Hyppää pääsisältöön

Luonnonmukaista ehostusta

Yhä useampi suosii luonnonkosmetiikkaa. Valtavasta kosmetiikkamerestä ei kuitenkaan ole aina aivan helppoa tunnistaa aidot luonnontuotteet.

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa.

Ensimmäisinä luonnonkosmetiikkaa käyttivät kemikaaleille allergisoituneet ja herkistyneet käyttäjät. Suuren yleisön kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan alkoi samalla, kun ekologisuus tuli tärkeäksi osaksi kulutuskäyttäytymistä. Suomessa ekokosmetiikan suosio ei ole kuitenkaan kasvanut yhtä jyrkästi kuin Keski-Euroopassa.

Koska ekologisuus on kulutustrendi, markkinoilta löytyy myös paljon kosmetiikkatuotteita, joita mainostetaan erheellisesti luonnonkosmetiikkana. Kosmetiikkavalmistajat pystyvät siis hyötymään siitä, ettei EU:ssa ole luonnonkosmetiikkaa sääntelevää lainsäädäntöä. Osa valmistajista taas saattaa luulla, että luonnonmukaisen raaka-aineen lisääminen synteettiseen tuotteeseen muuttaisi sen automaattisesti luonnonkosmetiikaksi.

Vuonna 2006 perustettu Pro Luonnonkosmetiikka ry sertifioi Suomessa myytäviä luonnonkosmetiikkamerkkejä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yhdistys auttaa kuluttajia löytämään valtavan kosmetiikkameren syövereistä ne aidot luonnonkosmetiikkatuotteet.

Vuonna 2011 Suomessa oli jo 31 sertifioitua kosmetiikkamerkkiä.

Teksti: Sonja Fogelholm

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto