Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Hortoile luonnosta lähiruokaa ilmaiseksi

Villivihanneksia paperipussissa
Villivihanneksia paperipussissa horta

Marjastajien ja sienestäjien lisäksi luonnossa tapaa yhä enemmän hortoilijoita. Varsinkin pääkaupunkiseudulla villivihanneskurssit ovat vetäneet väkeä viime keväästä lähtien.

Espoolaiset Kaj ja Reija Berghäll innostuivat hortasta lomamatkallaan Kreetalla tietämättä, mitä olivat saaneet lautaselleen. - Horta oli salaattilistalla. Pöytään tuotiin lautasellinen ryöpättyjä vihanneksia, Kaj Berghäll kertoo. Horta kuitenkin maistui. Kun Kaj sitten näki Suomessa lehdessä ilmoituksen hortakursseista, pariskunta innostui hakemaan oppia paikallisista villivihanneksista.

Intohimoista hortoilua

Terveys- ja hyvinvointitoimittaja, tietokirjailija Raija Kivimetsä tunnustautuu intohimoiseksi hortoilijaksi. Miehensä Jouko Kivimetsän kanssa hän on pitänyt hortoilu.fi-nettisivustoa jo kymmenen vuotta, mutta hortakurssit ovat vetäneet väkeä viimeisen parin vuoden ajan, ja erityisesti viime keväästä.

- Villivihannesten kerääminen luonnosta ja niistä kokkaaminen on hortoilua. Se juontaa juurensa kreikan kielen sanaan horta, joka tarkoittaa kaikkea luonnossa kasvavaa villiä, vihreätä syötävää. Meistä se on kiva, suomen kieleen sopiva sana ja lyhyempi kuin villivihannes tai rikkaruoho, Raija Kivimetsä selvittää hortoilu-sanan syntyä.

Ihan suin päin ei hortan eli villivihannesten keruuseen kuitenkaan kannata lähteä. Siihen pätee samat säännöt kuin sienestykseen, että ei voi kerätä mitä vaan, sillä joukossa on myös myrkyllisiä kasveja.

- Siksi me on pidetty näitä kursseja, jotta ihmiset oikeasti omin käsin keräävät kasveja ja opettelevat ne ja niiden tunnistamisen, Raija kertoo.

Horta on parasta lähiruokaa

Hortakokkauskurssi oli jatkokurssi, vaikka taisi mukana olla joku tutustumassa villivihanneksiin ensimmäistä kertaa. Berghällit olivat jo alkukesästä alkeiskurssilla, jolla opittiin tunnistamaan viisi villivihannesta. Pieni kertaus ei kuitenkaan ollut pahitteeksi tällä kurssilla. Varsinkin vuohen putken tunnistus oli tuottanut ongelmia kesän aikana. Eikä kurssin kokkauksesta olisi tullut mitään, ellei ensin olisi haettu antimia suoraan luonnosta.

Kivimetsien oma piha Espoossa tarjosi tärkeimmät ja tavallisimmat villivihannekset kuten voikukan lehdet ja nokkosen. Raija Kivimetsä käyttääkin voikukkaa päivittäin. - Mun aamuhan alkaa aina voikukalla, joko smoothiessa tai leivän päällä. Tämä ehytlaitanen, sileälaitanen voikukka on se herkullisin, Raija opastaa kurssilaisia. Naapurin pihasta on lupa hakea sitä Berghällien huonosti tunnistamaa vuohenputkea. Siellä Raija kertaa kikat kasvin tunnistamiseen.

- Vuohenputken varressa pitää olla kouru. Sitä voi tunnistella liu'uttamalla vartta. Sitten siihen pätee "pyhä kolminaisuus" eli siinä on kolme lehtiruotia, joissa kussakin on kolme lehdykkää. Viimeinen tunnistamissääntö on, että kun rikkoo lehden pinnan, siinä on porkkanamainen aromi. Lähimetsästä haettiin vielä ketunleipää eli käenkaalta ja ratamoa. Joku löysi muutaman kanttarellinkin. Sitten kokkaamaan.

Vuohenputki (Aegopodium podagraria)

Jokaisen työpanosta tarvittiin, sillä menu oli varsin laaja. Oli alkudippi vuohenputkesta ja vuohenjuustosta, nokkossaganaki eli mintulla marinoitua nokkosta ja halloumi-juustoa, uuninauriita sieni-hortahöystöllä, hortasalaattia, tomaattista vuohenputki-jättipapupataa, sitruunaisia hortapottuja ja uunissa haudutettua siikafilettä hortamarinadilla sekä jälkiruuaksi lusikoitavaa horta-marjasmoothieta.

Villivihannekset taipuvat siis moneksi. - Niillä voi rikastaa tavallisia ruokia. Tänä päivänä ihmiset syövät aika lailla ravinneköyhää ruokaa, varsinkin jos syödään paljon eineksiä, niin näillä voi saada tavallisiin ruokalajeihin kauheesti potkua, Kivimetsä vinkkaa.

- Ravinnetiheä "rikkaruohoruoka" antaa paljon virtaa, suolisto toimii hyvin ja aivot on kirkkaat.
- Jos verrataan tavallista ruukkusalaattia ja sitten jotain voikukkaa tai vuohenputkea, niin näissä on valtavasti enemmän makua ja ravinteita. Villivihanneksethan on superruokaa. Varmaan se superruokabuumi on osaltaan edistänyt hortoilua. Tämä on niin kuin yhtäkkiä räjähtänyt, kaikki haluavat hortoilla, Kivimetsä selittää.

Hortakokkauskurssilta tietotaitoa

Kaj ja Reija Berghäll silppuavat ryöpättyä nokkosta ja sipulia viime vuoden hortareseptikilpailun voittoreseptiin sitruunaisiin hortapottuihin. Kattilallinen nokkosta on huvennut pieneksi palaksi, kun siitä on puristettu vesi pois.

- Tämä kokkaaminen tuntuu kivalta, kunhan vaan muistaa kotonakin, mitä on tehty, Kaj Berghäll naureskelee. Kerrostaloasujilla on ollut ongelmana löytää paikkoja, mistä hortaa voi kerätä. Villivihanneksia voi kaupunkialueellakin kerätä monissa puistoissa ja merenrannoilla. On myös ulkoilualueita, joista voi hyvin kerätä kuten Helsingissä keskuspuistosta ja Espoon metsäalueilta. Vilkasliikenteisten teiden varsilta ei kannata kerätä vaan kulkea 50-100 metriä tieltä syrjään.

Paras hortasesonki alkaa huhtikuun lopusta eteläisessä Suomessa, kuukautta myöhemmin Pohjois-Suomessa. Kautta voi jatkaa pitkälle syksyyn, kun kasvustot leikkaa säännöllisesti. Hortaa voi paitsi käyttää tuoreeltaan, myös säilöä kuivattamalla tai pakastamalla.

- Yksi tämän kurssin anti on se, että nyt oppii luonnosta keräämään, mikä on ilmaista, Kaj Berghäll iloitsee.

Sitruunaiset hortapotut

(Ritva Heikkisen Vuoden 2011 hortareseptikilpailun voittoresepti)

1 kg (uusia) perunoita
2 (–4) kananmunaa
25–50 g voita
1 tl suolaa
1(–2) sitruunan mehu
nippu kesäsipulia varsineen (tai salaatti- tai kevätsipulia)
5 dl tuoretta nokkosta (tai 2,5 dl pakastettua tai 1 dl kuivattua nokkosta)
tilkka oliiviöljyä

Keitä huolellisesti pestyt ja tarvittaessa kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä tai höyryssä. Leikkaa perunat lohkoiksi. Keitä kananmunat melko koviksi ja jäähdytä. Kuori ja lohko. Yhdistä perunat ja munat kulhoon, lisää voi ja mausta suolalla ja vastapuristetulla sitruunamehulla, jota voit lisätä maun mukaan. Sekoita kevyesti nostellen. Hienonna sipulit ja nokkoset ja kuullota oliiviöljytilkassa pannulla. Lisää seos varovasti muiden ainesten joukkoon. Tarjoa kalan kanssa tai pelkästään tuoreiden vihannesten kera. Hortapotut ovat hyviä heti lämpiminä tai haaleana tarjottuina, mutta maistuvat myös kylminä.

Vinkki: Voit hyvin vaihtaa nokkosen halutessasi vuohenputkeen.

Nokkossaganaki - alkupala tai pieni herkku 4 hengelle

1,5 dl nuorta ryöpättyä nokkosta, noin seitsemän sentin pituisia latvoja
250 g halloumi-juustoa
1 rkl neitsytoliiviöljyä marinointiin
0,5 dl neitsytoliiviöljyä paistamiseen
1 tl kuivattua piparminttua tai minttua
1 rkl punaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1 sitruuna
1,5 dl vehnäjauhoja leivitykseen, gluteenittomiin jauhoihin lisäksi 1 muna

Laita ryöpätty nokkonen marinointiastiaan. Mausta suolalla ja yrteillä, kaada päälle ruokalusikallinen öljyä ja viinietikkaa. Anna marinoitua 20 minuuttia. Huuhtele suolavesi halloumista ja siivuta juusto 10 osaan ja puolita ne. Kääri marinoitu nokkonen juustopalojen ympäri. Valele käärityt juustopalat puolikkaan sitruunan mehulla juuri ennen leivittämistä. Paista kullanruskeiksi kohtuullisen kuumassa öljyssä noin 5 min molemmin puolin. Tarjoile kuumana ja purista sitruunan mehua päälle juuri ennen ruokailua. Ihana alkupala tai pieni herkku illanistujaisiin salaatin ja hyvän leivän kera.

Lisätietoa ja reseptejä www.hortoilu.fi

Muokattu 10.6.2014: Ulkoasukorjauksia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.