Hyppää pääsisältöön

Pupu Tupuna oli jokaisen pikku katsojan sankari

Moni 1970–1980-luvun lapsi oppi lukemaan Pupu Tupunan seikkailujen ansiosta. Utelias, vikkelä ja veikeä pupu seikkaili 80-luvulla myös televisiossa osana Pikku Kakkosta.

Moni 70-80-luvun lapsi oppi lukemaan Pupu Tupunaa tavatessaan. Ensimmäinen Pupu Tupuna -kirja Mihin menet Pupu Tupuna? julkaistiin jo vuonna 1972.

Kirjat tehtiin alun perin kuulovammaisia lapsia varten, mutta kirjojen selkeys ja herttaisuus vetosivat kaikkiin lapsiin. Suosion myötä kuvakirjat käännettiin myöhemmin liki sellaisinaan televisiosarjaksi.

Kirjasarjan luojan, Pirkko Koskimiehen kauniit piirrokset ja samaistuttavat tarinat Eriikka Magnussonin kertomina ovat yhä monelle niitä ikimuistoisimpia lasten televisiohetkiä.

Pupu Tupunan suosion syy oli tarinoiden riittävä realismi, joissa oli mukana sadunomaisia, erityisesti lapsia puhuttelevia elementtejä. Tupuna oli pikku katsojalleen kuin hän itse.

Tarinoissa ei turhaan korostettu erittelyyn johtavia yksityiskohtia, vaan ne jätettiin katsojiensa päätettäviksi. Tätä kuvaa muun muassa sarjan hillitty sukupuolettomuus. Vielä vuosia myöhemmin moni sarjan seuraaja ja kirjojen kahlaaja ei osannut varmasti vastata, oliko Tupuna itse asiassa tyttö- vai poikapupu.

Tietolaatikko

Pirkko Tuulikki Koskimies (08.03.1925-22.09.2011) tunnetaan Pupu Tupunan luojana. Kuvittajana ja lastenkirjailijana työskennellyt Koskimies on myös kuvittanut lukuisia postikortteja ja sanoittanut lastenlauluja.
Pupu Tupuna -kirjoja on ilmestynyt yli 20, joiden lisäksi on julkaistu kokoelmia ja uusintapainoksia.

Kommentit