Hyppää pääsisältöön

Luonnonmukaista ehostusta

Yhä useampi suosii luonnonkosmetiikkaa. Valtavasta kosmetiikkamerestä ei kuitenkaan ole aina aivan helppoa tunnistaa aidot luonnontuotteet.

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa.

Ensimmäisinä luonnonkosmetiikkaa käyttivät kemikaaleille allergisoituneet ja herkistyneet käyttäjät. Suuren yleisön kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan alkoi samalla, kun ekologisuus tuli tärkeäksi osaksi kulutuskäyttäytymistä. Suomessa ekokosmetiikan suosio ei ole kuitenkaan kasvanut yhtä jyrkästi kuin Keski-Euroopassa.

Koska ekologisuus on kulutustrendi, markkinoilta löytyy myös paljon kosmetiikkatuotteita, joita mainostetaan erheellisesti luonnonkosmetiikkana. Kosmetiikkavalmistajat pystyvät siis hyötymään siitä, ettei EU:ssa ole luonnonkosmetiikkaa sääntelevää lainsäädäntöä. Osa valmistajista taas saattaa luulla, että luonnonmukaisen raaka-aineen lisääminen synteettiseen tuotteeseen muuttaisi sen automaattisesti luonnonkosmetiikaksi.

Vuonna 2006 perustettu Pro Luonnonkosmetiikka ry sertifioi Suomessa myytäviä luonnonkosmetiikkamerkkejä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yhdistys auttaa kuluttajia löytämään valtavan kosmetiikkameren syövereistä ne aidot luonnonkosmetiikkatuotteet.

Vuonna 2011 Suomessa oli jo 31 sertifioitua kosmetiikkamerkkiä.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto