Hyppää pääsisältöön

Afro-suomalainen kasvispata

Afro-suomalainen kasvispata. Voita & Sokeria, Aamu-tv.

Toinen uusi kokkimme Santeri Hämäläinen on sitä mieltä, että ruuan pitää paitsi maistua hyvältä myös vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Siksi hän on valinnut ensimmäiseksi ruokalajikseen afro-suomalaisen kasvispadan.

Tässä ruuassa kotimaista puolta edustavat kauden kotimaiset kasvikset. Makunsa ruoka saa harissakastikkeesta, joka valmistetaan valkosipulista, chilistä ja mausteista.

Ohje on kuudelle henkilölle.

Afro-suomalainen kasvispata

5 porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
2 dl vihreitä linssejä
200 g härkäpapuja (liotettuna ja keitettynä)
2 dl vettä
suolaa ja pippuria

Harissakastike

5 kuivattua punaista chiliä
1 kokonainen valkosipuli
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl jauhettua juustokuminaa
1 rkl jauhettua korianteria
1/2 - 1 dl vettä
1 tl suolaa

Viimeistelyyn:

6 luomukananmunaa
2 dl kalamata-oliiveja
50 g tuoretta korianteria

Aloita harissakastikkeesta. Liota kuivattuja chilejä vedessä pari tuntia, jotta ne pehmenevät. Poista chileistä siemenet ja hienonna niitä hieman. Kuori ja hienonna myös valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää chili, valkosipuli ja mausteet. Kuullota seosta hetki, jotta maut heräävät ja voimistuvat. Kaavi seos monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kulhoon ja aja hienoksi. Lisää vettä niin, että saat tasaisen ja sopivasti juoksevan rakenteen. Mausta suolalla.

Kuori ja kuutioi porkkanat ja sipulit sekä paprikat. Kuumenna öljy uuninkestävässä padassa tai teräskattilassa. Kuullota kasviksia viitisen minuuttia ja lisää sitten tomaattipyree sekä harissakastike. Kypsennä hetki. Lisää tomaattimurska, linssit ja vesi. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Hauduta ilman kantta hiljaa poreillen, kunnes linssit ovat kypsiä ja pata melko sakeaa eli noin 20 minuuttia.

Lisää lopuksi sekaan liotetut ja keitetyt härkäpavut. Maista ja mausta tarvittaessa.
Tee sakeaan kasvispataan kuusi koloa ja riko jokaiseen luomukananmuna. Nosta astia 200-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes kananmunat ovat kypsiä eli noin 10 - 15 minuuttia.

Viimeistele ruoka kalamata-oliiveilla ja hienonnetulla korianterilla. Nauti kaikilla aisteilla!

Ohje: Santeri Hämäläinen

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka