Hyppää pääsisältöön

Luontoharrastus kasvattaa suosiotaan

Kaksi retkeilijää metsässä
Luontoretkellä mielikin lepää. Kuva: Comstock Kaksi retkeilijää metsässä Kuva: Comstock metsät,reput,retkeily

Yhä useampi suomalainen asuu taajamissa, suuri osa jopa suurten kaupunkien ydinkeskustoissa, missä lähes ainoat havaittavat luontokohteet voivat olla jalkakäytävällä murusia etsivä pulu tai asvaltin raosta voimansa näyttävä voikukka.

Silti ihmisten kiinnostus luontoon on säilynyt, jopa kasvanut - monella harrastukseksi asti. Syy ja seurausko?

Monipuolinen luonto

Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla. Meillä on neljä vuodenaikaa, joista jokaisella on tarjottavansa.

Itä-länsi ja pohjoinen-etelä, metsät, niityt, vedet, tunturit, taajamat ja maaseutu - kaikilla on annettavansa ja jokaisen sisällä on erilaisia pienempiä elinpiirejä omine mahdollisuuksineen. Suomessa jääkaudet jättivät maastoon omat merkkinsä ja muotonsa, joten myös elottomalla luonnolla on antinsa.

Jokaiselle jotakin

Paikkoja on lukematon määrä kaikille luontoharrastuksen suuntauksille ja tasoille. Keväällä ei voi olla huomaamatta kiikari kaulassa tai kaukoputki olalla retkeileviä lintuharrastajia, joiden määrä on kasvanut hurjasti. Kuka bongaa, kuka nauttii vain leppoisasta ulkoilusta.

Kesä ja lämpö tuo harrastajalle myös hyönteiset, perhoset niistä ehkä näkyvimpinä ja näyttävimpinä, hyttyset ja paarmat monen mielestä kiusallisimpina. Kasviharrastajalle kesä on varsinainen aarreaitta. Osansa luonnosta nappaa myös digiajan kasvattama luontokuvaajien tuhatpäinen joukko.

Huviksi ja hyödyksi

Luonto ei tarjoa pelkästään estetiikkaa, vaan myös evästä pöytään ympäri vuoden. Suuri osa meistä marjastaa ja sienestää. Niillä retkillä tulee varmasti havaittua ympäröivää luontoa laajemminkin.

Monessa pihapiirissä kiinnostuksen ja puuhailun kohteena on varhaisesta keväästä alkaen oma puutarha, jonka sadosta nautitaan vielä talven pakkasillakin. Kalastus ja metsästys vaativat nekin oman alansa luonnontuntemusta, jos aikoo saada saalista.

Tietoa on tarjolla

Tämän päivän tietotekniikka, perusteelliset opaskirjat ja erilaiset luontoyhdistykset tarjoavat aloittelijallekin hyvän perustan. Ja aina kannattaa kysyä luonnontuntemuksessa pidemmälle ehtinyttä kaveria retkiseuraksi.

Miksi harrastaa?

Mitä enemmän ympäröivää luontoa ja sen elämää tuntee, sitä enemmän sitä osaa arvostaa asuipa  missä tahansa. Siispä rohkeasti ja reippaasti luontoon, se auttaa myös jaksamaan!
 

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.