Talven tullen vedet kylmenevät ja vetäytyvät lopulta jäähän. Jäätyminen alkaa jääkiteistä, jotka syntyvät usein joidenkin pienten hiukkasten, kuten vaikkapa veden päällä kelluvien siementen tai kasvinosien ympärille.
Tyynellä ja riittävän kylmällä ilmalla jääkiteet voivat kasvaa nopeasti melko suuriksi, ennen kuin ne törmäilevät toisiinsa ja yhdistyvät vielä suuremmiksi. Lopulta koko vesialue peittyy jäähän.
Vesistöjen jäätyminen voidaan havaita nelivaiheisena
Ensimmäisenä jäätyvät rantavedet, sitten, lahdet. Vähitellen jääkansi laajenee yhä ulommaksi, kunnes näköpiirissä ei ole enää avovettä. Lopulta koko vesistöalue selkävesineenkin on jäätynyt. Harvoin kaikki neljä vaihetta ovat selvästi erikseen havaittavissa. Joskus voi sattua niinkin, että kova pakkasyö vie kaikki vaiheet läpi kertaheitolla.
Kuinka jääpuikot syntyvät?
Räystäillä, laitureilla ja puiden oksilla roikkuu usein komeita jääpuikkoja. Jääpuikko ei ole pelkästään jäätä, vaikka siltä nopeasti katsottuna näyttääkin. Kasvuvaiheessa olevan jääpuikon sisus on nestemäinen, puikko on siis veden täyttämä putki. Vesi pysyy putkessa pintajännityksen avulla. Kasvavan jääpuikon reunoilla jääkuori on erittäin ohut ja itse kärjessä on reikä, josta alijäähtynyt pisara purkautuu ulos. Jääpuikko kasvaa otollisessa ympäristössä yllättävän nopeasti, jopa useita senttimetrejä minuutissa. Harvoin kuitenkaan näkee yli metrin mittaisia jääpuikkoja.




Perustuu ohjelmaan: Ekolokero