Hyppää pääsisältöön

Luonnonmukaista ehostusta

Yhä useampi suosii luonnonkosmetiikkaa. Valtavasta kosmetiikkamerestä ei kuitenkaan ole aina aivan helppoa tunnistaa aidot luonnontuotteet.

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa.

Ensimmäisinä luonnonkosmetiikkaa käyttivät kemikaaleille allergisoituneet ja herkistyneet käyttäjät. Suuren yleisön kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan alkoi samalla, kun ekologisuus tuli tärkeäksi osaksi kulutuskäyttäytymistä. Suomessa ekokosmetiikan suosio ei ole kuitenkaan kasvanut yhtä jyrkästi kuin Keski-Euroopassa.

Koska ekologisuus on kulutustrendi, markkinoilta löytyy myös paljon kosmetiikkatuotteita, joita mainostetaan erheellisesti luonnonkosmetiikkana. Kosmetiikkavalmistajat pystyvät siis hyötymään siitä, ettei EU:ssa ole luonnonkosmetiikkaa sääntelevää lainsäädäntöä. Osa valmistajista taas saattaa luulla, että luonnonmukaisen raaka-aineen lisääminen synteettiseen tuotteeseen muuttaisi sen automaattisesti luonnonkosmetiikaksi.

Vuonna 2006 perustettu Pro Luonnonkosmetiikka ry sertifioi Suomessa myytäviä luonnonkosmetiikkamerkkejä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yhdistys auttaa kuluttajia löytämään valtavan kosmetiikkameren syövereistä ne aidot luonnonkosmetiikkatuotteet.

Vuonna 2011 Suomessa oli jo 31 sertifioitua kosmetiikkamerkkiä.

Teksti: Sonja Fogelholm

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto