Hyppää pääsisältöön

YK:n päivä 24.10.

Yhdistyneet Kansakunnat eli YK on itsenäisten valtioiden vapaaehtoinen turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö. Se perustettiin toisen maailmansodan jälkeen ylläpitämään rauhaa ja turvallisuutta.

YK:n peruskirja astui voimaan 24. lokakuuta 1945. Tätä päivää on vietetty kansainvälisenä YK:n päivänä vuodesta 1948 lähtien. Suomessa YK:n päivä on vakiintunut liputuspäivä. Salkoon saa silloin nostaa Suomen lipun sijaan myös YK:n virallisen lipun.

Päämääränä rauha ja turvallisuus

YK:n päämääränä on edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä terveyttä, taloudellista yhteistyötä, kansakuntien välisiä ystävällisiä suhteita ja kulttuurienvälistä ymmärtämystä. Sen tavoitteena on myös toimia foorumina, jossa kaikkien maailman maiden edustajat voivat kohdata ja vaikuttaa kansainväliseen kehitykseen maapallolla.

YK toimii nykyään laajemmalla alalla kuin vuonna 1945. Toimintaan kuuluvat rauhan ja turvallisuuden lisäksi ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen ja kansainvälisen oikeuden edistäminen sekä humanitäärinen toiminta.

lapsi kahden ruokasäkin kanssa jemenissä
YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on maailman suurin humanitäärinen järjestö. Kuva järjestön jakelukeskuksesta Jemenin Sanaassa v. 2019. lapsi kahden ruokasäkin kanssa jemenissä Kuva: Yahya Arhab / EPA YK,Maailman ruokaohjelma,ruoka

YK:n tavoitteet on kirjattu järjestön peruskirjaan. YK:ssa päätöksiä tekee yleiskokous. Se pidetään New Yorkissa ja jokainen jäsenvaltio voi osallistua yleiskokoukseen.
 

YK lyhyesti

Antonio Guterres, taustalla YK:n logo.
YK:n pääsihteeri António Guterres. Antonio Guterres, taustalla YK:n logo. Kuva: Salvatore Di Nolfi / EPA António Guterres
 • 193 jäsenvaltiota
 • tällä vuosituhannella jäsenyyden saaneet: Tuvalu ja Serbia (2000), Sveitsi ja Itä-Timor (2002), Etelä-Sudan (2011)
 • viralliset kielet: arabia, englanti, espanja, kiina, ranska ja venäjä
 • pääsihteeri: António Guterres (2017-). Pääsihteerin kausi on viisivuotinen. Sama henkilö voi toimia pääsihteerinä korkeintaan kaksi kautta.

YK:n erityisjärjestöjä

ILO, Kansainvälinen työjärjestö
FAO, Maatalous- ja elintarvikejärjestö
UNICEF, Kansainvälinen lastenjärjestö
UNESCO, Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö
IMF, Kansainvälinen valuuttarahasto
WHO, Maailman terveysjärjestö

Suomen pitkä tie YK:hon

Suomi haki YK:n jäsenyyttä vuonna 1947, mutta Neuvostoliitto jarrutti jäsenyyttä. Suomi hyväksyttiin jäseneksi vasta vuonna 1955. Jo edellisenä vuonna oli kuitenkin perustettu Suomen YK-liitto.

Suomalaisia YK:n johtotehtävissä

helvi sipilä
Helvi Sipilä (1915-2009) helvi sipilä Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Helvi Sipilä

Sipilä oli järjestön ensimmäinen naispuolinen apulaispääsihteeri vuosina 1972-80. Sipilän kauden suurin tapahtuma oli Kansainvälinen naisten vuosi 1975. Myös YK:n Naisten Kehitysrahasto UNIFEM perustettiin Sipilän ansiosta.

Kofi Annan onnittelee Ahtisaarta tämän 80-vuotissyntymäpäivän johdosta (2017).
Martti Ahtisaari ja YK:n aiempi pääsihteeri Kofi Annan vuonna 2017. Kofi Annan onnittelee Ahtisaarta tämän 80-vuotissyntymäpäivän johdosta (2017). Kuva: EPA/KIMMO BRANDT Kofi Annan,Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari

Ahtisaari toimi apulaispääsihteerinä, pääsihteerin erityisavustajana Namibiassa ja erityislähettiläänä Kosovo-neuvotteluissa. YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti Ahtisaaren rauhanneuvottelijaksi Kosovoon vuonna 2005.

Videolla Arno Kotron erikoisvieraana on rauhannobelisti Martti Ahtisaari. Pitäisikö koulun opettaa konfliktinratkaisua? (2009, 26 min):

Harri Holkeri
Harri Holkeri (1937-2011) Harri Holkeri Kuva: Yle Harri Holkeri

Harri Holkeri

Holkeri toimi YK:ssa yleiskokouksen puheenjohtaja vuosina 2000-2001. Sitä aiemmin hän toimi vuonna 1998 Pohjois-Irlannin rauhankomitean jäsenenä.

Ensio Siilasvuo

Siilasvuo (1922-2003) toimi YK:n apulaispääsihteerinä johtaessaan Lähi-idän rauhanoperaatiota. Siilasvuo oli YK:n Lähi-idän valvontajoukkojen komentaja ja rauhanturvaamistoiminnan pääkoordinaattori.

Satu Koivu

Koivu valittiin vuonna 2021 YK:n Kyproksen rauhanturvaoperaation poliisiasiantuntijaorganisaation päälliköksi. Koivu on ensimmäinen suomalainen, joka on nimitetty siviilikriisihallinnan johtotehtävään YK:ssa.

Muokkaukset:
Artikkelia ajanmukaistettu 24.10.17
Ingressiä täydennetty 16.10.18.
Artikkelia ajanmukaistettu 10.10.21.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.