Hyppää pääsisältöön

Kuubalaisrytmit virtaavat suomalaismiehen veressä

Suomalainen Peter Loman muutti Kuubaan rakkauden ja musiikin perässä. Siellä hän oppi arvostamaan hidastempoista elämää.

Tietolaatikko

Ulkosuomalaisen tarina -sarja alkoi TV2:lla 24.11.2002 ja päättyi 25.8.2011. Sarjassa vierailtiin ulkomaille pysyvästi muuttaneiden suomalaisten luona.

Peter Loman oli käynyt Kuubassa kiertueella kuubalaista musiikkia soittavan orkesterin kanssa jo useaan otteeseen ennen kuin hän päätti jäädä maahan pysyvästi. Päätökseen vaikutti osaksi Nidia, jonka kanssa Loman alkoi perustaa perhettä.

Musiikkiura jatkui tietenkin Kuubassa ja Loman alkoi johtaa Los Cumbancheros -yhtyettä. Kuubalaiset rytmit virtaavat Lomanilla verissä jopa paremmin kuin joillain kuubalaisilla, häntä kehutaan. Hän on sisäistänyt sen, mitä on olla muusikko Kuubassa: jos yleisö ei tanssi, soittajat voivat lähteä saman tien lavalta pois.

Lomanin yhtye on valtion ohjelmatoimiston listoilla ja täyden kuukausipalkan saa, kun he soittavat vähintään 14 keikkaa kuukaudessa. Palkka ei päätä huimaa: 241 pesoa vastaa noin kahdeksaa euroa. Talouden tiukkuutta lievittää se, että Loman käy noin kolmen vuoden välein Suomessa siirtotyöläisenä.

Loman sanoo kuitenkin, että on ollut terapeuttista asua kehitysmaassa, sillä suurin osa maailman kansalaisistahan elää vastaavissa oloissa kuin kuubalaiset.

Teksti: Sonja Fogelholm

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto