Hyppää pääsisältöön

Kuningatar Salamanca

Ihmisiä Salamancan Plaza Mayor -aukiolla.
Plaza Mayor, Salamanca. Ihmisiä Salamancan Plaza Mayor -aukiolla. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,Plaza Mayor,Espanja,aukiot

Salamanca on kiehtova valinta matkailukohteeksi, kunhan ei mieli kansainväliselle rantalomalle.

Upea sisämaan tunnelma ja maisemat

Espanjan sisämaakaupunkien tunnelma ja näkymät ovat kokemisen arvoiset. Juuri niihin suuntautuu uusin matkailutrendi Euroopassa. Ei Salamancassakaan tarvitse ilman vettä olla, sillä kaupunkia koristaa Tormes-joki. Se tervehtii tulijaa, joka ylittää laaksossa ikivanhan roomalaisen sillan, el Puente Romanon matkalla kohti vanhaa kaupunkia.

Majesteettinen Salamanca kohoaa kukkulan laella, ryhdikkäänä kuin kuningatar. Ensimmäiset viestit silmälle ovat kauneus ja ylväys. Öiseen aikaan rakennukset valaistaan ja niiden kullankeltaisuus (lähikylä Villamayorin rakennuskivi) hehkuu voimallisesti, hiukan erisävyisenä kuin pehmeässä myöhäisiltapäivän auringossa.

Salamancan maaseutua: rinteitä, järvi
Salamancaa ympäröivää maaseutua ja Tormes-joen suvanto Salamancan maaseutua: rinteitä, järvi Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,järvi,rinteet,Espanja
Salamancan kaksoiskatedraali kaupungin kattojen yläpuolella.
Salamancan katedraali. Salamancan kaksoiskatedraali kaupungin kattojen yläpuolella. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,katedraali,Espanja

Kotimaakunta Castilia y León

Salamancasta Madridiin kertyy matkaa 170 kilometriä ja Portugalin rajalle noin 90 kilometriä. Asukkaita on noin 160 000. Vuonna 2002 Salamanca oli yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista – kaupungin koristeellisuus ja muistomerkit vangitsevat vaativimmatkin katseet. Unesco nimesi historiallisen keskustan maailmanperintökohteeksi vuonna 1988.

Salamancan kuuluisin nähtävyys on Espanjan vanhin yliopisto, jonka kuningas Alfonso IX perusti vuonna 1218. Sisaryliopistona toimii katolinen Universidad Pontifícia. Nämä kaksi mahtilaitosta leimaavat koko kaupungin olemusta ja ovat poikineet lisää korkeakouluja, tiedekuntia ja ammattioppilaitoksia lähialueelle. Opiskelijoita on huikea määrä, 60 000, mikä tuo oman mausteensa vilkkaaseen kahvila- ja klubielämään. Sanotaan, ettei Salamanca koskaan sulje silmiään, sillä menoa riittää illasta aamuun.

Barokkityylinen keskusaukio la Plaza Mayor (1729 - 1755) on kaupungin hehkeä sydän, johon on helppo löytää, sopia tapaaminen. Sieltä voi suunnistaa mihin tahansa, kätevästi jalkaisin. Vanha Salamanca on yllättävän helppo hallita kävelemällä. Kaikki päänähtävyydet ja asiointikohteet ovat lähellä. Vanhan kaupungin ulkopuolelle esim. ostoskeskuksiin tai rautatieasemalle suunnistettaessa, voi halutessaan napata taksin, joka on edelleen Espanjassa edullinen kulkuneuvo. Kuskeilta kuulee hauskoja paikallistarinoita, kunhan ryhtyy juttusille.

San Estebanin luostari Salamancassa.
Kolumbuksen luostari. San Estebanin luostari Salamancassa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,luostari,San Esteban,Espanja
Ihmisiä kävelee Salamancan vanhassa keskustassa hiljaisena päivähetkenä..
Katunäkymä Salamancasta. Ihmisiä kävelee Salamancan vanhassa keskustassa hiljaisena päivähetkenä.. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,kävelykadut,vanhakaupunki,Espanja

Ystävällinen ja ”puhelias” kaupunki

Salamancassa ihmisiä on helppo lähestyä kysymällä suuntaa, neuvoa, nähtävyyttä, mitä tahansa. He auttavat auliisti ja antavat vuolaasti lisätietoa. Niinpä espanjaa pääsee helposti harjoittamaan, vieläpä hyvää ja suomalaisen korvaan miellyttävää ja ymmärrettävää espanjaa. Maan kieliauktoriteettien mukaan Salamancassa käytetty kieli on maailman kauneinta ja huolitelluinta ”kastiliaa”. Siitä kaupunkilaiset ovat syvästi tietoisia, eivätkä jätä asiaa koskaan mainitsematta muukalaisille.

Kommunikaatio on Salamancan menestyksen salaisuus. Nuorten opiskelijoiden puheensorina täyttää kadut, mutta yhtälailla eri-ikäiset aikuisopiskelijat kansoittavat kaupungin lukemattomia kielikouluja aloittaakseen tai täydentääkseen espanjanopintoja. Kieliturismi, perinteisen nähtävyysmatkailun rinnalla, on tärkeimpiä elinkeinoja.

Kanssakäyminen ja tiedonhalu ovat todentuneet jo kaukana historiassa. Salamancan ytimessä kohoaa se kuuluisa dominikaaniluostari, San Esteban, jossa Kolumbus sai siunauksen Amerikan matkansa rahoitukselle ja joka mullisti koko maailmanhistorian. Luostarilaitos ja kirkko näkyvät kaupungissa sekä rakennuksina että yhteiskunnallisina vaikuttajina. Valtava, vanha kaksoiskatedraali ja monet ylväät tornit kuuluvat keskeisiin nähtävyyksiin.

Salamancan sieluun mahtuu myös rikas ruokakulttuuri. Ravintoloita, baareja ja alkupalapaikkoja on runsaudenpulaan asti. Eniten suositaan maakunnan omia tuotteita eli lähiruokaa, varsinkin kinkkua ja makkaroita, mutta Espanjassa kun ollaan, meren antimet ja raikkaat vihannekset ovat aina anteliaasti tarjolla.

Bienvenidos a Salamanca – tervetuloa Salamancaan!

Kuningatar Salamanca (ilman tekstitystä) ja videoon liittyvä tehtävä.

Katso video ja vastaa kysymyksiin.

Salamanca, Espanja

Näytä kartalla (Google)

Video ohjelmasta: Talo Espanjassa, 2007

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!