Hyppää pääsisältöön

Nuori Olli Mustonen loisti Maj Lind -pianokilpailussa 1982

Olli Mustonen otti osaa Maj Lind -pianokilpailuun vuonna 1982 sijoittuen jaetulle toiselle sijalle.

Olli Mustonen aloitti musiikkiopinnot jo viisivuotiaana, tärkeimpinä opettajinaan pianistit Ralf Gothóni ja Eero Heinonen sekä säveltäjä Einojuhani Rautavaara.

15-vuotiaana Mustonen osallistui nuorille pianisteille suunnattuun Maj Lind -pianokilpailuun. Elävän arkiston videoissa nähdään otteet kilpailuesityksistä sekä Mustosen haastattelu. Välierässä Mustonen soittaa Johannes Brahmsin muunnelmia ja fuuga Händelin teemasta opus 24. Finaalissa kuullaan Einar Englundin 1. pianokonsertto.

Mustonen sai raikuvat aplodit välierä-esityksensä jälkeen ja palasi lavalle neljästi vastaanottamaan yleisön suosionosoituksia.

Haastattelussa Mustonen kertoo kilpailun tuomista paineista ja harjoittelustaan. Haastattelijan kysyessä mikä Brahmsin teoksesta tekee niin hienon Mustonen naurahtaa: "Jos mä tietäisin sen niin mä tekisin heti toisen".

Maj Lind satsasi tulevaisuuden toivoihin

Maj Lind -pianokilpailu on Suomessa vuodesta 1945 lähtien järjestetty kilpailu nuorille pianisteille. Kilpailu oli alkuun suunnattu suomalaisille pianisteille, mutta muuttui vuonna 2002 kansainväliseksi. Kilpailun yläikäraja on 35 vuotta.

Kilpailu järjestetään suomalaisen liikemiehen lesken Maj Lindin (1876–1942) Sibelius-Akatemialle testamenttaamilla varoilla.

Keskustele