Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Iso ja tehokas nypynpoistaja teki testissä selvää jälkeä

Vaatteisiin syntyy käytön ja kulumisen myöten nyppyjä – ne siis nukkaantuvat. Nypynpoistajalla lempineuleen voi vielä saada pelastettua.

Testissä neljä laitetta

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testasi neljä nypynpoistajaa. Testissä oli mukana kaksi pientä konetta, OBH Nordica ja pieni Prym sekä kooltaan isommat Singer ja iso Prym. Kaikki nämä laitteet toimivat pattereilla.

Koneita arvioivat Heli Paakkonen, Pia Leikas ja Suvimarja Hoikkala. He opiskelevat ja tekevät työtä tekstiilialalla. Vaatteiden kierrättäminenkin kiinnostaa. Kaikilla on siis nyppyihin hiukan tuntumaa!

Käyttöohjeissa puutteita

Ensiksi testaajat lukivat laitteiden käyttöohjeet. Molemmista Prymin koneista puuttui suomenkielinen ohje eivätkä selostukset olleet riittävät muillakaan kielillä. Isossa Prymissä on irrotettava kahva, jonka kiinnittämistä sai järkeillä kohtuullisen kauan ilman ohjetta.

Parhaat ohjeet olivat OBH Nordicalla. Käyttöohjeessa annettiin laitetietouden lisäksi runsaasti käytännön vinkkejä nyppyjen parturointiin. Singerin ohjeet olivat suppeammat, mutta sentään suomenkieliset.

Isot nypyt irtosivat helposti

Aluksi testiryhmä parturoi laitteilla paksuja neuleita. Sileässä, kovapintaisessa fleecetakissa leikkurit tekivät selvää jälkeä: pahasti nyppyyntyneestä pinnasta tuli kuin uusi!

Kaikilla koneilla sai tulosta aikaan, mutta vaivannäön määrässä oli eroa. Isokokoinen ja tehokas Singer siisti neuleen nopeasti ja vaivattomasti. Prymin isompi kone oli samankokoinen, mutta sitä pyörittävät huomattavasti pienemmät patterit. Teho ei ole Singerin luokkaa. OBH Nordica oli kokoonsa nähden tehokas. Pienellä Prymillä joutui hinkkaamaan pintaa enemmän kuin muilla laitteilla.

Laitteita kokeiltiin myös pehmeämpään villaneuleeseen. Tulokset eivät olleet aivan niin häikäiseviä kuin Fleecetakissa, mutta vaate siistiytyi silti selvästi.

Koneet poistivat vain ne nypyt, jotka olivat selvästi koholla vaatteen pinnasta. Pahasti vanuneessa ja viruneessa neuleessa ei nypynpoistajilla saatu ihmeitä aikaan.

Pienet nypyt täytyy ajella varoen

Erityisesti puuvillavaatteisiin syntyy herkästi pienikokoista nukkaa. Laitteiden tehoa kokeiltiin myös t-paitoihin ja ohuisiin puuvillaneuleisiin.

Kaikkein ohuimmalle t-paidalle kävi heti kalpaten: OBH Nordica puraisi siihen reiän. Saman teki Singer puuvillaneuleelle.

Käytimme laitteita ohjeiden mukaan pehmustetulla alustalla, mutta siitä ei ollut apua. Ohuehkoon kankaaseen tulee helposti reikä, jos alla on pienikin epätasaisuus. Paras alusta olisi silityslauta, johon paidan saa pujotettua yksinkerroin ja tasaisesti.

Ohuiden kankaiden siistiminen tapahtuu kuitenkin omalla vastuulla. OBH Nordican ohje suorastaan kieltää käyttämästä laitetta ohuisiin kankaisiin. Mutta testi osoitti, että jos uskallusta riittää, T-paitakin voi nypynpoistajilla siistiytyä.

Myös pienten nyppyjen poistossa Singer oli testaajien mielestä parempi muita.

Puhdistaminen tuotti ongelmia

Aina muutaman käyttökerran jälkeen laitteet täytyy puhdistaa. Jos ohutta nukkaa pääsee kertymään terien väliin, laite lakkaa leikkaamasta.

Singerin osien irrottaminen tuotti tuskaa. Käyttöohjeessa neuvotaan käyttämään apuvälineinä kolikkoa tai ruuvimeisseliä. Paljain sormin laitetta ei tosiaankaan saatu purettua! Jos muovisia osia runnoo väkisin, rikkoutumisen vaara on olemassa.

Testaajien mielestä Singerin liitosten jäykkyys saattaa toisaalta olla merkki tukevasta rakenteesta.

Pieni Prym oli helppo puhdistaa. Ongelmat tulivat eteen vasta sitten, kun kone piti koota uudelleen käyttöön. Hartaista yrityksistä huolimatta testaajat eivät saaneet laitteen teräverkkoa takaisin jengoilleen. Laitteita ei saatu lainkaan käyntiin puhdistuksen jälkeen. Kertakäyttövehkeitä siis!

OBH Nodican ja ison Prymin puhdistamisessa ei ollut suurempia vaikeuksia.

Iso Singer voitti

Alla olevassa taulukossa näkyvät laitteiden saamat pisteet ja hinnat. Tehokas ja laajalti niittävä Singer pärjäsi parhaiten. OBH Nordica oli kokoonsa nähden tehokas. Isossa Prymissä tehot eivät riittäneet, pikku Prym taas meni rikki.

Jonkinlainen nypynpoistaja kannattaa testaajien mielestä huushollissa joka tapauksessa olla. Vaatteen käyttöikä jatkuu, kun ylimääräiset nypyt saa siistittyä pois. Puhumattakaan siitä, että nyppykone voi olla monen lempivaatteen pelastus!

Testitulokset

Malli Pisteet (1-5) Hinta e
Singer 5,0 19,90
OBH Nordica 3,3 9.95
Prym iso 2,7 23,50
Prym pieni 1,0 12,50

Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.