Hyppää pääsisältöön

Avointa dataa, olkaa hyvä!

Suomi on avoin yhteiskunta. Suomi on tietoyhteiskuntien huippua. Silti olen hiljattain keskustellut parinkin kansainvälisistä konferensseista palanneen kollegan kanssa siitä, miten vähän verkosta löytyy tietoa viranomaisten tekemistä päätöksistä. Viesti on ollut, että muualla länsimaissa tiedonhankinta verkosta on meitä helpompaa.  

Suomessa tieto on periaatteessa julkista, mutta käytännössä vaikeasti hankittavaa, ja vaikeasti hahmotettavissa. Avoimessa yhteiskunnassa tiedon viranomaisten tekemistä ratkaisuista ja julkisista rahavirroista pitää olla kansalaisten saatavilla ja arvioitavissa.

Tällä ajatuksella aloin keväällä tilata tietoja yritystuista sähköisessä, yhteismitallisessa muodossa eri ministeriöistä. Pääosin suhtautuminen oli myönteistä. Tiedostojen laatimisessa paloi ennen ja jälkeen lomakauden työaikaa muutamaltakin virkamieheltä. Heille suuret kiitokset kärsivällisyydestä. Tekesille erityiskunniaa, he olivat jo ennen MOT:n projektia aikeissa alkaa tuottaa verkkoon omat koneluettavat aikasarjat tukien jaosta.

Yritystukien kanta-asiakkaat -ohjelmaa varten koottu aineisto on laaja, ja me  MOT-toimituksessa olemme ehtineet tutustua siihen pinnallisesti.  Seuraava askel onkin kysyä, onko tukien toistuvuuteen muitakin syitä kuin se, että kasvuyrityksiä on Suomessa vähän.

Juttua tehdessäni minulle arvioitiin, että varsinaista korruptiota tukien toistuvuuteen tuskin liittyy, mutta Hyvä veli-verkostoja sitäkin todennäköisemmin. Jos löydätte viitteitä tällaisestä, soittakaa, kirjoittakaa siitä keskustelupalstallemme tai lähestykää vaikkapa paikallista mediaanne. Tälle on hieno nimikin. Joukkoistaminen.

 • Lobbarit iskevät vielä kun EU-lakeja pannaan täytäntöön

  Suuryritykset jyräävät kansalaisjärjestöt lobbauksessa

  Suuryritysten lobbarit pystyvät vaikuttamaan Euroopan unionin lainsäädäntöön vielä täytäntöönpanovaiheessa. Jopa aivan pienillä, prosentin kymmenyksen suuruisilla muutoksilla voi yritykselle olla iso taloudellinen merkitys.

 • Lobbaamista ei Suomessa säädellä lainkaan

  Eduskunnan vierailijatietojen julkisuus edelleen rajallinen.

  Kolme kansalaisjärjestöä käynnisti perjantaina kansalaisaloitteen lobbarirekisterin saamiseksi Suomeen. Järjestöt ovat Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland.

 • Yrittäjät montun reunalla: käsikirjoitus

  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

  Valtio omistaa kolmasosan koko Suomen pinta-alasta. Valtion maat on annettu Metsähallituksen hallittaviksi. Se on liikelaitos, jonka yksi tehtävä on ylläpitää 40 kansallispuistoa. Metsähallituksen pitää myös tuottaa rahaa valtion kassaan - viime vuonna 117 miljoonaa euroa.