Hyppää pääsisältöön

Vladimir Putin – palvonnan kohde ja aikansa elänyt supersankari

Vladimir Putinista luodaan mediatempauksilla kuvaa vahvasta johtajasta, joka osaa mitä vain. Putin on muun muassa tainnuttanut siperiantiikerin, löytänyt arvoesineitä sukellusretkellään, sammuttanut metsäpalon ja ohjannut siperiankurjet vankeudesta vapauteen.

Osa venäläisistä pitää presidentti Vladimir Putinin supersankaritekoja aikansa eläneinä, ja kuittaa Putinin näyttävän hölmöltä. Kuitenkin jotkut myös pitävät siitä mitä näkevät: presidenttiä pidetään kaikkivoipana johtajana, joka suojelee Venäjän kansalaisia.

Vuoden 2002 dokumentti ”Putinomania” valottaa, että Venäjällä hallitsijoita ei ole pidetty inhimillisinä, vaan heidät on nähty jumalina. Kremlin hallitsijoista on haluttu tehdä ikuisia teettämällä heistä patsaita ja tauluja.

Myös Vladimir Putinin kohdalla voidaan puhua eräänlaisesta henkilökultista. Naiset ovat rukoilleet raitista miestä Putinia esittävän taulun edessä kuin ikonilta konsanaan. Tyttöbändi Pojuštšie vmesten on tehnyt kappaleen ”Takogo kak Putin”, jossa he laulavat kuinka naiset haluavat miehen ”sellaisen kuin Putin, yhtä vahvan, sellaisen kuin Putin, joka ei juo.”

Vladimir Putin tutustutetaan myös venäläisille kouluikäisille lapsille. Eräässä koulussa jokainen ekaluokkalainen sai vihkosen, jossa kerrottiin Putinin tarina unohtamatta hänen saavutuksiaan. Lehtisen oli kustantanut Putinia kannattava Yhtenäisyys-puolue.

Miksi henkilökulteilla on sijaa Venäjällä? Putinomaniassa haastateltu kirjailija Viktor Jerofejev uskoo, että syy löytyy maan historiasta orjuuden alla. Hänen mukaansa Venäjä ei luota itseensä maana vaan rakastaa nöyryyttä sekä alamaisena ja johdettuna olemista.

Putin-nuoret ennen ja nyt

Kymmenen vuotta sitten Putinia palvoi joukko isänmaallisia nuoria, joiden järjestön nimi oli ”Kulkekaamme yhdessä”. Järjestö muun muassa lajitteli kirjoja epäisänmaallisiksi ja isänmaallisiksi. Hyviä kirjailijoita olivat klassikkokirjailijat, kuten Dostojevski ja Tšehov. Roviopinoon kuuluivat nykykirjailijat, esimerkiksi kirjailija Viktor Jerofejevin tuotanto. Järjestön mukaan kirjoissa mättää kiroilu sekä moraalittomuuden opetus. Jerofejevin nimestä tulikin "puolittain kielletty”, eivätkä kaikki painopaikat enää uskaltaneet painaa hänen kirjojaan.

Jerofejevin mukaan Putin-nuorten toiminta muistutti löysää fasismia.

”Löysää siksi, että järjestö ei ole vielä kehittynyt”, Jerofejev selitti.

Hän uskoi, että liikkeestä voisi tulla yhtä vaarallinen kuin 1920- ja 1930-luvun kommunistinen nuorisoliitto.

Putin-nuoret halusivat herättää ihmisissä ”isänmaallisuuden, korkean moraalin ja ammattitaidon”.

”Ellemme pysty siihen, maatamme ei enää ole 20 vuoden kuluttua”, lausui järjestön puheenjohtaja Vasili Jakimenko, kun järjestö juhli 2-vuotispäiväänsä vuonna 2002. Paikalla oli arviolta 10 000 nuorta kuuntelijaa.

Nykyään Putin-nuorten järjestö tunnetaan nimellä "Naši", suomeksi ”Meikäläiset”. Vasili Jakimenko kuuluu tämän järjestön perustajiin.

Naši on ollut näyttävästi esillä mediassa erilaisten mielenosoitusten takia. Järjestö oli mukana myös Viron pronssipatsaskiistassa, jolloin he piirittivät Viron Moskovan suurlähetystöä ja vaativat patsaskiistan aikana syytetyksi joutuneen vironvenäläisen Mark Sirykin vapauttamista.

Arvostelulla on seurauksensa

Harva uskaltaa Putinia ja hänen hallintoaan arvostella julkisesti, sillä seuraukset voivat olla mittavat. Vuoden 2012 helmikuussa Pussy Riot –performanssiryhmä esitti moskovalaisessa katedraalissa punk-esityksen, joka kritisoi Venäjän valtaapitäviä. Kolme ryhmän jäsentä sai tempauksesta kahden vuoden vankilatuomion, syytteenä uskonnollisen vihan motivoima huliganismi.

Myös Novaja Gazetan toimittaja Anna Politkovskaja arvosteli Putinin hallintoa kirjoituksissaan, ennen kuin hänet murhattiin vuonna 2006. Putinin hallitus oli surmaajaepäiltyjen listalla.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto