Hyppää pääsisältöön

YK:n päivä 24.10.

Yhdistyneet Kansakunnat, YK, on itsenäisten valtioiden vapaaehtoinen turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö. Se perustettiin toisen maailmansodan jälkeen ylläpitämään rauhaa ja turvallisuutta.

YK lyhyesti

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää puhetta yleiskokouksessa.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää puhetta yleiskokouksessa. Kuva: EPA / Justin Lane António Guterres,YK,puheenjohtajat

Perustettu: 1945

Jäsenet: 193 jäsenvaltiota

Viralliset kielet: venäjä, ranska, espanja, englanti, arabia, kiina

Pääsihteeri: António Guterres tammikuusta 2017 lähtien

YK:n erityisjärjestöjä

ILO, Kansainvälinen työjärjestö
FAO, Maatalous- ja elintarvikejärjestö
UNICEF, Kansainvälinen lastenjärjestö
UNESCO, Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö
IMF, Kansainvälinen valuuttarahasto
WHO, Maailman terveysjärjestö

YK:n peruskirja astui voimaan 24.10.1945. Tätä päivää on vietetty kansainvälisenä YK:n päivänä vuodesta 1948 lähtien. Suomessa YK:n päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Päämäärä ja tavoitteet

YK:n keskeisenä päämääränä on edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä terveyttä, taloudellista yhteistyötä, kansakuntien välisiä ystävällisiä suhteita ja kulttuurienvälistä ymmärtämystä. Sen tavoitteena on myös toimia foorumina, jossa kaikkien maailman maiden edustajat voivat kohdata ja vaikuttaa kansainväliseen kehitykseen maapallolla.

YK:n tavoitteet on kirjattu järjestön peruskirjaan. YK:n päätöksiä tekee yleiskokous. Se pidetään New Yorkissa ja jokainen jäsenvaltio voi osallistua  yleiskokoukseen.
 

Suomi ja YK

Suomi haki YK:n jäsenyyttä jo vuonna 1947, mutta hyväksyttiin YK:n jäseneksi 1955. Jo edellisenä vuonna oli kuitenkin perustettu Suomen YK-liitto.

Suomessa YK:n päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Suomalaisia YK:n tehtävissä

helvi sipilä
Helvi Sipilä helvi sipilä Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Helvi Sipilä oli järjestön ensimmäinen naispuolinen apulaispääsihteeri vuosina 1972-80. Sipilän kauden suurin tapahtuma oli Kansainvälinen naisten vuosi 1975. Myös YK:n Naisten Kehitysrahasto UNIFEM perustettiin Sipilän ansiosta.

Martti Ahtisaari on toiminut apulaispääsihteerinä, pääsihteerin erityisavustajana Namibiassa ja erityislähettiläänä Kosovo-neuvotteluissa. YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti Ahtisaaren rauhanneuvottelijaksi Kosovoon 2005 ja YK:n turvallisuusneuvosto vahvisti nimityksen.

Studio Kotron erikoisvieraana rauhannobelisti Martti Ahtisaari. Pitäisikö koulun opettaa konfliktinratkaisua?

Harri Holkeri
Harri Holkeri Harri Holkeri Kuva: Yle Harri Holkeri

Harri Holkeri toimi YK:ssa yleiskokouksen puheenjohtaja vuosina 2000-2001. Sitä aiemmin hän oli toiminut myös vuonna 1998 Pohjois-Irlannin rauhankomitean jäsenenä.

Ensio Siilasvuo toimi YK:n apulaispääsihteerinä johtaessaan Lähi-idän rauhanoperaatiota. Siilasvuo oli YK:n Lähi-idän valvontajoukkojen komentaja ja rauhanturvaamistoiminnan pääkoordinaattori.

Artikkelia ajanmukaistettu 24.10.2017. Ingressiä täydennetty 16.10.2018.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?