Hyppää pääsisältöön

Salamanca on yliopistokaupunki

Salamancan yiopiston fasadia
Salamancan yliopisto. Salamancan yiopiston fasadia Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,yliopisto,Espanja

Salamancan yliopisto perustettiin jo vuonna 1218. Näin kaukaa juontuva perinne on muokannut kaupungista ylevän sivistyksen kehdon ja toisaalta iloisen nuorten kohtauspaikan.

Salamancan symboli on sammakko

Calle Libreros on kaunis katu, jonka varrelta Salamancan vanha yliopisto helposti löytyy. Kaikki haluavat nähdä 1400-luvulla rakennetun fasadin eli julkisivun, joka edustaa ns. espanjalaisen platereskityyliä puhtaimmillaan. Eikä paikasta juuri erehdy, koska julkisivun edessä seisoo aina joukko ihmisiä tuijottamassa hartaana komean, vanhan seinän lukemattomia korukuvioita. He myös etsivät tiettyä yksityiskohtaa, kuuluisaa pääkallon päällä nököttävää sammakkoa, josta on tullut yliopiston ja samalla Salamancan symboli.

Sammakkoteema toistuu T-paidoissa, mukeissa, kynissä, muistivihkojen kansissa, miniatyyriveistoksissa...Sammakko on ikivanha vertauskuva. Se edustaa muun muassa yhtä seitsemästä kuolemansynnistä – irstautta (la lujuria). Pääkallon päällä se muistuttaa lihallisten ilojen lyhytaikaisuudesta. Opiskelijat tosin väittävät sen tuovan onnea tentteihin.

Yliopisto on Espanjan vanhin

Salamancan yliopiston varhaismuoto (el Estudio Salmantino) perustettiin jo vuonna1218. Virallinen peruskirja on vuodelta 1254. Yliopisto on Espanjan vanhin ja lukeutuu myös koko maailman vanhimpiin (vanhin on Bolognan yliopisto vuodelta 1078).
Näin kaukaa juontuva perinne on muokannut kaupungista ylevän sivistyksen kehdon ja toisaalta iloisen nuorten kohtauspaikan. 2000-luvun Salamanca on sykkivä, kansainvälinen opiskelijakaupunki. Opiskelijoita kaikissa kaupungin oppilaitoksissa on noin 60 000. Heitä tulee kaikkialta Espanjasta, mutta myös ulkomailta.

Salamancan vanhan yliopiston julkisivu avautuu kauniille aukiolle (el Patio de Escuelas), jonka keskellä seisoo korkea, rauhallisen oloinen patsas Fray Luís de León (1528 - 1591) – vapaa-ajattelija, runoilija ja tiedemies, joka luennoi aikoinaan yliopistossa, mutta liian liberaalisti, joten vankila ja inkvisitiotutkinnat oli kärsittävä. Tekaistuna syytteenä oli tiettyjen raamatun osien kääntäminen kansankielelle.

Viiden vuoden kuluttua, puhdasoppiseksi julistamisen jälkeen, de León pääsi jatkamaan keskeytynyttä luentoaan. Luentosalissa hän jatkoi latinaksi lauseella: Dicebamus hesterna die... (aivan kuten eilen olin sanomassa…). Fray Luis de Leónin luentosali on yliopistossa matkailijoiden nähtävänä alkuperäisessä, pelkistetyn tyylikkäässä asussaan, kuten moni muukin kaunis sali. Yliopistossa kannattaa ehdottomasti käydä myös tutustumassa sisätiloihin, sillä monet salit, rappukäytävä ja kappeli ovat henkeäsalpaavan kauniita. Myös lähirakennukset ja lumoava sisäpiha (el Patio de las Escuelas Menores) on nähtävä.

Vanha seinäkirjoitus, jossa lukee latinaksi Salamancan yliopisto.
Yliopiston seinäkirjoitus Vanha seinäkirjoitus, jossa lukee latinaksi Salamancan yliopisto. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,yliopisto,Espanja,seinäkirjoitus
Salamancan yliopiston sisäpihaa reunustava pylväikkö ja pihanurmea.
Yliopiston sisäpiha. Salamancan yliopiston sisäpihaa reunustava pylväikkö ja pihanurmea. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,yliopisto,sisäpihat,pylväskäytävät,Espanja

Salamancan taivas ja ihmisoikeudet

Fray Luis de Léonin aikakausi ja 1400- ja 1500-luvut yleensä olivat yliopiston kulta-aikaa. Silloin sinne virtasivat uuden humanismin aatteet. Teologia oli jo vanhastaan vahva oppiaine. Myös tieteet vahvistuivat (luonnonfilosofia, matematiikka ja astronomia). Noin vuonna 1473 paikallinen taiteilija Fernando Gallego maalasi yliopiston vanhan kirjaston kattoon kauniin tähtimerkkitaivaan. Tämä Salamancan taivas (el Cielo de Salamanca) on kuuluisa nähtävyys. Alkuperäisestä maalauksesta on voitu restauroida ainoastaan kolmannes, mutta sekin mykistää kävijän kauneudellaan ja mystisyydellään. Taivasmaalausta käytettiin sekä astrologian että astronomian opetuksessa.

