Hyppää pääsisältöön

Nuori Olli Mustonen loisti Maj Lind -pianokilpailussa

Olli Mustonen otti osaa Maj Lind -pianokilpailuun vuonna 1982 sijoittuen jaetulle toiselle sijalle.

Olli Mustonen aloitti musiikkiopinnot jo viisivuotiaana, tärkeimpinä opettajinaan pianistit Ralf Gothóni ja Eero Heinonen sekä säveltäjä Einojuhani Rautavaara.

15-vuotiaana Mustonen osallistui nuorille pianisteille suunnattuun Maj Lind -pianokilpailuun. Elävän arkiston videoissa nähdään otteet kilpailuesityksistä sekä Mustosen haastattelu. Välierässä Mustonen soittaa Johannes Brahmsin muunnelmia ja fuuga Händelin teemasta opus 24. Finaalissa kuullaan Einar Englundin 1. pianokonsertto.

Mustonen sai raikuvat ablodit välierä-esityksensä jälkeen ja palasi lavalle neljästi vastaanottamaan yleisön suosionosoituksia.

Haastattelussa Mustonen kertoo kilpailun tuomista paineista ja harjoittelustaan. Haastattelijan kysyessä mikä Brahmsin teoksesta tekee niin hienon Mustonen naurahtaa: "Jos mä tietäisin sen niin mä tekisin heti toisen".


Tietolaatikko

Maj Lind -pianokilpailu on Suomessa vuodesta 1945 lähtien järjestetty kilpailu nuorille pianisteille. Kilpailu oli alkuun suunnattu suomalaisille pianisteille, mutta muuttui vuonna 2002 kansainväliseksi. Kilpailun yläikäraja on 35 vuotta.

Kilpailu järjestetään suomalaisen liikemiehen lesken Maj Lindin (1876–1942) Sibelius-Akatemialle testamenttaamilla varoilla.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto