkivallantekoja, joiden motiivit jäävät usein hämäränpeittoon. Väkivaltaisuuksien kohteiksi joutuneet toimittajat ovat paljastaneet ihmisoikeusrikkomuksia sekä kirjoittaneet ääriliikkeistä, Tšetšenian sodasta, korruptiosta ja maan ylimmän johdon läheisistä suhteista epäillyttäviin piireihin.

Toimittajiin kohdistuvien väkivaltaisuuksien selvittämisprosentti Venäjällä ei ole samalla tasolla kuin yleensä palkkamurhien kohdalla. Palkkamurhista kahdeksankymmentä prosenttia onnistutaan selvittämään, toimittajien palkkamurhista sen sijaan vain kaksi prosenttia. vaikka murhaaja saataisiinkin kiinni, murhan tilaaja jää usein hämärän peittoon. Ei siis ihme, että venäläistoimittajat kokevat, että valtio ei suojele heitä.

Mutta rahalla voi saada väkivaltaisen hyökkäyksen selvitettyä tai ainakin saada tekijän oikeuden eteen. Väitetään, että joissakin tapauksissa viranomaisilla on ollut syyllinen tiedossa, mutta asiaa ei ole viety oikeusprosessiin, koska uhri ei ole suostunut maksamaan viranomaisille.