Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Fiskarsin etumatka kaventui kirvestestissä

Hiki virtasi, lastut lensivät ja Fiskarsin johto piti, kun Kuningaskuluttajan testiryhmä saattoi päätökseen koko kesän jatkuneen kirvestestin.

Kirvestesti polkaistiin käyntiin keväällä Keski-Suomessa. Testiryhmämme eli kannonkoskelaiset Jukka Kainulainen, Pekka Termonen ja Alpo Peltola käärivät hihat ja antoivat jo huhtikuussa kyytiä tuoreille koivupölkyille.

Tuolloin PTFE- eli teflonpintainen Fiskars X25 –halkaisukirves erottui selvästi parhaimmaksi.

-Se menee hyvin puuhun. Ja myös varsi on tosi hyvä, vaikkei se olekaan puinen, sanoi Jukka Kainulainen huhtikuussa.

Testiin valittiin nimenomaan puiden halkaisemiseen tarkoitettuja kirveitä, jotka ovat pääasiassa järeitä, selvästi yli kaksikiloisia. Halkaisukirveen erottaa muista kiilamaisen terän perusteella.

Fiskars oli jo valmiiksi hyvässä lähtöasennossa, koska raati oli käyttänyt samaa kirvesmerkkiä jo aiemmin. Niinpä testiä jatkettiin koko kesän yli, jotta muistakin kirveistä saatiin toden teolla selkoa.

Kaksi kirvestä lisää

Lumien sulettua kauppojen valikoimat laajenivat. Jotta Fiskarsin ylivoimalle saatiin haastetta, kesän aikana mukaan ujutettiin kaksi testikirvestä lisää: yli kolmekiloinen Hultafors SLY ja testin ”kärpäsverrokki” Mag Storm, joka painaa vain 1,5 kiloa.

Ja loppupeleissä kärpänen pärjäsi hyvin mankeleille. Mag Storm veti raadin mielestä jopa vertoja Fiskarsille - näin ainakin pienemmän puoleisten puiden parissa. Ja näin siitä huolimatta, että Magin saa puolet pienemmällä rahalla.

Puuvartinen ja järeä Hultafors SLY pilkkoi isoa tavaraa mukavasti, mutta ei sekään yltänyt Fiskarsin tasolle.

-Fiskars on monipuolisempi, totetaa Alpo Peltola.

Merkille pantavaa on se, että kaikkien järeimmät ja pitkävartisimmat kirveet eivät yltäneet kärkeen, vaikka pilkottujen puiden joukossa on paljon isojakin pöllejä.

Alkuvaiheessa mukana ollut suomalaisinnovaatio Vipukirves jätettiin pois arvioinnista. Syy tähän on se, että kyseisen kirveen suunnittelija sekaantui testin tekoon.

Testaajien arviot

Fiskars X25 66 e
yht 2,5 kg, terä 1,8 kg, 72 cm

+ puree jopa metrisiin pölleihin
+ varren pito
+ uppoaa hyvin
+ istuu käteen

Mag Storm 30 e
yht 1,5 kg, 71 cm

+ uppoaa hyvin, vaikka on kevyt
+ vetää jopa vertoja Fiskarsille, jos unohdetaan järein tavara
+ istuu käteen hyvin

Hultafors SLY 85 e

yht 3,2 kg, terä 2,5 kg, 80 cm

+ järeässä tavarassa kohtuuhyvä
- jää Fiskarsista monipuolisuudessa

Biltema 20 e
yht 2,7 kg, terä 2 kg, 70 cm
+ puuvarsi vaimentaa iskua
- uppoaminen jää kärjestä, syy liian kiilamainen terä?


Finnbullet 17 e
yht 3,1 kg, 89 cm
+ varsi saa kiitosta, hyvä pito ja ote hyvä
- kömpelöhkö, liian järeä


Toolmate 16 e
yht 3,7 kg, terä 2,5 kg

+ metriseen tavaraan ehkä hyvä
- ei uppoa parhaalla mahdollisella tavalla, syy tässäkin jyrkkä terä?
- järeys vaikeuttaa osumista

Testitulokset

Kirves (Ostopaikka) Pisteet (1-5) Hinta
Fiskars X25 4,8 66 e
MAG Storm (mm. Tarjoustalo) 3,8 30 e
Hultafors SLY (mm. K-Rauta) 3,3 85 e
Biltema 3,0 20 e
Finnbullet (Motonet) 2,7 17 e
Toolmate (Starkki) 2,0 16 e

Keväällä aloitetun testin ensimmäisen vaiheen tulokset löytyvät täältä: Fiskars veti kaulaa kirvestestissä

Lauri Miettinen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.