Salamancan yliopistossa sai alkunsa myös kansainvälinen oikeustiede ja ihmisoikeudet. Perustajahahmona ja esitaistelijana toimi dominikaanifilosofi ja tiedemies Fray Francisco de Vitoria (1492 -1546), joka puhui ja kirjoitti kansojen tasavertaisuudesta ja ihmisen ylemmyydestä suhteessa yhteiskunnallisiin, taloudellisiin poliittisiin rakenteisiin. Ihmisten välinen solidaarisuus oli hänelle rakas aihe. Hän puolusti intiaanien oikeuksia ja tuomitsi valloittajien ryöstöretket ja julmuudet. Hän myös kiisti paavin maailmanlaajuisen maallisen vallan toteamalla yksinkertaisesti, ettei sitä ollut Kristuksellakaan ihmisen muodossa, olihan Kristus selkeästi sanonut: ”Minun valtakuntani ei ole tästä maailmasta”. Tämä rohkea perintö on jättänyt pohjan nykyaikaiselle kansainväliselle oikeustieteelle ja ihmisoikeuksien käsitteelle.

Opintoja ennen ja nyt

Teologia ja kanoninen oikeus (katolisen kirkon oikeusjärjestelmä) olivat kuuluneet olennaisesti yliopiston opinto-ohjelmaan. Tämä merkitsi sitä, että katolinen kirkko oli paljolti rahoittamassa yliopiston toimintaa. Vuonna 1852 hyväksyttiin perintölaki, jonka nojalla nämä kaksi tiedekuntaa poistettiin. Tämä oli suuri muutos, koska kyseiset tiedekunnat olivat pitkälti muokanneet yliopiston ja koko yhteiskunnan historiaa.

Vihdoin vuonna 1940 tiedekunnat elvytettiin Paavi Pius XII:n toimesta. Niiden varaan perustettiin ns. paavillinen yliopisto (la Universidad Pontifícia), joka sijaitsee Margareeta Itävaltalaisen ja Filip III:n rakennuttamassa upeassa barokkikompleksissa, hyvin lähellä vanhaa yliopistoa. Barokkirakennuksia pystytettiin kaiken kaikkiaan noin 150 vuotta (v:sta 1617). Niissä toimi arvostettu jesuiittojen oppilaitos, Colegio Real de la Companía de Jesús. Jesuiitat karkotettiin Espanjasta v.uonna 1737. Pian rakennukset jäivät riitojen ja sotien melskeessä lähes hylätyiksi uuden yliopiston viralliseen perustamiseen asti vuonna 1946.

Nykyään Universidad Pontifíciassa opetetaan paljon muitakin aineita kuin teologiaa ja kanonista oikeutta: filosofiaa, kasvatustieteitä, psykologiaa, valtiotieteitä, sosiologiaa, viestintää, IT-teknologiaa ym. Tämä kuvastaa yliopiston ajatusmaailman muuttumista, kirkkoon sidoksissa olevasta hallinnosta riippumatta.

Salamancan Universidad Pontifícian Aula Magna -sali.
Yliopiston Aula Magnan koristeellisuutta. Salamancan Universidad Pontifícian Aula Magna -sali. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,yliopisto,Aula Magna,Espanja,Barokki,arkkitehtuuri (erikoisala)
Ihmisiä seisoskelee Salamancan yliopiston edessä olevalla aukiolla.
Ihmisvilinää yliopiston aukiolla. Ihmisiä seisoskelee Salamancan yliopiston edessä olevalla aukiolla. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Salamanca,yliopisto,Espanja,aukiot

Uuden yliopiston rakennukset ovat mahtipontisen kauniita ja koristeellisia. Ne ovat opiskelijoiden ahkerassa käytössä ja monet museoilta näyttävät salit on varustettu viimeisimmällä teknologialla. Kauneimpia lienee korumaista barokkia edustava Aula magna, joka on restauroitu viimeistä yksityiskohtaa myöten. Kattomaalauksissa on kuvattu erilaisia allegorioita ja yhdellä seinällä näkyvät jesuiitat, Pyhä Ignatius (jonka käskystä jesuiitat lähtivät viemään evankeliumia ympäri maailmaa) ja Viisauden jumalatar (la Sabiduría). Salia käytetään nykyään yliopiston juhlatilaisuuksissa, esimerkiksi tohtoriksi vihkimisissä.

Salamancan yliopistot ovat arvostettuja matkailukohteita kaikille kävijöille. Heidän joukossaan näkee hyvin paljon lapsia, koululuokkia, jotka tulevat tutustumaan kotikaupunkinsa tai maansa henkiseen perintöön. Oppaat selittävät taitavasti historiaa ja ottavat lapset mukaan keskusteluun arvuuttamalla esim. keitä tai mitä tilannetta jokin maalaus esittää tai mitä jossakin salissa on tapahtunut.

Salamancan yliopistot (ilman tekstitystä) ja videoon liittyvä tehtävä.

Katso video ja vastaa kysymyksiin.

Salamanca, Espanja

Näytä kartalla (Google)

Video ohjelmasta: Talo Espanjassa, 2007.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!