Hyppää pääsisältöön

Riina Ailio johtaa sisustusliikettä Miro-koiransa kanssa Vilnassa

Riina Ailio lähti Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan johtamaan kolmea liikettä puoleksitoista vuodeksi, mutta päättikin jäädä kaupunkiin asumaan pysyvästi. Monitoiminainen toimii sisustussuunnittelijana, "verhoterapeuttina" ja taiteilijana.

Tietolaatikko

Ulkosuomalaisen tarina -sarja alkoi TV2:lla 24.11.2002 ja päättyi 25.8.2011. Sarjassa vierailtiin ulkomaille pysyvästi muuttaneiden suomalaisten luona.

Riina Ailiolla on positiivinen ja elämänasenne: hän voi järjestää taidenäyttelyn, vaikka ei ole käynyt taideakatemiaa. Kukaan ei voi sanoa hänelle, mitä hän voi tai ei voi tehdä.

Elämä Vilnassa tuntuukin maistuvan naiselle.

"Minä toteutan itseäni täällä niin paljon kuin pystyn ja kukaan ei ole minua täällä rajoittamassa, ja jos rajoittaa, naks', minä en ymmärrä mitään", Ailio kertoo.

Hersyvästi nauravan naisen puuhiin kuuluvat sisustamisen ohella muun muassa taulujen maalaaminen, vaatesuunnittelu sekä metallitöidenteko.

Ailio asuu Vilnan vanhassakaupungissa, jonka arkkitehtuuriin hän ihastui käydessään siellä ensimmäisen kerran. Suomessa asuessaan hän oli ollut töissä Marimekolla. Vilnaan hän lähti luettuaan Helsingin Sanomista ilmoituksen, jossa haettiin johtajaa kolmelle Palahalli-liikkeelle Vilnaan. Ailio johti liikkeitä Marimekolta oppimaansa tapaan, eli hänen myyjänsä olivat asiakaspalvelijoita tavaranvartijoiden sijaan. Tämä oli uutta Liettuassa. Kaikki Palahallin työntekijät erosivatkin tämän uudenlaisen työnkuvan takia.

Ailio löysi jopa tästä tilanteesta jotain positiivista:

"Hieno, että jos nämä ihmiset eivät sopineet minun systeemiini, hieno juttu, että he lähtivät sitten kaikki pois."

Kun pesti Palahallin johtajana päättyi puolitoista vuotta sen alettua, Ailio päättikin jäädä Vilnaan kokonaan. Silloin hän myös perusti oman sisustusliikkeen, jonka nimeksi tuli Sortimentti.

Aamulla herätessään Riina Ailion mielessä ovat työasiat. Hän kertookin, ettei hänellä ole perhettä, koska hän on aina viihtynyt töissä. Mutta onhan hänellä Miro-koira, joka on paitsi rakastettu lemmikki mutta myös Sortimentin markkinointipäällikkö.

Teksti: Sonja Fogelholm