Hyppää pääsisältöön

Kuubalaisrytmit virtaavat suomalaismiehen veressä

Suomalainen Peter Loman muutti Kuubaan rakkauden ja musiikin perässä. Siellä hän oppi arvostamaan hidastempoista elämää.

Tietolaatikko

Ulkosuomalaisen tarina -sarja alkoi TV2:lla 24.11.2002 ja päättyi 25.8.2011. Sarjassa vierailtiin ulkomaille pysyvästi muuttaneiden suomalaisten luona.

Peter Loman oli käynyt Kuubassa kiertueella kuubalaista musiikkia soittavan orkesterin kanssa jo useaan otteeseen ennen kuin hän päätti jäädä maahan pysyvästi. Päätökseen vaikutti osaksi Nidia, jonka kanssa Loman alkoi perustaa perhettä.

Musiikkiura jatkui tietenkin Kuubassa ja Loman alkoi johtaa Los Cumbancheros -yhtyettä. Kuubalaiset rytmit virtaavat Lomanilla verissä jopa paremmin kuin joillain kuubalaisilla, häntä kehutaan. Hän on sisäistänyt sen, mitä on olla muusikko Kuubassa: jos yleisö ei tanssi, soittajat voivat lähteä saman tien lavalta pois.

Lomanin yhtye on valtion ohjelmatoimiston listoilla ja täyden kuukausipalkan saa, kun he soittavat vähintään 14 keikkaa kuukaudessa. Palkka ei päätä huimaa: 241 pesoa vastaa noin kahdeksaa euroa. Talouden tiukkuutta lievittää se, että Loman käy noin kolmen vuoden välein Suomessa siirtotyöläisenä.

Loman sanoo kuitenkin, että on ollut terapeuttista asua kehitysmaassa, sillä suurin osa maailman kansalaisistahan elää vastaavissa oloissa kuin kuubalaiset.

Teksti: Sonja Fogelholm

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto